Surf weer bericht

Surfweer woensdag 27 juli 2016

Off 40

Na het weekend wordt het surfweer pas weer echt de moeite in de lage landen met lange deining uit het noorden. Tot die tijd komen er wel een paar goede momenten met wind uit het westen tot zuidwesten. En natuurlijk deze zaterdag het niet te missen feest van Reef bij Aloha – Wijk aan Zee. Via de facebook reefmidsummernight kun je nu een complete outfit incl Reef slippers winnen als je jouw ultieme zomermoment in één foto weet samen te vatten. Klik voor de uitleg op deze link naar facebook. Het weer gaat van zaterdag heel rustig zijn zonder wind of regen dankzij een rug van hogedruk vanaf de oceaan. Daarbij is wel kans op swell, omdat voor die rug eerst een kleine depressie langstrekt met veel regen en wind op vrijdag. Deze is nog redelijk lastig te forecasten omdat die op dit moment van schrijven nog niets eens ontwikkeld op de Oceaan tussen Groenland en Canada. Voor dit lagedrukgebied zit nog een ander laag waar het systeem nog onderdoor moet. Dat laag levert op woensdag al wat meer wind uit het zuidwesten omdat de kern daarvan zich tijdelijk verplaatst naar het midden van de Noordzee.

Woensdag tussen 14:00 en 17:00 uur is de wind het meest krachtig. Of eigenlijk komt het niet tot krachtig, maar vrij krachtig uit zuidwest. Dit is in de regel net iets te weinig wind om redelijke golven te geven. Flat gaat het in ieder geval niet meer zijn in Noord- en Zuid-Holland. Voor België is de wind waarschijnlijk wel te weinig en blijft het gewoon dead flat. Het beste moment om te gaan surfen is rond laagwater in het noorden en aan het einde van laagwater in Zuid-Holland. De wind is op die momenten ook al weer wat afgenomen, waardoor je nog een uurtje golven hebt en het na het stoppen van de wind snel zal uitdoven. Toch zal er begin van de avond nog gesurft kunnen worden met long en funboards. Na de opwarming van de afgelopen tijd, zal het wel glibberen en glijden worden op de cool tot cold surfwax die de meesten er nog op hebben zitten. Beter is om de oude glijlaag even te vervangen door een warm water wax. Of zelfs warm to mild tropic. Als je die als 2e basecoat hebt kun je daar bovenop altijd nog een heel klein laagje cool to warm wax overheen draaien. Best practice uit eigen ervaring zullen we maar zeggen.

Donderdag keert de rust weer terug. Er is op de Noordzee weinig wind, omdat het de hele kern van het lagedrukgebied bijna de hele Noordzee bestrijkt. Wel kunnen er wat kleine lijntjes doorkomen, gecreëerd aan de achterkant van de occlusie van woensdag. De richting van de wind achter de occlusie wordt namelijk heel even noordwest woensdagavond. Donderdag is dan het beste moment om te surfen met laag en opkomend later op de middag. Omdat het niet waait, is de surf in ieder geval heerlijk clean.

Lagedrukgebieden in of nabij de Noordzee zijn eigenlijk altijd goed nieuws. De rust van donderdag duurt maar voor een dag, want vrijdag komt de wind er al weer in door het eerdergenoemde lagedrukgbied vanaf Groenland/Canada. Nu trekt de zuidwester wel door naar krachtig of mogelijk zelfs even hard. Dat brengt later op de dag een fijne windswell voor de kust van Z-H & N-H. De flatness zal in Zeeland en België ook tijdelijk vervangen worden door iets wat op surfbare golven lijkt. Omdat de wind nu harder is, zak laagwater op de meeste plekken de beste condities opleveren.

Zo snel als het laag vanaf Groenland onze kant op kwam, zo snel zal het ook weer verder doortrekken. Vrijdagmiddag of avond is de wind alweer minder. Belangrijker is echter de verandering in windrichting op de Noordzee bij Engeland. Die gaat van zuidwest naar noordwesten brengt en vrij goede aanwas van noordwestswells op gang. Zaterdag waait het aan de kust nauwelijks dus alles wat er aan swell binnenkomt is gelijk heel goed te surfen. Wel met een dik longboard of megalomane fish van 22 breed en minimaal 6ft lang. Ook voor sup is het natuurlijk ideaal. Aangezien het feest bij Aloha van Reef al om 16:00 start is surfen op zaterdagmiddag of begin avond (mid/ afgaand tij) helemaal geen slecht idee. Na een surfsessie kan iedereen met een koud biertje aanschuiven bij de heerlijke, biologische barbecue van Aloha. Ondertussen kan er genoten worden van muziek van nieuw talent op gebied van Singer Songwriter Billy Hempen. Tijdens de zonsondergang zal de headliner: Kenta I Tambu optreden. Deze percussiegroep maakt muziek geïnspireerd op traditionele Afro-Caribische muziek en Europese dance. Playground Zerro zal de avond voortzetten met een mix van underground Pop – breakbeat, dance en reggae.

Zondag begint de wind weer lichtjes wat aan te trekken. De swell is dan alweer weg dus voor golven zullen we het echt moeten hebben van de wind. Mogelijk dat een surfsessie eind van de middag de moeite waard kan zijn. Echt de moeite waard wordt het natuurlijk pas na het weekend wanneer het lagedrukgebied dat nu al 10 dagen bij Ierland/IJsland ligt eindelijk de Noordzee in weet te tollen. Op maandag levert dit voornamelijk een combinatie op van wind en golven. Op dinsdag is het laag in onze omgeving al weer uitgeltolt en wordt tijdelijk vervangen door hogedruk uit de rug over de oceaan. Dit wil overigens niet zeggen dat de surf dan over is. Die blijft juist nog één dag hartstikke aan. Geen wind, langere periode en meer hoogte. De juiste ingrediënten voor de ultieme surfdag in de zomer.

Bron: Surfweer woensdag 27 juli 2016 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts