Surf weer bericht

Surfweer Woensdag 2 oktober 2019

Off 16

De zee is woest vandaag en dat komt niet door orkaan Lorenzo, maar door het lagedrukgebied dat er voor ligt. Lorenzo zorgt juist voor een kalmerende werking van die woeste zee op donderdag. De wind gaat dan naar aflandig zuidzuidwest en is nog maar heel zwak. Terwijl de golven nog wel even blijven doorlopen, ook op vrijdag. Dan trekt echter wel het restant van de Orkaan depressie over met in de middag een vrij krachtige onshore wind uit WZW. Op zaterdag is de wind weer helemaal verdwenen, omdat de hele Benelux dat in het Zadelgebied tussen 4 lage-en hogedrukgebieden in ligt. Dat levert dan weer erg mooie, maar kleinere golfslag op.

Woensdag 2 oktober
Wat moet je doen als de zee woest is en je toch wilt surfen? In ieder geval niet te dicht in de buurt van havenhoofden en andere obstakels gaan surfen. Voordat je het weet lig je tussen de basaltblokken en krijg je de ene na de andere golf over je heen (zoals gisteren gebeurde bij een onfortuinlijke surfer op wijk aan zee). Beter ga je vandaag aan de andere kant van de grote haven of helemaal niet. De stroming is tot eind van de middag nog ongunstig, maar wordt daarna snel minder sterk met de wind mee. Enige probleem is alleen die windkracht 8 uit WNW tot NW die pal op de kust staat in Noord-Holland en mogelijk ook Zuid-Holland. Verder naar het zuiden minder harde wind met windkracht 5 of 6 uit NW. Wellicht geeft dat in Zeeland toch nog iets van betere surf.

Donderdag 3 oktober
De wind komt tot 13:00 uur nog uit west tot noordwest, maar is al wel flink afgenomen en is niet meer dan windkracht 4. Toch is de zee nog een grote woeste soep op een paar uitzonderingen na, in het zuidelijke regio’s. De hele dag staat er een noordwest-deining van 1,5m hoog bij 7 sec. Daarbij komt ook nog 1m deining van 11 sec bovenop. Te weinig is het in ieder geval niet. In België draait de wind om 14:00 al mooi WZW en begint het al steeds beter te lopen. Elders kan dit nog wel even duren en is het pas tegen de avond echt mooi clean. Gunstig is dan de hoge waterstand, met nog hogere en meer krachtige golven. Alleen in Noord-Holland wordt de wind niet echt goed ZZW en blijft onshore ZW op spots als Zandvoort en Egmond aan Zee. Natuurlijk is het daar wel dik shortboarden voorin de branding. Opmerkelijk genoeg draait de wind op de oostelijke wadden wel op tijd aflandig en wordt zwak.

Vrijdag 4 oktober
De restanten van de Orkaan trekken over met heel veel regen in de zone waar de windrichtingen tegenovergesteld aan elkaar zijn. De exacte koers is nog enigszins onzeker, maar zal waarschijnlijk ergens aan het einde van de ochtend over Zuid-Holland trekken. Nu geen zondvloed in Zandvoort, maar Hoek van Holland is de verwachting. Ten noorden van het front (een ouderwetse Occlusie) is de wind nog mooi offshore en komen er nog steeds kleine swells door het noorden. Prima om te longboarden, maar met de sup wellicht al te veel wind met de take-off. Om echt radicaal te shortboarden is het wat klein. In het zuiden is er al helemaal geen swell meer van over. Daar zal de wind uit de tegenovergestelde richting (WZW) wel snel weer voor een wildere branding zorgen. Wanneer die wind dan later in de middag afneemt, kan het toch nog zo maar toch nog een leuk begin van het weekend worden in Zeeland en Zuid-Holland. In het noorden is deze wind van mindere betekenis en is vroeg gaan de beste optie.

Zaterdag 5 oktober
Een onzekere dag en in ieder geval meest flat voor de Noord-Hollandse surfspots. Met uitzondering van Texel, want boven de wadden komt er een stevige oostelijke wind te staan. In de regel draaien daar mooiere NO-swells van af, die in Zuid-Holland en verder naar het Zuiden wel hun weg zullen vinden. Gunstig is dan ook het opkomende tij nog voor het donker aan het einde van de dag. Terwijl helemaal hoogwater in N-H niet meer voor zonsondergang komt. Om 19:00 is het zelfs nog helemaal laagwater en komt er niets van die swell binnen in de kop van N-H. Op Texel is dat dus wel het geval, maar dan al eerder op de middag met voldoende hoogwater. Sowieso is het nog afwachten wat de hoogte precies doet. En dat zit hem in de onzekerheid van de resterende kracht van Orkaan Lorenzo waarvan de kern zaterdag-ochtend boven het zuidelijke deel van Nederland ligt.

Volgende week
Zondag nemen de ‘normale’ depressies vanaf de Oceaan het weer over. Heel duidelijk te zeggen hoe dit precies gaat lopen is niet mogelijk. Het lijkt er op dat een randstoring zondagochtend eerst een vrij krachtige offshore zuidenwind geeft zonder golven. Daarna draait de wind naar west en komen er uiteindelijk wel golven. Op maandag zijn er dan een paar kleine left-overs te vinden die wel lekker clean zijn zonder wind. Van dinsdag op woensdag arriveert het mega grote depressiegebied boven de Britse eilanden en gaat het hard waaien uit WZW. Later in de week wordt de wind dan steeds meer west en komt er nog meer wind. Herfst op volle toeren in de lage landen, terwijl het in Zuid-Europa nog zomers is met de ene na de andere Oceaanswell. Wil je daar meer van weten en naast surf-coaching een forecast masterclass krijgen? Surfweer.nl is aanwezig tijdens de coaching weken in Portugal de 2e en 3e week van deze maand. Deze zijn al vol, maar er zijn nog wel een paar plekken vrij tijdens de coachingweken in Frankrijk. Zie hier meer info!

 
Wetsuit-advies water is 17 graden C
Vandaag: Een 4/3mm met 3mm schoenen
Donderdag : 4/3mm – nieuwe 3/2mm kan, ook zonder schoen nog.
Vrijdag : I/d regen toch weer 4/3mm en schoenen.
Weekend: Warmer, maar water nu kouder, dus echt 4/3mm suit!

Bron: Surfweer Woensdag 2 oktober 2019 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts