Surf weer bericht

Surfweer woensdag 10 juni 2015

Off 13

Het begint vandaag even wat minder goed dan de afgelopen dagen het geval was. In eerste instantie lijkt er niet veel swell in de Noordzee te zitten. Een inspectie van de spectra levert wel een opmerkelijke bevinding op. De meting op de K13 boei is deze morgen omhoog gegaan naar een maximale golfhoogte van bijna 2 meter. Uiteraard hoeft dit niet te betekenen dat er golven aankomen, want de richting van deze golven kan ook oostelijk zijn. Dat blijkt in min of meerdere mate ook het geval te zijn na een kijkje op de Cefas Mapping kaart van de Engelse overheid. De richting van de golven is noordoost en dus zal vandaag het zuidwesten nieuwe swell krijgen terwijl dat in Noord-Holland niet het geval is. Natuurlijk kan er in het noorden wel gesurft worden, maar breng daarbij zeker wel je grootste board. Ook wat betreft de wind is er een grote tweedeling tussen het zuiden en het noorden. De richting is noord tot noordoost waardoor het in België en Zeeland pal onshore blaast en in Noord-Holland offshore.

Ergens tussen het noorden en zuiden ligt het omkeerpunt met de meest ideale golfsetting. Hierbij is nodig in ieder geval geen stroming met de wind mee, zoals altijd het geval is met afgaand tij. Wanneer het eenmaal laagwater is, valt er met de stroming wel weer te surfen. Af en toe een stukje teruglopen tegen de wind in is geen straf met het mooie zonnige weer vandaag. De hoogstaande zon vanmiddag is overigens de oorzaak van de sterke toename van de wind later op de avond. In België en Zeeland blijft het tot en met zonsondergang windkracht 6, mogelijk zelfs 7. Pas in de nacht naar donderdag neemt de wind af. Daardoor neemt de swell ook snel af. In het zuiden gaat dat niet zo snel en blijft er nog voldoende deining staan. Clean is het dan nog tot de wind er weer in komt donderdagmiddag. In de avond neemt wind weer af en zouden de windgolven daar in het zuiden nu wel voor een cleane sessie tijdens zonsondergang kunnen zorgen.

Vrijdag wordt de zee helemaal clean. Toch zou er iets van swell kunnen arriveren van een lagedrukgebied dat woensdagochtend bij Spitsbergen lag. Vooral de noordelijke kust maakt kans op een leuke knie tot heuphoge golven. Langs de noordwestelijke kust blijven de condities beperkt tot maximaal kniehoge surfgolven. In het zuiden is het vrijdag zo goed als flat.

Zaterdag komt de zee in het zuiden weer in beweging door een vrij krachtige wind uit het zuidwesten. De fetch voor Belgie is te kort, maar in Zeeland al voldoende. Hoe verder naar het noorden hoe rommeliger de golven maar wel veel hoger. De verwachting is wat onzeker doordat de wind wordt veroorzaakt door een kleinschalig lagedruksysteem op de Noordzee. Achter dit systeem staat bovenin de Noordzee een noordelijke wind. Swell daarvan heeft maar een dag nodig om onze kust te bereiken. Voor de geplande HSA wedstrijd in Hoek van Holland ziet het er veelbelovend uit. Vooral in de ochtend en de middag!

Bron: Surfweer woensdag 10 juni 2015 appeared first on Surf om beter te leren golfsurfen naar Surfweer.nl voor de beste surfweer voorspelling.

Related Posts