Surf weer bericht

Surfweer woensdag 19 oktober 2016

Off 12

Natuurlijk kan er vandaag al prima gesurft worden in hogere golven dankzij de wind. Het mooiste van deze week moet echter nog komen wanneer de swells meer uitlijnen en de wind minder hard over het zeeoppervlak blaast. Op zich valt het eigenlijk ook wel mee met die wind op dinsdag-avond. Het koufront met hevige buienlijn is dan al gepasseerd en een spectaculaire zonsondergang komt er voor in de plaats. De wind blaast wel recht op de kust, west (later in België ook WZW). De mooie lijn van eerder vandaag komt dus niet terug. Hoewel er in België bij WZW toch altijd een aantal beschutte spots te vinden zijn met betere golven. Met de stroming zou het wel mee moeten vallen. Ook al is het net volle maan geweest en is de springtijperiode nog tot en met donderdag. Het afgaande getij in combinatie met westenwind zorgt meestal niet voor de meeste stroming.

Woensdag gaat het los. Op zee staat er een dikke windkracht 8 met windstoten in de range 90 tot 100 km/u. Er zijn wel grote verschillen. Zo valt de wind eind van de ochtend op de wadden helemaal weg op nadering van de kern van het stormlaagje. Dat is het moment om te gaan surfen op Ameland en Terschelling, want na passage van de kern draait de wind begin middag naar NNO en is daar onshore. De meest harde wind is te vinden in het zuidwestelijke kustgebied. Hoewel de wind in de middag ook in Noord-Holland de kop op kan steken en er af en toe een harde WNW tot NW wind kan staan. In de ochtend waait het daar nog lang niet zo hard maar is het wel gewoon onshore en zit er geen echte lijn in de al hoger wordende bakken.

Woensdagmiddag neemt de wind pas heel laat weer in kracht af. Aan het begin van de avond is het kortdurend slechts 3 tot 4 bft uit NNO. Dat zou het moment in Noord-Holland moeten zijn. Hoe verder naar het noorden, hoe eerder de wind al gunstig kan zijn afgenomen. Op Texel is dat zelfs al aan het begin van de middag het geval. Echter neemt de wind daar ook weer sneller toe, want zo lang duurt die tijdelijke winddip niet. Eind van de middag staat er weer een aanlandige windkrach 5 te waaien op Texel. Het blijft woensdag een lastige call om te maken. De depressie krijg pas in de ochtend haar kenmerkende structuur. Haar, omdat de Duitse weerdienst de naam ‘Danielle‘ heeft bedacht bij dit kleine fijne Noordzee-laagje. Dat kon overigens ontstaan door het veel grotere systeem van lagedruk inclusief de restanten van de orkanen ‘Matthew’ en ‘Nicole’ op de westelijke Atlantische Oceaan. Aan de oostzijde van dit systeem ligt nu boven Ierland en Frankrijk het hogedrukgebied met het lekkere weer. Deze hele zone gaat donderdag ‘aanschuiven’ bij het hogedrukgebied boven Scandinavië dat al een maand lang het weer bij ons in zijn greep houdt. Gunstig voor de surf is dat zeker, want hierdoor ruimt de aanlandige noordwestenwind door naar noord- tot noordoosthoek en worden de golven mooi clean. Wat minder gunstig is, is de kou die er mee komt uit het noorden. Je zou bijna al denken dat het tijd wordt voor een 4mm of 5mm wetsuit, nog wel zonder kap. En zonder schoentjes en handschoentjes midden op de dag. In de vroege ochtend is 2mm of 3mm schoentjes wel aan te raden. Dit weekend zakken de nachttemperaturen landinwaarts onder het vriespunt. Het zeewater is nog wel relatief warm met 14 graden plus.

Zowel donderdagochtend als donderdagmiddag zijn de stromingen in de zuidelijke Noordzee gunstig om te gaan surfen. En over de golfhoogte hoef je je geen zorgen te maken, die is eerder te veel van het goede dan te weinig. De wind is donderdag alleen in België eerst nog vrij krachtig. Maar uiteindelijk gaat ook daar de wind helemaal wegvallen en blijven er mooie condities over. Spots waar het met de ebstroom in de regel weinig stroomt zijn midden op de dag gunstig bij het meest zonnige weer en de minste wind van de dag. Donderdagavond kan er namelijk toch weer wat wind opsteken door het opvullen en oostwaarts bewegen van het ‘Danielle’ lagedrukgebiedje.

Vrijdag is het nog niet over. Opnieuw komt er tijdens het hoogwatermoment een 6 tot 7 seconde lange periodeswell door van gemiddeld 1 meter hoog. De wind zou nog een stuk gunstiger moeten zijn dan donderdag met ook in België een cleane branding. Sowieso blijft de zuidwesthoek inclusief België het komende weekend en de week er na ‘the place to be’. Het hogedrukgebied dat nu boven Biskaje ligt en over de Noordzee naar Noorwegen trekt, zal het hogedrukgebied van Scandinavië weer een nieuwe boost geven. De drukwaardes lopen op van 1030 naar 1050 hPa begin volgende week met bij ons aantrekkende oostelijke wind. Van hogedruk boven Biskaje is nu geen sprake meer. Het hele systeem van lagedruk waarvan de restanten van de orkanen ‘Matthew’ en ‘Nicole’ in waren verwerkt, neem deze plaats in. De kern van die depressie kom recht voor de kust van Portugal te liggen met vanaf het weekend daar veelal onshore wind. De lagedruk kan geen kant op en zal daar tot eind van de maand al opvullend blijven rondtollen. Het mooie van dit soort systemen is dat de wind in Frankrijk en bij ons wel aflandig is. Dus volgende week zowel voor de vakantiegangers als de thuisblijvers mooie surf-condities!

Bron: Surfweer woensdag 19 oktober 2016 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts