Surf weer bericht

Surfweer woensdag 25 december 2019

Off 1

Dit is het laatste surf-bericht van het jaar met nog een paar aardige surfweer momentjes voor de boeg. Op eerste kerstdag zorgt een stevige noordwester in de ochtend voor kortdurend een goede hoogte richting onze kust, ook voor België en Zeeland. De wind neemt snel af, zodat het in de namiddag ook de moeite wordt voor alle Hollandse spots. Donderdag is er een restje over in de ochtend. Eind van de middag is het flat en dat is het vrijdag ook.

Woensdag 25 december
De fetch komt van halverwege de oost Engelse kust met genoeg aanloop om een hoogte van 1 tot 1,4m op te bouwen met een periode van 6 sec. Mocht de wind naar oost zijn gedraaid in de middag, dan was het helemaal feest. Nu blijft de wind lichtjes uit het noordwesten komen, pal op de kust. De vroege ochtend is nog niet zo goed, te veel wind en nog geen langere periode swell. De wind neemt snel af en voor het zuiden is het wel zaak om dan meteen te gaan. Ook zuidelijk Holland is het beste af net na het produceren van deze wind-hoogte. Verder richting midden en noorden van Zuid-Holland is het best even te wachten tot het tij er helemaal in is gekomen. Hoewel sommige spots het voor mid-tij juist vaak wat beter doen. Maar dat moment komt nog een tweede keer, eind van de middag. En de wind is dan sowieso al heel stuk afgenomen. Gelijk die extra kerstkilo’s er af surfen dus maar! Ook in Noord-Holland, want de wind stelt echt niet veel voor en de hoogte redelijkerwijs wel. Natuurlijk trekt het niet heel clean, maar dat is misschien om hetzelfde vragen als een witte kerst.

Donderdag 26 december
Omdat de swell maar van zo’n beetje halverwege Engeland af is gekomen, zal de hoogte sneller afnemen dan wanneer de swellrichting niet NW maar echt Noord was geweest. Toch beloofd het een hele mooie vroege ochtend te worden op spots die werken met een beetje laagwater. De wind is offshore zuid en dan komt het clean opzetten. Perfect voor longboarden, sup en ms zelfs voor dikke fish. Wachten tot opkomend tij heeft niet zo veel zin. De swell is dan al verder ingekakt en de offshore wind wordt wat harder op zee, waardoor het laatste van de swellrestjes wordt afgesnoept. Overigens is het in Zeeland wel even wachten tot opkomend tij. De vroege ochtend begint daar gewoon flat. De middag zou je ook flat kunnen noemen, hoewel dat laatste beetje swell toch eigenlijk wel longboardable is. In Belgie is de kans daar een stuk minder op.

Vrijdag en de dagen daarna.
Voor vrijdag zit er nog wat onzekerheid in de modellen, maar waarschijnlijk gewoon flat. De wind is oost en maar heel zwak of matig. Het weekend verloopt ook helemaal flat bij een lichte wind uit het zuiden. Op zondag misschien matig, windkracht 4, maar dat brengt ook zeker geen golven. Maandag is er wel kans op een rimpel vanwege de lichte WNW. Alleen in N-H en de wadden, want de swell ontwikkeld zich te ver op het oostelijke deel van de Noordzee. Oudjaarsdag iets meer wind, maar waarschijnlijk te zuidwest. Die draait dan later wel naar noordwest, waardoor nieuwjaarsdag wel eentje zou kunnen zijn met hoge swell (en wind) uit het noorden. Dat is altijd fijn voor een nieuwjaarsduik!

Bron: Surfweer woensdag 25 december 2019 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts