Surf weer bericht

Surfweer woensdag 16 januari 2019

Off 15

De weerkaarten laten nog 4 dagen lang het goede begin van het jaar voortduren met als hoogtepunt de swell vlak voor en in het weekend. Daarna lijkt het weer een andere richting op te gaan met minder diepe depressies, maar nog steeds kans op elke dag golven van heuphoog. Ook wordt het kouder en kouder, dus scoor nog snel die 6/5/4 als je die nog lang niet al in huis had liggen!

woensdag 16 januari
Voor de verandering een zuidswell met een korte fetch, waardoor er grote verschillen zijn in golfhoogte tussen zuiden van NL en noorden. Op cadzand blijft het zelfs helemaal flat, terwijl N-H noord 1,5m krijgt met lijn. Wel staat er een harde wind, die is daar sideshore. In Z-H is de wind side tot side-offshore ZW-ZZW en net genoeg voor lijn en hoogte later op de middag. Ook in Zeeland zou er dan bij de eerste lichte push van het tij iets meer door kunnen komen. De getijden vallen dus gunstig met zelfs i/d ocht mogelijkheden bij HW op de meer beschutte spots. Er zal daar toch ook nog wel iets van die N-swell blijven doorkomen met vloed. Dus op zich is de ocht ook nog een optie, hoewel de wind meer golven geeft in de middag. Daarbij gaat het in de kop van N-H wel erg hard waaien tegen het begin van de avond op de doorkomst van het koufront.

Donderdag 17 januari
Omdat er achter het koufront nog flink windveld uit WNW tot NW staat, wordt er donderdag meteen al goede swell verwacht. Het is even afwachten hoe deze zogenaamde back-bent occlusie zich gaat gedragen met mogelijk vlak voor de doorkomst een kleine aparte lagedrukkern. Die zou de wind tot 10u moeten weghouden in midden en noord Z-H. En in Noordelijk Holland zelfs tot 12u windvrij. Helemaal clean is het dan niet, maar het getij is gunstig en de golven zijn sowieso erg goed te surfen als het windstil is. Even afwachten dus en voor België ziet het er minder kansrijk uit, met meteen al onshore vanaf de vroege ochtend. Uiteraard zal het ook als de wind doorkomt wel te surfen zijn op de meer beschutte spots tot het HW te ver wegzakt. Wanneer de occlusie echter gepasseerd is, zal ook het tij te veel eb worden en is er geen beginnen meer aan met recht onshore windkracht 5 tot 7 beaufort.

Vrijdag 18 januari
De depressie maakt plaats voor een tijdelijk hogedrukgebied met kern boven het zuiden van de benelux. Dat geeft even heel mooi weer en weinig wind. De golfhoogte is echter wel enorm, maar daar weten ze in Belgie en Zeeland wel raad mee. Zelfs in de middag met afgaand tij is de surf in Zeeland nog een tijdje goed. In Belgie is het wel raadzaam om vooral het hoogwater eerder op de dag mee te pakken. Voor Holland en met name N-H is het even wachten tot de zee wat rustiger wordt met meer lijn. Ook al is het tij dan misschien minder hoog, de golven voor dankzij afgaand alleen maar mooier. Zo surf je dus met een glimlach het weekend in!

Weekend en verder
Zaterdag loopt er op de wadden nog 1m swell uit het noorden met offshore wind en cleane golven. Elders is het iets minder dan een meter, maar dankzij het opkomende tij nog wel leuk te surfen in N-H en Z-H. Het uiterste zuiden zal nog iets kleiner zijn, maar zeker niet flat bij de juiste waterstand.

Zondag is het in principe ook nog niet compleet flat in N-H en op de wadden. Het is echter de vraag of het de moeite is om met deze kou de inimini golfjes te trotseren. Hoewel, echt koud wordt het pas volgende week. Eerst een zuidoostelijke aanvoer over land. Later een meer oost-noordoostelijke Siberische beer! Dat zou 2e helft volgende week wel eens een dikke surfdag kunnen opleveren. Belangrijk daarbij is het juiste getij en gelukkig valt dat nog net voor het invallen van het donker, eind van de middag.

Woensdag: 5/4mm met cap, schoen 6mm en hand 3mm
Donderdag: 6mm met 4mm cap & 7mm schoen + 4mm hand
Vrijdag: 5mm met 3mm cap, schoen 6mm en hand 3mm
Zaterdag: 6/5 of 5/4 wetsuit, 3mm cap & 7mm boots en 3mm hand

Bron: Surfweer woensdag 16 januari 2019 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts