Surf weer bericht

Surfweer woensdag 26 februari 2020

Off 3

Woensdag een oerhollandse onshore klotsbak waarbij er later op de middag wel wat kansen op een wat betere surfsessie zitten. De wind is noord west of eigenlijk eerder westnoordwest. Donderdag trekt een kleine depressiekern over België en dat maakt dat de wind een U-turn doet met als gevolg mooie offshore surf-golven langs de Hollandse kusten. Vrijdag een soortgelijk situatie, alleen een stuk minder nat en ook een stuk zachter.

Woensdag 26 februari
Dankzij de lokaal stevige onshore zit de hoogte in België en Zeeland er al vroeg goed in met 1,5m hoge golven. Het breekt echter dan nog bij laagwater en te snelle/holle shorebreak. Opkomend tij komt in de loop van de middag met dan een stuk minder harde wind dan in de ochtend. Ook voor zuidelijke deel Z-H zijn dit niet eens zulke belabberde condities. Hoewel het natuurlijk wel gewoon onshore klots blijft. Dat zal in midden en noordelijke Holland geen uitnodigende beelden geven op de cams. Toch kan het eenmaal in de line-up best aardig surfen zijn met de momenten van wat minder wind eind van de middag. Die zou dan afgenomen moeten zijn naar WNW windkracht 5, heel lokaal even 4bft voor het zuidelijke deel. Overigens wordt het tij in België en Zeeland dan al minder gunstig, terwijl dat in Holland nog goed is tot het donker wordt. De stroming kan heftig zijn, het is immers springtij op woensdag. Toch is de verwachting niet heel extreem, omdat de wind echt pal op de kust staat. Alleen bij havenhoofden even uitkijken om snel genoeg afstand te nemen tijdens de peddle-out.

Donderdag 27 februari
Aan de verwachting voor donderdag zitten wat haken en ogen. Dat heeft alles te maken met de trekrichting van het oog van de storm, over het zuidelijke deel van België. Hoe snel gaat het lagedrukgebied doortrekken naar Duitsland en hoe zuidelijk komt de kern? In ieder geval is de ochtend mooi offshore met 2-3bft uit ZZO en golven van 1,2m bij een periode van 6 seconden. Als je er een beetje op tijd bij bent, kun je in het noorden nog profiteren van een restje hoogwater/mid-tij. Maar op zich is helemaal laagwater ook een prima optie, omdat de wind zo gunstig zit. En omdat het met springtij ultra laagwater wordt en de banken ver op zee gewoon sta-diep zullen zijn. Ergens midden of eind van de middag gaat het langzaam waaien. Eerst uit noordoost en later uit noordwest. In het uiterste zuiden meteen uit noordwest. Daar dus geen goede dag, ook omdat er met laagwater in de ochtend niet zo veel te surfen zal zijn (Belgie en Zeeland). Uiteraard met de harde onshore rond het laag, zijn er wel weer rommelgolven te verwachten. Dat zal dan eind van de middag zijn. Tegen de avond waait het overal onshore en toenemend.

Vrijdag 28 februari
Vrijdag neemt de wind weer af en blijft een leuke noordwest deining staan van ook weer 1,2 meter hoog, maar nu een periode tot 7,5 seconde. Dat geeft iets meer kracht en de swell blijft ook langer gedurende dag doorkomen. Het zuiden doet nu wel mooi mee met de hogere waterstanden 2e helft middag. De wind is niet meteen zo gunstig offshore als op donderdag, maar neem toch heel erg af en zal van onshore meer zuidwest side-shore worden. In Zuid-Holland is het bij deze wind zelfs side-off shore. Uiteraard is het even wachten tot de laatste detail-weerkaartjes. Het lijkt er in ieder geval op dat je er niet per se heel vroeg bij hoeft te zijn. Iets later op de dag kan het alleen maar beter worden qua wind en tij.

Weekend-verwachting
Het zoveelste frontale systeem van deze winter stuurt vanaf de Oceaan regen en wind de Noordzee op. De zuidenwind zorgt voor golven in Noord-Holland (en op een enkele plaats in Z-H). Ook zorgt de stroming uit zuid voor een aangename temperatuur van 12-14gr. Op zich is het tij gunstig voor een sessie in de middag, alleen zal de wind na de regen wel meer ZW worden ipv offshore Zuid tot ZZO. Wel neemt de wind af op het moment van wind ruiming naar zuidwest. En komt de hoogte vanaf zee iets beter richting strand. Niet voldoende voor België, daar blijft het flat. En Zeeland blijft ws ook gewoon flat. Iets meer kans op een golf is er daar op zondag, omdat de wind dan uit het zuidwesten komt. De forecast is nog niet heel overtuigend. Voor Noord-Holland ziet het er echter prima uit met deze zuidelijke windrichting. Zowel op zaterdag als op zondag.

Wetsuit-advies water is 5,5 gr Celsius :
Woensdag: nieuwe 5/4mm met cap, hand 3mm, schoen 5 of 6mm
Donderdag: Wetsuit 6/4 of 5/4mm met vaste cap, hand 4mm, schoen 6mm
Vrijdag: 6/5mm met vaste cap, hand 4mm, schoen 6mm
Zaterdag: Een 5mm/4 vaste of los cap, schoen:6mm hand:3mm
———————————————-

Bron: Surfweer woensdag 26 februari 2020 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts