Surf weer bericht

Surfweer woensdag 22 mei 2019

Off 10

Het tij geeft, en het tij neemt. Dat was mijn laatste post in het vorige weerbericht op de vraag of er nog iets te surfen zou zijn vandaag (en morgen). Deze vraag kan positief beantwoord worden, maar wel gematigd. Het feit is dat de Noordzee op gematigde breedte ligt en onze golven van gematigde hoogte zijn en van matige kwaliteit. Zeker deze dagen is dat het geval, maar als je niet te veel verwacht kun je nog best wel eens gematigd worden verrast!

Woensdag is net een dag na springtij waardoor de eb alle hoogte weghaalt van de golven die nog wel op het strand rollen. In het zuiden is het dan helemaal flat, terwijl er op de wadden en in Holland nog wel wat rolt op de achterste bank. Het tij komt nog aardig snel binnen zo net na springtij. Dat geeft een extra push waardoor de golven weer snel terugkomen. Op de spectra metingen staat nu hoogte van 80cm en dat is ook de te verwachte hoogte van de branding. Uiteraard zijn er uitzonderingen naar boven en naar onderen. In het noordwesten lijkt er nu iets meer swell te staan dan in het zuiden. Op de boei van het Eierlandse gat staat nu 125cm, tegen 60cm op de europlatform. Maar dit kan ook komen door de lage waterstanden nu, dus laat je niet al te veel sturen hierdoor. Alleen in Zeeland en vooral België is de hoogte echt wel stukken minder. Daar had je beter gisteren kunnen gaan. Voor Zuid-Holland ziet het er al beter uit qua hoogte. En het tij houdt daar ook wat langer aan in de avond, zodat je er geen vrije middag voor hoeft op te nemen. Wel is de wind eventjes meer onshore West in Zuid-Holland tijden de 2e helft van de middag. In het noorden en zuiden blijft de wind wat stiller. Sowieso zal de wind in de avond helemaal wegvallen naar windkracht 0 voor de kust van Zuid-Holland.

Donderdag waait het uit een zuidelijke richting offshore in het zuidwesten. Er lijkt niet al te veel swell door te komen muv van de wadden. Maar daar is de wind op Texel alsmede in de kop van N-H lichtelijk aanlandig met ZZW. Beter even afwachten wat de boeien zeggen en op het afnemen van de wind bij het 2e hoogwater moment van de dag ’s avonds. Ondertussen ligt er wel weer een fraaie depressie boven de Noorse zee met de naam Bernhard.

Vrijdag komen de eerste swells daarvan binnen. Het ziet er goed uit met 1m swell op 8 seconde periode. De aanvoer is wel sterk westelijk, waardoor België lichtelijk de boot zal missen. Er zijn namelijk twee swell die samenkomen. Eentje van ver vanaf de Noorse of zelfs Barents zee. Een tweede komt meer vanaf schotland, maar die is te veel west/noordwest en bereikt vooral Noord-Holland het best. En uiteraard de wadden, maar daar zal het vrijdag matig onshore waaien met grote klots. In Zuid-Holland komt er ook swell met een stuk minder wind nog. Op zich een mooie dag en een mooie avond. De avond ws iets hoger dan de ochtend.

Zaterdag loopt deze swell goed door met gemiddeld 1 meter hoge golven die een gematigde periode van 7 tot 8 seconden hebben. Ideaal dus eigenlijk voor de Noordzee, hoewel de hoogte natuurlijk nog wel wat meer had gekund bij een gelijkblijvende periode. De wind is met uitzondering van de wadden weer lekker afwezig met dus cleane golven als resultaat. Qua getij schuift het weer allemaal op en is het in de ochtend iets langer goed terwijl er in de avond weer langer gewacht moet worden op de push. Vooral in Noord-Holland is dat het geval.

Zondag arriveert weer een nieuw swellveld dat is onstaan door de koude lucht die meekwam met de noordenwind ten westen van Noorwegen. Een klein koudeputje wordt perfect voor de ingang van de Noordzee opgepikt door de hogere luchtlagen en laat de luchtdrukverschillen daar opnieuw oplopen. Overigens houdt dit meteen ook de depressie vanaf de Atlantische Oceaan op afstand met een tussenhoog ten zuidwesten van Ierland. Twee vliegen in 1 klap, want daardoor komt de zuidwester op zondag nauwelijks op gang en lopen er toch weer cleane golven later op de dag. De ochtend zou ook al kunnen natuurlijk met de restswell van zaterdag. Maar aan die details zullen we ons nog maar niet wagen. Volg de laatste berichtgeving hierover in de surfweer app of in de reacties op deze post hieronder!

Wetsuit advies Water is 12,5 gr C

Vandaag: Nieuwe 4/3mm, schoen geen of 3mm.
Donderdag: 4/3mm 3mm schoen.
Vrijdag: 4/3mm wetsuit, schoen 3mm is wel lekker.
Zaterdag: 4/3mm, overdag met zon een 3/2mm wetsuit kan ook.

Bron: Surfweer woensdag 22 mei 2019 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts