Surf weer bericht

Surfweer woensdag 12 februari 2020

Off 7

Beste lezer, vandaag (woensdag 12-02-2020) zal surfweer.nl midden op de dag even een paar uur niet bereikbaar zijn in verband met de overgang van alle bits & bytes naar een splinternieuwe Virtual Private Server (VPS) bij onze hosting partij Sudus. Wij verwachten eind van de middag weer terug online te zijn met als voordeel een nog snellere website en toekomst proof. Uiteraard kun je ook gewoon gaan surfen ipv online te zijn, want woensdag lijkt best een aardige golven-dag te worden.

Woensdag 12 februari
Een tijdelijke rug van hoge druk beweegt in de namiddag van west naar oost en doet de wind afnemen naar 5 beaufort. In het zuiden welteverstaan, want in het noorden blijft de onshore nog wel rond 6bft hangen de hele middag. Dat wordt zoeken naar beschutting en daar is er niet veel van in Noord-Holland (muv de wadden). De zon zorgt af en toe voor wat warmte, maar het blijft natuurlijk guur en koud met die wind uit west. In Z-H is de wind meer west-zuidwest met als gevolg dat de surf iets mooier binnen komt. Pas wel op voor de hoogte (3m maximaal op zee) en de combinatie van springvloed na een volle (of nieuwe maan). Ongeveer een uurtje voor het donker wordt gaat het flink stromen met de wind mee allereerst. Muv van daar waar de wind en golven gebroken worden, want daar gaat de stroming recht de zee op. En daar wil je in het donker niet zitten, neem dat maar van de pro’s..

Donderdag 13 februari
Donderdag interessant weertype omdat een occluderend frontensysteem trekt recht over ons land (NL) en over Belgïe. Er kan zelfs wat van het witte goud vallen als het lang genoeg regent. Regen is immers gesmolten sneeuw. Hou daar dus rekening mee als je richting kust rijdt. Hoewel die sneeuw waarschijnlijk alleen een beetje blijft liggen op heuvels van het diepe binnenland (vooral Belgie en richting het uiterste zuidoosten). Hou de waarschuwingen in de gaten op de site van bijvoorbeeld het knmi of het kmi. Wat de golven betreft valt er ook heel wat te genieten. Vooral in het noorden en midden waar de wind in de vroege ochtend nog even offshore zuid kan zijn. In het zuiden gaat het getij niet meewerken, want met eb in combinatie met springtij geeft wel heel weinig surf. Tenzij je heel vroeg opstaat, dan misschien nog een uurtje (of kijk eens bij de noorderburen). Hoe noordelijker hoe langer de wind aflandig blijft en de golven mooi clean. Vooral op de oostelijke wadden. In Holland is het ook prima toeven, want daar maakt afgaand tij veel minder grote problemen. Een goede bank vinden waar de golven mooi breken is best mogelijk met laagwater. Zelfs als de wind wat harder wordt is de surf aanwezig. Sneeuw op het strand kun je natuurlijk wel vergeten, want de wind gaat na het front met neerslag naar zuidwest en daarmee komt de warmte mee het land op.

Vrijdag 14 februari
Vrijdag wordt de meest rustige dag van de week met weinig wind en weinig neerslag en eerst ook weinig wind. De golven komen nog wel binnenrollen uit het verre noorden, na al het storm geweld van de afgelopen zes dagen. De golven moeten van ver komen, dus verwacht geen epic condities maar gewoon surfable waves met de juiste surf-gear. Kortom, alles mee naar het strand en ter plekke beslissen.

Weekend & vervolg
Zaterdag volgt er volgens de weerkaarten weer een storm, maar gelukkig blijft het ergste daarvan ver weg bij de benelux vandaan (kern depressie blijft tussen Ierland en IJsland steken). Uiteraard geeft dat wel de nodige wind uit het zuidwesten, maar op zaterdag valt dat nog mee en is het een groot deel van de dag gunstig laagwater. In de namiddag waait het steeds meer en harder, maar in het zuiden geeft dat niet snel golven (muv zuidelijke deel Z-H). In Noord-Holland blijft het tot donker nog laagwater en met die wind erbij valt er prima te surfen. Zondag waait het veel harder en heel langzaam komt de stormdepressie (met naam Dennis) dichterbij. Ideaal dus om te gaan surfen met uiterst laagwater in het zuiden (en noorden) of op de beschutte spots later op de middag. In zeeland even rekening houden voor het tij na 17:00 uur, want dat kan nog wel eens wat stroming geven langs de houten palen. Have fun and enjoy what you came for! En ook, leer de regels van de zee en beheers / respecteer ze. voor meer info zie surfweer.nl/surfregels

Wetsuit-advies water is 5,5 gr Celcius :
Woensdag: nieuwe 5/4mm met cap, hand 4mm, schoen 7mm
Donderdag: Wetsuit 6/4 of 5/4mm met vaste cap, hand 4mm, schoen 7mm
Vrijdag: 5mm met losse cap, hand 4mm, schoen 6mm
Zaterdag: Een 6/5mm vaste cap, schoen 7mm hand 4mm
———————————————-

Bron: Surfweer woensdag 12 februari 2020 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts