Surf weer bericht

Surfweer woensdag 26 september 2018

Off 6

Na de mooiste dag van september (post je foto’s in de aftersurf-reports) krijgen we een dag met een stevige zuidwester. Deze wind hoort bij een uitgestrekt laag boven Noorwegen en is te veel west georiënteerd. Daar zien we dus nog geen swell van donderdag. Het zal juist het hogedrukgebied zijn op de Oceaan die de kansen doet keren in een positieve surf-forecast voor vrijdag en het weekend!

Woensdag 26 september
De tegenstellingen vandaag zijn wat de wind betreft erg groot. De zuidwester in Belgie komt niet verder dan een zwakke 2 of 3 beaufort. In Zeeland wordt het al een stuk meer met 4 of een klein windkracht 5. Richting het noorden van N-H trekt de wind aan tot dik 6bft en in het meeste noordelijke puntje N-H zelfs even ZW 7! Uiteraard heeft dit gevolgen voor de golfhoogte. Het blijft flat in Zeeland en Belgie. In Z-H eigenlijk ook, tenzij je richting het midden en noorden van de pronvincie gaat. Daar een paar beginnersgolven, hoe later hoe beter. In N-H is de hoogte 1m, met pal de wind er op uit het zuidwesten. Niet ideaal, maar er kan ook deze dag van september weer gesurft worden. Meeste wind staat van 12-17u, daarna neemt het langzaam af en kan er met hoogwater en volle maan stroming prima naar links gesurft worden. Dat geeft waarschijnlijk wel een kleine wandeling terug..

Donderdag 27 september
De wind zit iets meer ZZW dan ZW en is veel minder stevig dan woensdag. Van de wind zijn er eigenlijk geen golven te verwachten, met uitzondering van een heel klein beginnersgolfje in de kop van N-H en Texel. Ondertussen ligt ex-Hurricane LESLIE op de oceaan en brengt samen met de bovenluchtstroming, een krachtig hogedrukgebied tot stand ten westen van Ierland. De lucht stroomt rechtsom dit hoog heen de Noordzee in met een lange fetch aan noordwest deining. Het duurt alleen even 1 a 2 dagen voor deze er is.

Vrijdag 28 september
De swell komt door en de wind is uit dezelfde richting als de swell. Een mooie dag, want de wind zal niet al te sterk zijn met 4 tot 5 bft uit NNO. Dit geeft natuurlijk wel de nodige chop, maar met een beetje juist getij zal die er in de shorebreak wel uitgefilterd worden. Heerlijk shortboarden en longboarden kan natuurlijk ook. Het is wel weer nog frisser geworden, na doorkomst van het koufront in de ochtend. Dus schoentjes wel aan te raden voor een lange sessie. Mocht je een abonnement hebben op de surfweer sms, dan krijg je nu standaard 10% korting bij het afrekenen met de kortingscode in mijn profielfoto via de link.

Zaterdag 29 september
De swell komt nog van nog verder met een verhoging van de golfperiode van 8 naar 10 seconden in de Noordzee. Dat geeft mooie golven bij zowel laagwater als hoogwater in op de Hollandse spots. In Zeeland en Belgie is het beter met hoogwater en door de hoge periode is de swell ook iets ‘bank-broken’ , dus kleiner. Wel erg clean, want het waait voor geen meter!

Zondag 30 september
Ook zondag geen wind, maar net als zaterdag wel overcasted. Een iets warmer wetsuit dan een 3/2mm is dus wel handig, als de zonneschijn ontbreekt. Het beste is zondag natuurlijk in de vroege ochtend, want de swell zal afnemen. Hoewel dit niet voor alle spots geldt en er is ook weer nieuwe pulse van 10s swell die er onderdoor loopt. Die combinatie zou het juist met hoogwater ook weer mooi kunnen laten breken. Dat is zeker het geval meer naar het noorden en op de wadden.

Bron: Surfweer woensdag 26 september 2018 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts