Surf weer bericht

Surfweer Vrijdag 6 Maart 2020

Off 1

De lente is meteorologisch bezien deze week van start gegaan met als eerste wapenfeit de al merkbaar langere (surf)dagen. Van lenteweer is overigens nog geen sprake. Pas halverwege deze maand slaat het depressie-bepalende herfstweer om naar een meer hogedruk weertype met veel meer zon en warmte. Mocht je zeker willen zijn van zon & surf, check dan de speciale surf-coachings weken, die zowel de 21e als de 28e starten in het altijd zon & golfrijke zuiden van Portugal!


Vrijdag 6 maart
De swell uit het noorden is heel lokaal en heeft dus een korte periode. Dankzij de hardere wind heeft het zuiden de beste opties, omdat daar de golfhoogte in ieder geval goed zit. In het noorden is de wind wat minder aanwezig en zelfs eerst nog een beetje noordoost. Alleen zal de hoogte dan nog wat tegenvallen en is het wachten tot ook daar de wind aanlandig naar noordnoordwest gedraaid is. Het tij wordt in N-H ook pas later echt gunstig, met hoogwater en net daarna zijn de condities om te golfsurfen het best. De wind blijft wel aanwezig en de hele dag matig tot vrij krachtig onshore NNW. Protectie zoeken heeft in N-H niet zo veel zin, omdat de hoogte/swell ontbreekt. In het zuiden gaat dat wel lukken, vooral rond de hoogwater periode. In Zeeland is de hoogte behoorlijk, maar ook weer niet zo goed dat er uitgeweken zou kunnen worden naar protected spots die uit de wind liggen. Dat geldt ook voor Belgie, waar voor de eerste uren van de ochtend nog echt behoorlijk krachtig waait. Gelukkig is daar het tij ook nog voldoende hoogwater tot en met begin van de middag. Later op de middag is er te veel stroming en wordt het gevaarlijk dan wel een grote rivierstroom. Hoewel de getij-stroming rond halve maan altijd wel meevalt (doodtij). Zijn er geen opstakels met de wind mee, dan kan er dus in de middag ook nog prima gesurft worden. De wind lijkt echter niet meer af te nemen en blijft vrij krachtig (4 tot 5 bft) doorstaan tot zonsonder. Het nadeel van de middag ten op zichte van de ochtend is naast het minder gunstige getij ook de meer noordwestelijke gedraaide wind. Dus de ochtend met noord, ook al is het wat harder, lijkt eerder op zijn plaats. Een uitzondering is noord-holland, omdat het tij daar nog tot tweede helft van de middag vol hoogwater geeft. Dat is zeker ook (en nog langer) het geval op de wadden.

Zaterdag 7 maart
De swell is op en in het zuiden kun je de zee al eerder als flat omschrijven. In Z-H, maar vooral N-H is er nog wel kans op een klein longboard golfje van een halve meter hoog. De wind is daarbij steeds verder afwezig, wat het met de push van de getij misschien toch nog eventjes de moeite waard maakt voor het kleine werk. Dat is met name het geval in Noord-Holland (zuidelijke deel) en Texel + overige wadden. Het tij komt daar iets later op, maar op zich zit je met laagwater saver dan met hoog. De golven met zo weinig hoogte breken vaak alleen nog op de kant als het helemaal hoogwater is. Hoewel het doodtij nog steeds invloed heeft. En het tij dus niet abnormaal hoog zal worden. De wind houdt zich rustig tot het eerste warmtefront in de buurt komt later op de middag. Deze neemt dan toe tot zzw 3-4 bft, wat sowieso al te weinig zal zijn om de zee weer een beetje in beweging te brengen. Zaterdagmiddag zal het dus overal uiteindelijk zo plat als een biljartlaken aan doen.

Zondag 8 maart
Zondag trekken de actieve koufronten over van de naderende depressie. Die zie je overigens in de bovenlucht zaterdag al aankomen door het glazige laagje bewolking op grote hoogte. De zon is dan na een tijdje een stuk minder fel en bijna met het blote oog aan te kijken. Alsof er een douchegordijn voor is getrokken. Regenen doet het trouwens zondagochtend pas tijdens de doorkomst van het eerste koufront. De wind is dan nog ZZW, maar wel flink hard. In Noord-Holland en heel soms ook in Z-H, levert dit al wat golven op. Moet je er wel vroeg bij zijn, want het tij komt snel op met stroming. In middag is de wind meer ZW en sideshore in Zuid-Holland met een beter getijde-moment (afgaand einde middag). In Noord-Holland wordt het niet echt meer op tijd afgaand tij en eb. Dus een lastig vraagstuk, maar niet onmogelijk als je dat beetje stroming voor lief neemt. In Zeeland blijft het klein, maar daar is wel het voordeel van de eerste aanvang van de laagwater periode. Dat is ook het geval in België, maar of daar dan ook iets van heuphoogs doorkomt is sterk twijfelachtig. De wind is namelijk zodanig zuid/west, dat de richting nog altijd aflandig is, ook in Zeeland op veel spots.

Maandag 9 maart
Maandag begint met wat minder harde wind en wel uit een meest aanlandige richting westzuidwest. Normaal gesproken ongunstig maar omdat de wind al minder is, kan dit toch wat opleveren met zonnig weer en het opkomende tij. Het stroomt dan misschien wat, maar heel erg nu ook weer niet. De wind is immers meer aanlandig en minder hard. Overigens is de hoogte in Zuid-Holland wel aan de magere kant, maar nog net genoeg. In Noord-Holland is de fetch (aanloop) vanaf Noord-Holland een stuk langer. Dat geeft dan gelijk een stuk meer hoogte, zeker als het tij meebeweegt aan het einde van de ochtend. Let er wel op dat het ergens in de middag wel weer harder gaat waaien en dat de wind daarbij krimpt naar ZZW met regen in de aanloop. Wanneer het begin van de avond begint te regenen zou het wel eens windkracht 7 kunnen zijn in heel Noord-Holland. Dan is surfen nou niet echt meer heel fijn, maar ook niet onmogelijk natuurlijk.

Wetsuit-advies water is 5,5 gr Celsius :
Vrijdag: nieuwe 5/4mm vaste cap, hand 4mm, schoen 6mm
Zaterdag: Wetsuit 5/4mm losse cap, hand 3mm, schoen 5mm
Zondag: 6/5mm met cap, hand 4mm, schoen 6mm
Maandag: Een 5mm/4 cappie, schoen 5mm hand 3
———————————————-

Bron: Surfweer Vrijdag 6 Maart 2020 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts