Surf weer bericht

Surfweer vrijdag 28 juni 2019

Off 9

Deze week bracht op woensdag en donderdag een verrassing qua golven voor lokale wind. Nu de wind is gaan liggen, zijn de golven snel weg. Op vrijdag kan nog wel gesurft worden rond hoogwater, wat het langst aanhoudt in het noorden. Op zaterdag en zondag is het vooral beginners-surf, waarbij het zaterdag nog clean is en zondag rommelig maar iets hoger. Volgende week gaat de swell-motor vanuit het noorden weer aan met een paar mooie dagen in het midden van de week!

De swell is op vrijdag behoorlijk afgenomen, maar zo lang de wind offshore blijft is het de moeite waard met een wat langere plank of een softtop. Op de J06 meting zat begin van de middag alweer een verhoging, dus de swell zou moeten aanblijven tot en met vanavond. Wel is het zo dat het tij later op de middag de golven alweer kleiner maakt en het voor donker niet opnieuw hoogwater wordt. Dat is het nadeel van doodtij (halve maan), waarbij het hoogwater altijd begin van de middag valt (en dus ook weer midden in de nacht). Springtij pakt in de zomer om die reden altijd gunstiger uit, omdat je dan zowel in de vroege ochtend een keer hoogwater hebt en in de avond een keer. En middag op de dag heb je extra veel stroming naar het zuiden, wat nog wel eens gunstig kan uitpakken bij een fikse zuidwester. Maar goed, dat gaan we de komende tijd toch niet echt zien.

Zaterdag is de wind zuidoost en wordt het zeer warm met zelfs aan zee 30 tot 35 graden! Heel misschien zal de wind in Z-H zuid nog even naar noord 5 knopen gaan, wat daar enige verkoeling zou kunnen geven. In N-H en in België/Walcheren blijft de wind aflandig. In het zuiden zal het qua golven helemaal flat zijn. Elders eigenlijk ook, hoewel er misschien toch nog 15cm groundswell zou kunnen overblijven (de restjes van vrijdag). Net genoeg voor de 1e beginnerslessen! Er lag wel een depressie tussen Spitsbergen en Groenland vrijdagochtend, maar swell daarvan bereikt ons pas in de nacht naar maandag.

Zondag dus nog geen swell, maar wel wat golven dankzij de wind uit zee. Die lijkt vooral in de ochtend met even windkracht 5 net genoeg te zijn voor wat heuphoge schuimrollers. Ontzettend weinig kracht en dus vooral softtop fun en longboard mogelijkheden. En natuurlijk met de foil, want het breekt dankzij de korte periode ver genoeg al achterin. In de middag is er weer minder wind en ebben de golven snel weg. Als je al zou kunnen spreken over golven. In België blijft het voornamelijk gewoon plat.

Maandag kickt de wind er beter in en blijft het ook langer doorwaaien op zee. Dat geeft al een wat krachtigere break met 1 meter hoge rollers later op de dag. Voor details is het nog wat vroeg, want het ligt helemaal aan de exacte sterkte van de wind. Overigens komt er dus ook wat groundswell aan, die dit nog zou kunnen ondersteunen. Het wordt in ieder geval wel weer de eerste surfdag met waarschijnlijk hoe later hoe beter. En dinsdag nog beter.

Dinsdag-middag arriveert een NW swell die is ontstaan in de Noordzee zelf. Dat geeft flink wat push met genoeg golven achter elkaar (korte periode 6 tot 7 seconde). Het zal daarbij nog wel wat waaien, maar heel veel stelt die wind niet voor. De verschillen in temperatuur tussen land en zee zijn alweer te klein om een heel groot thermisch effect te veroorzaken. Dat is het voordeel van de Noordzee in Juli en Augustus t.o.v. bijvoorbeeld Frankrijk. Daar blijft de Oceaan langer koel en wordt het land veel warmer met als gevolg elke dag die vervelende zeewind na 11:30u ongeveer.

Woensdag lijkt vooralsnog de mooiste dag van de week te gaan worden (met het weekend niet meegerekend). De swell is wellicht 20% kleiner dan dinsdag, maar de wind is onder de vleugels van het hogedrukgebied helemaal gaan liggen. Vooral de vroege ochtend kan goed zijn en weer wat later op de dag met hoogwater. Ook in Belgie komt de swell lekker door, hoewel de meeste hoogte wel voor de Hollandse kusten gaan zijn. En nog hoger op de wadden. Daar eindelijk weer een topdag zonder die vervelende onshore wind. Overigens op donderdag ook nog in de ochtend. In de middag/avond gaat de noordelijke windmachine weer z’n werk doen. Dat belooft trouwens weer veel goed voor de dagen daarna. Een beetje zoals deze week op woensdag en donderdag, maar daarbij lijkt ook nog swell van verder weg te komen. In het weekend gaat het feest dan gewoon door, met mogelijk een contest (NK surf) op Texel! Enig punt van aandacht is wel dat van het hoogwater dan alleen of heel vroeg of heel laat kan worden genoten. Gelukkig is de spot waar de wedstrijd wordt gehouden een keuze te maken tussen wel of geen strekdammen. Met laagwater pak je juist de break vlak naast de strekdam en met hoogwater surf je het liefst zo ver mogelijk daar vandaan. Tenzij je een pro bent, dan surf je er recht op en gebruik je het als een mini-rif!

Wetsuit advies Water is 13 gr C
Vrijdag: 3/2mm fullsuit voor de langste sessies
Zaterdag: Enkel in boardshort of bikini-style!
Zondag: 3/2 fullsuit toch weer lekker id ochtend (shorty kan ook wel)
Maandag : en oorprotection ivm wind.

Bron: Surfweer vrijdag 28 juni 2019 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts