Surf weer bericht

Surfweer Woensdag 28 juni 2017

Off 13

Het lagedrukgebied bij Noorwegen, dat dagenlang voorraad aan swell bracht, is niet meer. Maar wat maakt het uit. Een nieuwe, kleinere depressie, ligt deze week midden in de Noordzee. Eentje van het soort dat zich kan schikken onder de bekende weerspreuk: ‘voor de langste dag, dan neemt de zee. Na de langste dag, dan geeft de zee’. Dit heeft alles te maken met het inmiddels opgewarmde Noordzee water, waar dit soort kleine depressies zich prettig bij voelen.

Woensdag 28 juni 2017
De wind blijft de hele dag niet veel voorstellen, maar gaat wel van richting veranderen. Daardoor wordt het vooral op de stranden van Noord-Holland wat minder mooi. De zwakke zuidwestelijke wind staat daar rechter op de kust en is compleet tegenovergesteld aan de golfrichting. Niet heel gunstig voor cleane golven, maar de golfhoogte neemt wel toe. In het zuidwesten filtert de blokkade van het land de ergste chop er wel uit. Hoogwater zal dus opnieuw een goede kans op een leuke surfsessie bieden in België, Zeeland en deels ook Zuid-Holland. Vanavond neemt de wind iets af. Uiteindelijk lijkt het dus vooral met eb niet al te best te zijn vandaag, maar voor de rest een prima surfdag weer!

Donderdag 29 juni 2017
De swell moet van iets verder weg komen. Dat betekent niet dat het meteen ook minder goed gaat worden. Het windveld op de Noordzee wordt sterker en compenseert de langere te overbruggen afstand. Het duurt daardoor waarschijnlijk tot de avond voor de nieuwe swell binnen komt. In de ochtend loopt er nog wel een restant van woensdag waarbij de wind gunstiger is dan in de middag. In de avond neemt de wind wel weer af en worden de condities het mooist. Vanwege de oostelijke component in de swellrichting is de ZW regio beter dan de NW regio van de lage landen.

Vrijdag 30 juni 2017
Het blijft maar binnenkomen, de swell uit het noordoosten. De meeste hoogte in Zuid-Holland en op de wadden. De wind is eerst ook nog afwezig. In de middag draait deze echter onshore en kondigt een ander weertype aan. De overgang kan echter vrij lang duren, waardoor de wind nog niet echt zal blazen en het eigenlijk nog best clean te noemen is. Helemaal daar waar de zuidwest niet al te recht op de kust staat.

Zaterdag 1 juli 2017
Een krachtige noordwester brengt de hoogste golven van de hele week. Maar zoals overal ter wereld is hoogte niet allesbepalend voor een goede surfsessie. Gelukkig is de Noordzee ondiep en zal de swell hoe vaker die over een zandbank heen moet, hoe beter uitgelijnd de kust bereiken. Dit geeft vooral mogelijkheden in de zuidelijke provincies en België. In de middag neemt de wind af, alleen het getij zal bij wassende maan niet erg snel de juiste duw geven. De wachtende surfer wordt beloond.

Zondag 2 juli 2017
Een compleet nieuwe depressie komt vrij snel vanaf de Oceaan binnendringen. Beter was geweest als deze nog even bij Ierland had gepauzeerd, want nu blaast de wind de net gevormde NW swell omver. Misschien dat het in de ochtend nog even mooi kan zijn, omdat het warmtefront eerder komt dan het koufront. De wind draait dan altijd tegen de wijzers van de klok in een tijdje. In dit geval dus van W naar meer ZW of gunstig ZZW. Uiteindelijk haalt het koufront het warmtefront in en valt er op de daardoor ontstane occlusie veel neerslag. Na de regen draait de wind naar pal aanlandig. De rest van de dag blijft het goed en hoog genoeg. Ook (en vooral) in de avond.

Wetsuit-advies, zeewater 18,9gr
Vandaag:   3/2 mm wetsuit
Donderdag: 3/2 mm wetsuit, shorty i/d middag
Vrijdag: 3/2 mm, schoene niet meer nodig
Zaterdag: 3/2mm maar 4/3 ook nog wel lekker
Zondag: 3/2 mm is na het front prima

Bron: Surfweer Woensdag 28 juni 2017 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts