Surf weer bericht

Surfweer Woensdag 19 februari 2020

Off 5

De straalstroom draait door, en wel op volle toeren tot zo ver de forecast reikt. Af en toe zit er wel een rustmomentje tussen met minder wind en mooiere golven. Dat is vandaag het geval dankzij een klein ruggetje van hogedruk, aangestuurd door het grote hogedrukgebied boven Spanje. Donderdag is het alweer voorbij en ligt de Benelux afgesnoerd tussen de warme en koude fronten van een nieuwe depressie bij IJsland. Daarachter volgt nog een hele depressie-trein met op zondag een mogelijk keerpunt op het front (met veel regen).

Woensdag 19 februari
De golfhoogte is met 2m uit WNW tot NW ruim voldoende voor bijna echt alle spots in de Benelux. De wind draait als eerst van WNW naar WZW in België begin van de middag. Eigenlijk moet je er dan ook al meteen zijn, want dan nog voldoende hoogwater. Hoewel er met lager tij, later op de middag, ook nog best te scoren valt met een iets groter board dan conventioneel shortboard. Dat is in Zeeland ook het geval, sowieso wordt het tussen de palen steeds cleaner hoe later het wordt. Maar uiteraard wel holler en kleiner. Inmiddels blijft het tot half zeven licht genoeg buiten. Zonsonders is om 18:15u. De latere tijdens zijn ook het best in Holland, zeker wat betreft het meer noordelijke deel. Daar is het nu nog zo’n grote soep, dat je beter even kunt wachten. Het tij hoeft in dit geval door de combinatie van zuidwestenwind en WNW swellrichting niet per se hoogwater te zijn. Laagwater is ook gewoon prima, muv van de twee meest zuidelijke spots van Zuid-Holland. Die pissen vandaag net buiten de boot, hoewel het net over de duin met en net na lunch nog wel optioneel en goed te doen kan zijn.

Donderdag 20 februari
Donderdag is de harde wind weer terug, maar eigenlijk valt het mee. Alleen in Noord-Holland staat er een windkracht 7 met daardoor echt hogere golven. In Zeeland waait het overal land met maar 5 beaufort. Dat zal in eerste instantie niet genoeg zijn voor golven in zowel Zeeland als Belgie. Totdat het koufront dichterbij komt, want daar staat in een strook van 40km op zee (door / vanuit het kanaal) een ZZW 8bft met windstoten tot 100 km/u. Het ding komt aan land omstreeks 18:00 uur. Dus als je het kan timen en de golven er vlak voor pakt, is de kans op een goede golfscore het grootst. Eenmaal op de lijn met meest intensieve regen zal de wind van ZZW naar NNW draaien en veranderd de zee in een Wildwater Bassin. Maar goed, dan is het toch al min of meer donker. Getijden zijn gunstig met laagwater in Zuid-Holland met een redelijke uitloop. Alleen verder richting Egmond, Bergen en richting Texel is het qua tij een klein beetje ongunstig met pas om 17:00 het begin van de Eb-fase. Daar dus gewoon eerder op de dag gaan, met die ZZW6-7bft en laagwater in de ochtend. In Zuid-Holland kan dat ook, want er zal vast nog wel een leftover swell uit NW staan die net dat zetje geeft voor heuphoge golven. Verder zuidelijk is het toch echt wachten tot het front de windlijnen komt brengen.

Vrijdag 21 februari
Na het koufront van donderdag blijft de wind op de Noordzee nog wel even stevig doorstaan uit west-noordwestelijke richting. Dat creëert weer een behoorlijk swellveld voor vrijdag met hoogstwaarschijnlijk een windafname en krimping naar zuidwest later op de ochtend. Het patroon is vergelijkbaar met die van deze woensdag, alleen het tij is natuurlijk helemaal anders en eigenlijk meer gunstig van laag naar hoog in plaats van hoog naar laag water. Een momentje dus om te parkeren, hoewel nog niet zeker is wanneer het de wind uit het zuidwesten weer (te) hard wordt. In ieder geval lijkt dat vrijdag tweede helft middag het geval te zijn met zuidwest 6 tot 7. Dat valt dan eigenlijk nog ook alles mee.

Zaterdag 22 februari
De storm op zaterdag duurt gelukkig niet lang en zal ook alleen het noorden (vooral de wadden) aandoen tijdens het over verschuiven van de warme sector van Engeland naar Denemarken. De kern van de storm zelf ligt erg ver weg, tussen IJsland en Noorwegen en schuift zaterdagmiddag al richting Spitsbergen. Er kan dus gesurft worden zaterdag, maar pas op met de getijden. In Zeeland kan het alleen met laagwater in de ochtend of met afgaand tij aan het einde van de middag. België pakt iets meer speling, alsook het meest zuidwestelijk stukje vlaanderen in Nederland. In Zuid-Holland zijn de getijden minder gunstig en is het dus vooral surfen tijdens het hoogtepunt van de storm ergens in de ochtend. Hoewel het natuurlijk geen storm is in die provincie. Op de protected spots is het een optie om te wachten tot de wind afneemt, laat op de middag.

Zondag 23 februari
De kern van het lagedrukgebied trekt zo ver noordelijk dat de invloed er van afneemt en de overheersende westelijke stroming in tweeën lijkt te delen boven onze omgeving. Belgie en Zeeland blijven in het windveld zitten met de zuidwester en prima golven rond laagwater. Midden en vooral noordelijk Nederland krijgen te maken met een windstil weertype dankzij het slepende front dat ook voor behoorlijk wat regen zal zorgen. Geen ruggen van hogedruk dus dit keer, maar wel kans op cleane golven met goede hoogte! Waarschijnlijk eerder in de ochtend dan de middag, maar het feest zou op de wadden ook gewoon de hele dag kunnen duren.

Wetsuit-advies water is 5,5 gr Celcius :
Woensdag: nieuwe 5/4mm met cap, hand 3mm, schoen 5 of 6mm
Donderdag: Wetsuit 6/4 of 5/4mm met vaste cap, hand 4mm, schoen 6mm
Vrijdag: 6/5mm met vaste cap, hand 4mm, schoen 6mm
Zaterdag: Een 5mm/4 vaste of los cap, schoen:6mm hand:3mm
———————————————-

Bron: Surfweer Woensdag 19 februari 2020 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts