Surf weer bericht

Surfweer Weekend 6 en 7 April 2019

Off 9

De week begon zo mooi met de cleane golven op maandag, maar daarna doofde het snel uit. Gelukkig komt de swell vanaf eind van de week weer helemaal terug en geeft in ieder geval dit weekend al grote kans op mooie golven. Ook na het weekend blijft de setting goed met een doorstaande wind uit het oosten of noordoosten. Deze richting heeft overigens wel als nadeel dat Noord-Holland vaker buiten schot blijft en veel kleinere golven ziet dan bijvoorbeeld de wadden of Zeeland en België.

Vrijdag 5 april
Na een zo goed als golfarme donderdag (hoewel dat nog steeds niet helemaal zeker is), komen vrijdag de eerste swell uit het verre noorden al binnen op de wadden en het noordwesten van Nederland. Omdat de wind vrijwel afwezig of vanaf het land komt, zijn het weer hele cleane condities. Maar wel heel klein, want de swell is niet meer dan 0,5 meter hoog en heeft vanwege de lange periode nogal moeite om door de ondiepe Noordzee te komen. Het zuiden zal dan waarschijnlijk wel flat blijven. Een laatste blik op de boei-metingen zal uitsluitsel moeten geven. Aan het getij zal het in ieder geval niet liggen. Die valt gunstig met opkomend de hele middag en nog een restje HW aan het begin van de avond. In het noorden althans, want in het zuiden zet de ebstroom alweer voor eind van de middag in. Vandaar ook dat daar de verwachting ongunstig is.

Zaterdag 6 april
Zaterdag eerst ook nog flat. Het is wachten tot de swell vanaf Denemarken de hoek om komt en voorbij de wadden buigt. Dat lukt hoogstwaarschijnlijk nog voor het 2e hoogwater van de dag. Het noorden heeft nu wel als voordeel dat daar de swell als eerste arriveert en het hoogwater in de avond het langst aanhoudt. De zuidelijke regio’s liggen gunstiger qua swellrichting, maar waarschijnlijk is het om het even. Een logische keuze zou dan zijn om ergens tussen Zuid en Noord-Holland een spot te kiezen.

Zondag 7 april
Zondag is de keuze een stuk eenvoudiger, want dan is het zuidwesten wel de beste regio voor het hoogwater van de middag. Toch is er een weer een uitzondering. Het eerste vroege hoogwater van de dag is in de kop van N-H en Texel namelijk nog aanwezig tot een uur of 10:00. En laat nu net de swell op z’n hoogst zijn in de vroege ochtend. Die regio kan dus nog even profiteren van het latere hoogwater en de nog doorstaande offshore wind. In de middag zal de wind namelijk iets meer noord zijn, maar wel flink afnemen. Om vervolgens weer toe te nemen in de avond. Maar dan zijn de beste condities toch al geweest.

Maandag 8 april
De swell uit het noordoosten neemt waarschijnlijk iets af en is in Noord-Holland in ieder geval te klein om te surfen. In het zuiden loopt er nog wel een golfje van 1m hoog rond hoogwater eind van de middag en begin avond. De verwachting voor maandag is wel wat onzeker. Volgens het GFS model zal maandag net zo goed als zondag zijn. Het ECMWF model geeft voor maandag even een wat rustigere periode.

Dinsdag 9 april
Dinsdag knalt de noordooster weer aan. De golfhoogtes lopen in de loop van de dag weer goed op en aan het einde van de dag zijn de condities goed met hoogwater. Of de hoogte al heel snel weer zoals zondag zal zijn is nog een beetje de vraag. Het kan ook zijn dat de piek pas woensdag of donderdag komt. In ieder geval ziet het er voor de hele week zeer kansrijk uit. En heel veel vrij hoef je er niet voor te nemen, want het is telkens pas na kantoortijden gunstig met het tij. Met uitzondering van het noorden, waar het juist ook in de vroege ochtend mooi kan zijn met een dam hogere waterstand dan in het zuiden. Op woensdag lijken twee lagedrukgebieden op hoogte samen te smelten boven de Noordzee en samen een diep nieuw lagedrukgebied te vormen. Wanneer dit zo zou uitkomen is dit wel een heel perfect plaatje. De wind blijft dan immers afwezig, terwijl het midden in de Noordzee stormachtig waait rond de kern van dit laag.

Wetsuit advies Water 8 gr C
Zaterdag: 5/4mm wetsuit, schoen 5mm hand 3mm
Zondag: 5mm wetsuit (goede 4mm kan al bijna), 2mm cap & 5mm schoen, 3mm hand
Maandag: 5mm wetsuit, schoen 6mm, cap 2mm, hand 3mm
Dinsdag: 5mm wetsuit 3mm cap, schoen 6mm en hand 3mm.

Bron: Surfweer Weekend 6 en 7 April 2019 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts