Surf weer bericht

Surfweer woensdag 20 februari 2019

Off 5

Hartje winter lijkt de lente dit jaar al vroeg te beginnen met een op zomer lijkende flatspell. Alle flatness die we nu hebben, krijgen we in de zomer niet meer, zullen we maar zeggen. Dit zou wel heel lekker zijn voor wie één van deze zomerjob’s op de wadden zou weten te bemachtigen. De aanmeldingen gaan voorspoedig, maar er kunnen altijd nog surf/strand liefhebbers zich melden!

Woensdag 20 februari
Eigenlijk valt de absolute flatness nog best mee, aangezien we gisteren al windgolven hadden en er vandaag al een eerste swell uit het noorden kan worden verwacht. De Haewene Brim boei (UK) metingen liegen er niet om met een nu doorstaande noordelijke swell van bijna 3m op 12,5 seconde periode. De eerste snel reizende sets zijn ook al te zien in de spectra, maar helaas liggen de A12 boeimetingen er momenteel uit. Toch is het signaal op de zuidelijker gelegen F16 boei al zo sterk dat het vandaag op de wadden al zeker kan gaan binnenkomen. Dit in combinatie met een stevige zuidelijke wind, maakt het de swell wel lastiger om echt al goed door te komen vandaag.

Donderdag 21 februari
Gelukkig is de wind maar van korte duur en kan de originele swell uit het noorden weer ongestoord richting onze kust bewegen. De getijden voor donderdag zijn niet helemaal ideaal wat betreft het piekmoment van de binnenkomende swell in de ochtend. Maar dat maakt in principe niet zo veel uit. Ook op de achterste banken breken dit soort lange periodes goed krachtig met lange ritten naar de shore als resultaat. Wel staat er (vooral in de kop van N-H) de hele dag een klein beetje wind uit ZZW ruimend WZW, waardoor het niet helemaal glassy kan zijn. Op zich is die wind te weinig om er echt vat op te hebben, zeker wanneer het tij er weer in komt later op de dag. Dan zijn ook de zuidelijke kustregio’s aan de beurt met een leuke restdeining. Uiteraard geen 3 meter meer, maar zeker nog 70cm pure swell voor noordelijke Zeeland en zuidelijk Zuid-Holland. Richting N-H is die swell al snel hoger, 100cm op z’n max. Op de wadden zelfs iets meer. Daar wordt het een prachtige namiddag en avond, vooral richting de oostelijke waddenstranden. Dus de plek waar de KNRM je graag voor uitnodigt! Wat betreft de Vlaamse stranden is het even afwachten wat er precies gaat doorkomen van die hoge periode. Waarschijnlijk is het wel te surfen met een longboard, zeker op de spots wat verder weg van de Westerschelde. De wind is daar in ieder geval helemaal nihil en de lijntjes dus superglassy!

Weekend & daarna
Ook vrijdag komt er nog een klein golfje door van het eerder genoemde swellfront. Dat zal dan alleen in de ochtend zijn bij de restjes hoogwater in het noorden en midden. Daarna gaat het ‘luchtruim’ voor een bepaalde tijd op slot. Lagedrukgebieden zitten ver weg op de Oceaan en hebben geen enkele impact op het weer danwel het surfweer bij ons. Van zondag op maandag lijkt er nog wel één depressie overlangs te trekken via Spitsberen. Daar zou in het meest gunstige geval midden volgende week nog een kniehoge sessie uit voort kunnen rollen. Daarna beloofd er een omslag plaats te gaan vinden in het weertype. Maar dat is inmiddels dan al in de eerste week van Maart!

Wetsuit adviezen (water 7 C)
Woensdag: 6/5mm met cap 3mm, schoen 7mm hand 4mm
Donderdag: 5mm wetsuit, 3mm cap & 6mm schoen + 3mm hand
Vrijdag: 5mm wetsuit 2mm cap, schoen 6mm en hand 3mm.

Bron: Surfweer woensdag 20 februari 2019 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts