Surf weer bericht

Surfweer woensdag 12 oktober 2016

Off 11

Vandaag is de hoogste waterstand tijdens vloed al geweest en wordt het voor donker niet opnieuw hoogwater. Mocht je dus nog willen surfen, dan kun je nu nog een uurtje gaan maar daarna breekt het te snel en te kort op de zandbanken. Een uitzondering zijn de wadden, omdat daar het hoogwater wat langzamer terug beweegt en er tot 18:00 uur nog voldoende water over de banken komt. Elders is het niet meer de moeite en kijken we reikhalzend uit naar de dag van morgen, woensdag 12 oktober 2016. Een nieuw windveld behorend bij een koufront dat nu nog Zweden ligt, trekt vannacht over de wadden en stuwt de toch al opgelopen swellhoogtes verder omhoog.

De oorzaak waardoor het koufront zo ver oostwaarts kan bewegen is de verplaatsing van drukgebieden boven de Atlantische oceaan. Het laag met de nieuwe swell voor Frankrijk verplaatst zich naar Spanje waardoor het hogedrukgebied bij Scandinavië kan uitbreiden over tot ver voorbij de Britse Eilanden. De finale van de Quiksilver Pro valt in de prijzen met een goed cleane swell en offshore wind. Bij ons is het woensdag ook clean en blaast het ook offshore maar is de hoogte weer ver te zoeken. Wie echter zoekt, zal vinden. Het beste lukt dat woensdag in het uiterste zuiden, dus in België, Zeeland en in mindere mate ook Zuid-Holland. Klein minpuntje ten opzichte van voorgaande dagen is de wind. Die is wel wat meer aanwezig op het strand met hogere offshore sprays in hogere barrel(tjes). Was het al lastig om die te pakken, met die wind er bij wordt dat nog lastiger.

Let op de uitgaande beweging van het water. Eenmaal over de zandbank waarop de golven breken, staat de stroming recht naar buiten en neemt pas weer af in de volgende diepe geul. Iets wat ook goed te zien was op de livestream van de Quiksilver pro afgelopen weekend. Waarschijnlijk is het daar nu niet anders en is de tactiek van surfen zodanig dat je na het uitpeddelen al meteen weer terug moet peddelen. Rustig op je board gaan zitten wachten op een set met golven is er niet bij. En eigenlijk is dat maar goed ook want met de aangekondigde temperatuurdaling, houdt juist die beweging je warm.

Het is niet zozeer de luchttemperatuur die door de veranderende stroming boven Scandinavië het voor het gevoel zoveel kouder maakt. En ook het zeewater zal niet ineens naar beneden kelderen. Wat dan wel zorgt dat het zoveel kouder gaat zijn is in eerste instantie de wind, maar nog veel belangrijker; de dauwpuntstemperatuur. Die zakt van 8 graden vanmiddag naar 4 graden op woensdagmiddag. Omdat deze 4 graden veel lager is dan de luchttemperatuur zal het zeewater op je pak (of huid) snel verdampen. Daar is verdampingswarmte voor nodig. Die wordt onttrokken aan je pak en aan je lichaam waardoor die logischerwijs snel(ler) afkoelen. Een beetje vocht in de lucht is dus niet eens zo onwenselijk. Vandaar dat onze winters met west of zuidwestenwind vaak nog best aangename surftemperaturen opleveren. Soms nog aangenamer dan een oostenwind in de vroege zomer of herfst zoals nu. Handschoentjes en schoentjes zijn deze week nog niet echt nodig, hoewel 2mm gloves altijd handig zijn voor later in de herfst. Een capje is ook niet slecht ivm de koude wind rond je oren, maar daar kan je natuurlijk ook gewoon reguliere oorbescherming voor gebruiken.

Wat betreft de surf-forecast voor woensdag is het wederom alleen het hoge water (of in ieder geval de hogere waterstanden) die de moeite van het surfen waar zijn. Daarbij valt het kustgebied van Noord-Holland wederom weer buiten de prijzen met slechts een knie- tot heuphoge golf op het beste moment van het getij. De wind is woensdag oost tot noord-oost windkracht 4 op het strand en windkracht 5 op open wateren. De kust van België loopt min of meer ONO, waardoor de wind daar harder en de golven daar meer verwaaid zouden kunnen zijn. Dit is niet met zekerheid gezegd, want 10 graden meer O-ONO richting en ook daar is het clean en mooi surfweer. In ieder geval brengt die wind zo dichtbij ook een betere golfhoogte door, daar in het zuiden. Elders heeft deze wind meer nadelen dan voordelen.

In de nacht van woensdag naar donderdag draait de wind van ONO naar O tot OZO. De swell gaat het lastig krijgen om nog binnen te komen. Alleen in België gaat dit nog wel makkelijk lukken, omdat daar de wind meer puur oost blijft. Vrijdag wordt de wind wel overal OZO, maar zelfs dan kunnen de golven in Belgie gewoon nog goed genoeg doorkomen. Ook in het weekend is de Vlaamse kust de ‘place to be’. De wind op zaterdag trekt in het zeegebied bij Denemarken aan tot een heuse storm, windkracht 9. De windrichting daar is Oost tot OZO en vreemd genoeg geeft dit uiteindelijk bij ons golven uit het noorden. Geen hoge golven, maar wel heel clean met voldoende krachtig. Waaien doet het bij ons niet of nauwelijks komend weekend.

Bron: Surfweer woensdag 12 oktober 2016 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts