Surf weer bericht

Surfweer Woensdag 20 juni 2018

Off 16

Op de langste dag van het jaar hebben de golven een bijzonder lange aanloop vanuit het verre noorden. Voor het zover is, dreigt het deze dinsdag nog flat te blijven met uitzondering van een paar golfjes in Noord-Holland en wat hogere golven op de wadden. Woensdag trekt er een depressie over, waardoor het vanaf donderdag AAN is!

Woensdag 20 juni
Het waait weer een beetje uit het zuidwesten, in ieder geval van 11:00 tot 17:00 uur. Een klein lagedrukgbied valt uiteen in twee kernen boven de Noordzee waardoor de wind in N-H in de middag compleet wegvalt. De wind uit zuidwest met windkracht 5 is in de regel niet genoeg voor voldoende periode en golfslag. Zeker niet in Zuid-Holland. Toch is het de moeite waard om even in de gaten te houden, omdat er ook nog wel swell uit WNW wordt verwacht. Die komt alleen binnen op de wadden en deels N-H. Uiteraard klein, maar als de wind uitdooft wel heel erg fijn. Zeeland en België blijven flat. Zuid-Holland ook, hoewel dat beetje wind uit zuidwest toch genoeg zal zijn voor een paar beginnersgolven.

Donderdag 21 juni
Slechts een paar uur na zonsopkomst gaat het meteen al goed los met een windkracht 7 uit het noordwesten. Niet de meest gunstige condities, maar de wind kan wel even iets meer NNW zijn, vooral in het zuiden. Dit valt dan precies goed samen met het hoogwater daar van 7:00 tot 9:00 uur. Verder naar het noorden zal het niet lonen om al zo vroeg te gaan, daar de wind later juist iets af zal nemen (naar windkracht 6). Eigenlijk is dat nog steeds te veel om goed te kunnen surfen. Hoewel de betere peddelaars hier wel raad mee weten nu het water zodanig warm is dat er in een dun wetsuit gesurft kan worden. Soms moet je 10 keer duckdiven, maar dan ben je ook warm buiten! In de avond wordt het nogmaals goed in het zuiden. Voor België is het sowieso wachten op dat moment, want eerder waait het nog te hard en is het laag tij. Het is daar al vroeg op de avond de moeite. Een beetje beschutting kan geen kwaad, maar is niet eens noodzakelijk. Zuid-Holland en vooral N-H missen net het hoge water dat pas na iets na 23u valt. Toch zal de avondsessie waarschijnlijk beter zijn dan de middag vanwege de toegenomen swell. Rond zonsondergang gaat het wel weer harder waaien op nadering van een trog met buien. Wat dat betreft is de vroege middag sessie juist weer vriendelijker met veel zon en strakblauwe luchten. Pas wel op voor het afgaande tij, want bij de havenhoofden zal de stroming ook uitgaand zijn en lig je voor je het weet een kilometer op zee! Voor de KNRM worden het helaas weer drukke tijden met deze condities. Zowel voor in de in nood zijnde golf- als kitesurfers.

Vrijdag 22 juni
De swell doet er nog een schepje bij op en is bijna het dubbele van donderdag. Niet zo zeer in de hoogte, maar vooral in de kracht. Het zijn golven met een lange aanloop en dus een hoge golfperiode (lage frequentie). Waar je donderdag nog 10 x moest duckdiven om buiten te komen, kost het nu misschien wel 20 keer. Hoewel de langere golfperiode ook voor lange pauzes zorgt tussen de sets. Dat geeft dus meer tijd om te peddelen, maar duckdiven kost dan juist weer meer kracht en diepte. De wind is in de vroege ochtend het meest hard, maar neemt tijdens hoogwater al af naar 5, max 6 beaufort. Alleen op de wadden en in de kop van N-H blijft het harder waaien, maar daar moet je al sowieso niet zijn bij dit soort condities. Het beste is zo zuidelijk mogelijk, dus in de richting van België of Zeeland/Z-H. Omdat het tij weer met 52 minuten verschoven is, loont het eerste hoogwater van de dag waarschijnlijk beter dan het tweede. In Scheveningen is het bijvoorbeeld pas om 23:55 hoog water. In België veel eerder, daar is het om 21:30 uur al helemaal hoog. Uiteraard zijn er een aantal uitzonderingen waar het ook prima loopt met minder hoogwater.

Zaterdag 23 juni
Voor de intermediate surfers is zaterdag waarschijnlijk de beste dag om eens in klassieke Noordzee golven te oefenen. Nog steeds is de swell aan de hoge kant met 1,5m in Holland en 1m in België. Er zit veel kracht in door de lange periode en hoge golfenergie. Waaien doet het nog een beetje (windkracht 3) uit het noordwesten. Echter in België zal de wind afzwakken naar nog minder dan 3 en wordt het heel mooi glassy. Zeeland volgt als snel en ook Zuid-Holland wordt cleaner en cleaner. In N-H blijft het nog lange tijd windkracht 4 en is dus wat minder clean, maar wel een stuk hoger. Op de wadden blijft het eigenlijk gewoon de hele dag nog te veel onshore en te hoge klotsbak.

Zondag en verder
De wind gaat nu overal helemaal liggen en de eilanden zijn de place to be. De wind wordt zwak of licht variabel. Ook in N-H en Z-H staat er voldoende swell voor alle soorten surf (boards). Het beste in het eerste tij in de loop van de ochtend. De namiddag en avond zullen (muv de wadden) niet meer echt de moeite zijn. In Belgie is het zondag klein en meer iets voor longboarden of sup. Wel ook heel clean, want nergens komt de wind nog terug in de forecast modellen. De golven trouwens ook niet, want het hogedrukgebied boven ons hoofd zorgt voor rustig en stabiel zomerweer volgende week. Pas in de laatste dagen van juni komt een volgende swell op gang.

Welk wetsuit?
Woensdag : 3/2 mm (hoge dauwpuntstemperatuur)
Donderdag : ocht 4/3, middag evt 3/2mm, avond 4/3mm
Vrijdag: 4/3mm mm, eventueel 3mm schoen )
Zaterdag: 3/2mm zonnig en wind neemt af
Zondag: 3/2mm (vroege ocht 4/3)

Bron: Surfweer Woensdag 20 juni 2018 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts