Surf weer bericht

Surfweer Vrijdag 3 januari 2020

Off 15

De beste wensen voor het nieuwe jaar! Met een oneindige hoeveelheid cleane en hoge golven die op kust van de lage landen kapot zullen slaan! Voor surfers is het het hele jaar vuurwerk en kunnen de condities zo nu en dan ‘on fire’ zijn met een stoked gevoel voor dagen als resultaat. Dit zou na deze eerste week al eens het geval kunnen zijn, want de condities beloven veel goeds voor de dagen rond het weekend!

Donderdag 2 januari
Toch nog even vandaag, want ook al denk je het is flat, er zijn altijd nog mogelijkheden voor een enkele secondes durende take-off. Getuige deze screenshot van de webcam in scheveningen. Later op de dag worden de golven eerder cm’s dan decimeters hoog. Met uitzondering van kop van N-H na een uur of 15:00, want dan komt er een matige zzw te staan van Egmond tot Texel. Dat is maar een kort stuk voor de opbouw, met daardoor rond Callantsoog en Texel de meeste kans op een surfbare rimpel voor donker.

Vrijdag 3 januari
Vrijdag trekt er een koufront over met veel regen. Voor het front is de wind krachtig zuidwest en die periode duurt tot 11 uur. De golven zijn dan al rond 1 meter hoog en te surfen net na hoogwater. Er staat eerst nog wel veel stroming. Op het front tussen 12 en 13 uur is de wind nog steeds zw of wzw en wat minder hard. De zichten zijn slecht, maar op zich zijn de golven in het zuiden dan wel nog enigszins clean te noemen dankzij de sideshore windrichting. Tweede helft van de middag wordt het droog en steekt er een toenemende noordwester op. Die brengt al snel onshore rommelige maar hogere golven. Het tij is daarbij niet zo gunstig, want hoogwater ontbreekt voor het invallen van de duisternis.

Zaterdag 4 januari
Zaterdag neemt de wind gedurende de dag af en is nu meer west tot wnw in plaats van echt NW zoals vrijdag-namiddag. Dat heeft als voordeel iets minder rommel, maar nog altijd onshore natuurlijk. Er komt komt een redelijke portie swell van dat windveld van vrijdag door in Noord-Holland en zuidelijk Zuid-Holland. Richting Zeeland en Belgie is het echter een stuk kleiner, maar daar is het dan wel weer cleaner door de minder aanlandig windrichting. En sowieso waait het minder hard. Het getij is wel zodanig dat je daar vroeg moet gaan. In Holland kan het ook nog wel doorsurfen worden in de middag met laagwater / afgaand tij. Dit geeft wel wat stroming, maar omdat de richting niet noord is maar west, valt de stroming wel mee.

Bron: Surfweer Vrijdag 3 januari 2020 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts