Surf weer bericht

Surfweer Woensdag 23 mei 2018

Off 14

In de laatste 300 jaar in de maand Mei zelden zo warm en zomers verlopen. Met deze zomerwarmte zou je normaal gesproken een langdurige flatness verwachten, maar tot nu toe is dat alles mee gevallen. Dat komt omdat de stroming uit het oosten tot noordoosten komt. Die richting geeft net genoeg aanloop uit het noorden om swell bij ons via de wadden ‘om de hoek’ te laten komen. Dus de komende dagen zijn er volop kansen op golven!

Woensdag 23 Mei
Na drie dagen flatness zijn er woensdag weer golven uit het noorden. Deze swell van 0,9m bij 6 seconden zal vlak voor onze kust in combinatie met de wind uit het noordoosten nog aardig doorgroeien. Dan is het meteen alweer de moeite om een nat pak te halen als de stroming van het getij tegen deze wind in duwt (met hoogwater dus). Klein probleempje is dat hoogwater pas is om 23:00 uur. Uiteraard is het altijd twee keer vloed op een dag, dus 11:00 uur in de ochtend kan ook. Alleen is dan de wind er nog niet dus zul je het moeten doen met enkel de swell van 0,9m. Op zich zou dat meer dan voldoende moeten zijn. Helemaal in België, want daar waait het de hele nacht NNW windkracht 6 en is de swell nog vers als het eerste tij komt opzetten. Dat is in Belgie nog iets eerder dan elders en ook daar dan zonder wind. Dit kickt pas tussen 14 en 15 uur langzaam in en neemt toe tot windkracht 6 in de avond uit het NNO-en. Op de wadden is het meer Noordoost, waardoor het in N-H mogelijk nog iet aflandig is. Het tij zit daar echter ook niet meer gunstig in de avond. Uiteraard kun je wel met de stroming mee nog wat golven pakken, maar eigenlijk zijn de kansen dan verkeken.

Donderdag 24 Mei
De swell draait iets en komt meer uit het noordoosten. Uiteraard komt dat doordat ook de wind naar het noordoosten is gedraaid. In de ochtend geeft dat cleane condities, maar is het wel zaak om richting het zuidwesten te gaan. Als er geen swell uit het noorden onderdoor loopt, staat er N-H in de regel niet genoeg hoogte. Daar moet je dus vooral op woensdag naar golven zoeken. In het zuiden is donderdag misschien wel even goed als woensdag. De wind blijft in genoeg in de noordoost hoek, waardoor het clean is. Alleen in Belgie en Zeeland is het met noordoost soms ietwat onshore. Echter zal in die regio de wind minder hard zijn dan in het noorden. Het tij is wel weer belangrijk. Eigenlijk vooral en alleen hoogwater. Nog meer noodzakelijk dan woensdag het geval is, omdat de swellrichting meer noordoost is.

Vrijdag 25 mei
De richting van de wind wordt nog meer oost. Vanuit het zuiden wordt het tijdelijk windstil. Toch zal juist in het windstille gedeelte de beste swell te vinden zijn. Boven de wadden blaast het stevig door, vooral in de nacht van donderdag naar vrijdag. De wind neemt wel weer toe, maar zal te laat zijn voor een nieuwe avondtoename.

Zaterdag 26 mei
De windtoename geeft in het weekend weer meer hoogte. Eerst leek het er op dat zaterdag de beste dag zou worden, omdat dan de richting meer noordoost is. Zondag zou namelijk meer oost worden, maar wel 2 x zo hard. En juist die windtoename zou er uiteindelijk voor zorgen dat er toch hogere golven komen. Ook al moeten die met bijna een U-turn van 180 graden de kust bereiken. Uiteraard gaat dat alleen maar lukken in de regio’s Belgie, Zeeland en Zuid-Holland. En natuurlijk om de wadden, maar daar is de wind dan veelal onshore. Wel zit het getij gunstig voor Texel bijvoorbeeld met op zaterdag en zondag van 16:00 tot 20:00 hoogwater. En een vroege ochtendsessie behoort daar ook tot de mogelijkheden. Elders is het tij vooral gunstig midden op de dag. De ochtenden en avonden geven te veel laagwater stroming en houden de golven op zee.

Wetsuit adviezen (temp water 13,5gr)
Woensdag: 4/3mm met 5mm schoen
Donderdag: 4/3mm, 3 of 5mm schoen
Vrijdag: 3/2mm wetsuit, 3mm schoen
Zaterdag: 4/3mm wetsuit, 3mm schoen & oorbescherming ivm wind!
Zondag: 3/2mm wetsuit, 3mm schoen

Wat na het weekend brengt? Nog meer warmte en aanhoudend oost. Dankzij het vrij koude voorjaar is de temperatuur van de Noordzee flink veel kouder dan de luchttemperatuur en blijft die oost-circulatie overdag telkens de neiging tot noordoost houden. Uiteindelijk wordt het zwakker met een paar dagen wat minder golf en wind. Daarna is de kans groot dat het hogedrukgebied naar het westen opschuift en boven Ierland of Engeland komt te liggen. Vanaf dan zal het echt stevig losgaan en heeft N-H ook een stuk betere / hogere golven. De maand juni zou wel eens veel kouder met veel meer noordenwind kunnen verloopt. Helemaal de eerst helft! Uiteraard kleven er aan zo’n forecast de nodige onzekerheden. Wat in ieder geval nog niet onzeker is, zijn de getijden. De eerste periode verloopt perfect voor de van 9-17u werkende mens, want in de vroege ochtend is het hoogwater en in de avond. Tweede week van juni wordt het nieuwe maan met springtij (op woensdag) en kun je beter midden op de dag het water in. Heerlijk om nu al zo’n ver vooruitzicht te hebben dat richting geeft aan het leven van de surf-verslaafden onder ons!

Bron: Surfweer Woensdag 23 mei 2018 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts