Surf weer bericht

Surfweer woensdag 12 juni 2019

Off 23

De eerste mooie zomerdagen en avonden dat je in je 3/2mm kunt surfen zijn een feit! Gisteren was het op en top en deze ochtend werden we opnieuw getrakteerd op pure swell. Helaas gaat vanaf nu de wind ook zijn vinger opsteken en is het even wat lastiger plannen en zoeken, maar we proberen je daar zo goed mogelijk mee te helpen via dit weerbericht en de apps.

Woensdag 12 juni
Een regengebied trekt van land naar zee waardoor de wind even onshore uit het noorden komt. In N-H is de wind noordoost en blijft het beter clean, muv natuurlijk de wadden waar noordoost zelfs pal onshore is. Gelukkige klaart het later vanmiddag en vooral vanavond weer op en dooft de wind weer helemaal uit. De nieuwe swell die op de Brim-boei te zien is, zal nog niet arriveren maar er is nog genoeg van de oude swell over om een lekkere avondsessie te scoren. In Zeeland en Belgie lukt dat nog met de push van hoogwater. In Z-H eigenlijk al niet meer, of je moet echt tot in het donker doorsurfen. In N-H blijft de push uit en is het echt achterste bank werk. Natuurlijk niet verkeerd, maar een longboard om dat eind te peddelen is dan handiger dan een shortboard. En de golven zijn natuurlijk kleiner met eb. Gisteren was he doodtij, dus echt heel eb wordt het niet. Dat kan een nadeel zijn met de banken die niet ondiep genoeg komen te liggen. Voordeel is echter dat de swell niet al te veel terug naar zee wordt getrokken. Verder is de push minder, dus kan het wat slapper overkomen dan bijvoorbeeld met springtij. Heel veel maakt dit niet uit, want het is vooral de ligging van de banken en de golfenergie die dit bepaalt.

Donderdag 13 juni
De nieuwe swell gespot op de brim-boei komt in de nacht van woensdag naar donderdag vol binnen en loopt donderdag de hele dag door. Deze wordt wordt wel in een bepaalde mate tegengewerkt door de zuidenwind die in Zuid-Holland side-offshore is. Daar dus de beste condities en de minste wind in de vroege ochtend. Eind vd ochtend de windpeak met even meer ZZW, wat in N-H dus al voor choppy sideshore condities zorgt. Begin van de middag ook nog veel wind, maar na 15:00 uur neemt het al af. Dat is dus aan het einde van hoogwater, wat de meest ideale tijd is om te gaan met zuidwest en noordswell. De avond biedt ook nog kansen, want de wind valt dan helemaal weg en met helemaal laagwater is het in Holland prima surfen op de verste zandbank achterin. In zuidelijk Z-H lukt dat niet echt, maar in BE en Zeeland komt het tij een driekwartier voor donker toch nog op tijd opzetten voor een leuke sessie.

Vrijdag 14 juni
De wind zal in de nacht van donderdag naar vrijdag weer wat harder worden en uit ZW komen. De vroege vrijdagochtend biedt dus weinig. Daarna neemt de wind af en komt het tij in (einde ochtend) en zijn er wat verdwaalde sets uit het verre noorden die het toch nog erg de moeite waard maken op een longboard. Wel lang wachten en dat zal vooral op de drukkere spots heel irritant zijn. Het is ook niet nodig om daar te gaan surfen, want met de offshore kun je overal langs de kust prive-bankjes vinden. Het lijkt wel de laatste kans te zijn op noord-swell, want dit weekend is weinig. Op Zaterdag misschien nog net een laatste setje uit het noorden, enkelhoog en weinig wind. Zondag steekt er een matige tot vrij krachtige zuidwest op, maar eigenlijk is dat niet stevig genoeg voor swellvorming vanuit zuidwest. Muv van de kop van N-H, daar zal nog wel wat rommeligs binnenkomen van de zuidwest.

Wetsuit advies Water is 13 gr C

Vandaag: 3/2mm of 4/3mm pak
Donderdag: 4 of 3/2mm wetsuit & iets van oorprotection ivm wind.
Vr & Zat : lekker met 3/2mm overdag met zon.

Bron: Surfweer woensdag 12 juni 2019 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts