Surf weer bericht

Surfweer Vrijdag 6 juli 2018

Off 8

Er zijn twee swells in de maak. Eentje voor het weekend, die bij ons gaat pieken in het weekend. En een na het weekend die een stuk groter zal zijn met meer kracht. Het uiterste zuiden wordt dan ook getrakteerd op een portie hoge deining. Voor golven de komende dagen zijn het vooral de wadden, waar het echt de moeite zal worden.

Vrijdag 6 juli
Afgelopen nacht stond er zowel aan de west als de oostelijke kant van de Noordzee genoeg wind uit het noorden. Dat is nu goed te zien op de spectra en de boeimetingen. Verwacht wordt dat de swell tezamen met de hoger wordende waterstanden gaat binnenkomen. In het zuiden niet hoger dan knie-, in het noorden tot over heuphoog. De wind draait van noordwest naar noordoost waardoor de lijn er goed in blijft. Alleen voor Belgie is het te aanlandig, waar deze kleine swell eigenlijk niet zo goed tegen kan. Op de wadden is de noordelijke wind geen probleem, want die blijft toch maar heel zwak.

Zaterdag 7 juli
De peak van de swell valt eigenlijk midden in de nacht van vrijdag naar zaterdag. Toch is het getij beter tijdens daglicht met op de meeste plaatsen maar 1 x hoogwater. Natuurlijk is er wel een tweede hoogwater, maar die valt precies na zonsondergang. Alleen in het zuiden komt het tij sneller en is er wel een avondsessie mogelijk. Voor de overige regio’s is vooral de ochtend het beste moment met heuphoge lijntjes (in zuiden knie). Op de wadden is de swell op Ameland en Terschelling 2 x hoger en is de wind nog steeds zwak. ’s Avonds wel iets zeewind daar, maar dan is het tij ook niet echt gunstig meer. De waddenstranden van Vlieland en vooral Texel worden minder hard geraakt door de hogere swells. Een tripje naar een van deze twee is om te shortboarden niet echt de moeite waard. Op Terschelling is dat zeer zeker wel het geval. De wind op de wadden blijft rustig. Langs de Hollandse stranden komt in de middag een zeewind te staan. Die draait later in de middag naar noordoost en wordt matig, 4bft. Ook in Belgie gaat het waaien. Ook al is het tij daar dus nog op tijd in de avond, vanwege de wind is het dan al niet de moeite. Positief aan het late tij is overigens dat de waterstanden overdag in N-H nog tot 14:00 boven N.a.p. ligt. Een 2e vroege middagsessie is daar dus ook nog goed te doen tot dat de wind er in komt.

Zondag 8 juli
Opnieuw de volle laag swell voor de oostelijke wadden met golven van ruim 1m hoog, maar vaak ook hoger. In de ochtend nog wat choppy met wind, maar die neemt later in de ochtend nog wat af. Je zou toevallig een weekend op de wadden hebben, wat een feestje. Het tij is ook nog gunstig, met bijna de hele dag hoogwater (overdag dan). Langs de Hollandse westkusten is het een stuk minder. Nog wel surfbaar, maar minder dan zaterdag in ieder geval. Wel weer erg clean met het uitblijven van de wind. In de middag steekt uiteraard weer de zeewind op met 12 tot 14 knopen, maar dan is het tij ook al weer ongunstiger. Voor hogere golven is het gewoon nog een dagje wachten.

Maandag 9 juli
Op de weerkaarten staat een ‘Gale’ voor het zeegebied ten westen van Noorwegen. Het waait daar gemiddeld stormachtig met 35 knopen en dat genereert golven van meer dan 4 meter hoog. Het meeste hiervan kom aan op de wadden, maar dat geeft nu ineens een stuk minder surfbare branding vanwege de harde wind en stroming. The place to be is nu juist Holland alsmede Zeeland en Belgie. Mogelijk dat het maandag-avond al hoog binnenkomt met laagwater (wat dus eigenlijk niet zo gunstig is). Het stroomt hard met de wind mee, die aan de kust mogelijk al windkracht 5 kan worden.

Dinsdag 10 juli
Ook dinsdag staat er aan de kust een vervelende onshore wind. Toch heeft dan in eerste instantie niet zoveel impact, omdat de lijnen hoog genoeg zijn. Pas als de wind krachtig wordt (later op de middag), is het feestje voorbij tenzij je een zeil of vlieger gebruikt. Het kan tot 30kn gaan waaien in de avond aan de westkust. Meeste wind op Texel en noordelijke wadden, maar ook in Zuid-Holland kans op een ruime windkracht 6. De richting gaat van noord naar noordoost, wat uiteindelijk niet eens zo ongunstig is qua choppy condities.

Woensdag 11 juli
Woensdag blijft de swell nog goed intact. Niet zo hoog als dinsdag, maar wel met een iets gunstigere windrichting. Die start namelijk vanuit de nacht met noordoost en wordt pas laat op de dag meer noordwest, veroorzaakt door de opwarming van het land. In tegenstelling tot dinsdag is de wind in het noorden nu minder dan in het zuiden. Voor Belgie is de avond er dus vooral eentje van vliegeren en zeilen. De ochtend is wel mooi om te golfsurfen.

Na woensdag is er nog een dag met golven zonder wind (donderdag). Daarna trekt het standvastige hogedrukgebied boven de Britse eilanden zich terug op de Oceaan en wordt de invloed van lagedruk wat groter. Dit lijkt nog niet echt een verandering in het weerpatroon te brengen, behalve dan dat de regenkansen stijgen en de luchten minder strakblauw. Het stromingspatroon blijft noord of noordoost, vooral als de depressies zich boven land ontwikkelen. Op de Noordzee waait het in zo’n geval dan alleen heel lokaal, vooral langs onze kust. Hoe zuidelijker hoe harder de noordoost kan worden. Dit geeft dan niet dezelfde mooie golven, maar in het weekend van de 14e en 15e blijft het in ieder geval niet flat. Getijden kun je alvast er in zetten voor 5-9u, zowel in de avond als vroege ochtend. En dan geldt juist, hoe zuidelijker hoe beter de kansen!

Wetsuit warmtes (subjectief)
Vrijdag : 3/2 mm wetsuit overal
Zaterdag : Ochtend 3/2 mm en shorty i/d middag.
Zondag: 3/2 wetsuit of short-arm
Maandag: zuiden 3/2 mm – 4/3 in noorden 15gr.
Dinsdag: 4/3 lange ochtsessie, middag 3/2
Woensdag: 3/2mm wetsuit

Bron: Surfweer Vrijdag 6 juli 2018 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts