Surf weer bericht

Surfweer woensdag 28 september 2016

Off 9

Hoewel de surf de komende vijf dagen steeds mooier en mooier zal worden, is de updatefrequentie van het weerbericht even wat minder. Dit heeft alles te maken met het verblijf van deze schrijver in het Single Fin Surf huis van Nienke Duinmeijer in Noord Spanje. Meegenieten kan via de @surfweer instagram updates. En gelukkig voor de thuisblijvers komen er van woensdag tot zondag een hele reeks goede golven aan van tijd tot tijd. Eigenlijk begint dat vandaag, dinsdag avond, al. De wind trekt aan het eind van de middag aan tot een windkracht 6 bovenin de kop van Noord-Holland waardoor in die regio vanavond wat eerste heuphoge windlijn(tjes) te vinden is. In Zuid-Holland zal niet veel beweging in de branding onstaan door de beperkte windkracht (5 beaufort) die daar staat. Het tij is wel gunstig, d.w.z. einde laagwater.

Woensdag trekt ex-orkaan Karl over de noordelijke Noordzee. De kern daarvan ligt iets te ver weg tussen IJsland en de Noordpoolcirkel, maar we krijgen er zeker een veegje van mee. Wat in ieder geval gunstig is voor de golfhoogte is de geruimde wind die vanuit west tot zuidwest is gaan waaien. De windkracht is in de ochtend nog bijna 6, maar neemt eind van de ochtend af naar 5 beaufort. Ook in het zuiden is de golfhoogte rond 1 meter. In het noorden uiteraard iets hoger, maar wel rommeliger omdat de wind daar nu echt pal op de kust staat. Tussenin, dus regio Z-H slash N-H waarschijnlijk het beste van beide. En ook in Zeeland de moeite voor een eerste sessie van de rij van vijf (wo, do, vr, za, zo). De wind zal woensdag namiddag en avond weer aantrekken tot zuidwest 6 op nadering van de volgende depressie. Die zal de kern vormen voor de goede golven in de dagen daarna. Woensdagavond met afgaand tij en toenemende wind overal prima golven. Met uitzondering van Texel en kop N-H, omdat daar het lage water te laat voor donker komt. Daar is eind van de ochtend het beste moment om te gaan. De golven zijn overal, en in bijzonder in N-H, wel hoger in de avond dan in de ochtend. Dit heeft te maken met de windrichting ten noorden van het bij ex-Karl behorende koufront dat van de wadden recht over de Noordzee naar Noord Engeland loopt. Die is namelijk WNW, zoals te zien in het kaartje hieronder. Uiteindelijk komt er woensdag-avond en donderdag-ochtend swell uit de doorkomst van de koufront onze kant op.

Donderdag is er niet heel veel te merken meer van de extra component swell uit dit front. Die nieuwe depressie is te dichtbij en brengt een dikke zuidwest 7 voor de kust van Z-H en N-H. In het zuiden is de wind eerst nog vrij zwakjes, mede veroorzaakt door de aflandige richting. Mocht er dan toch nog iets van NW-swell over zijn, is het meteen wel heel erg clean in zuiden Zuid-Holland, Zeeland en Belgie. Maar voor het echte werk in het zuiden is het wachten op de doorkomst van het koufront in de middag. Dit front loopt opvallend lang door vanaf de eilanden bij de Azoren tot aan de kern van de depressie tussen IJsland en Noorwegen. De wind voor het front is harder dan er achter. Toch zijn de golven dan waarschijnlijk het mooist, omdat het niet te veel aanlandig is. Zeker in de regio Zandvoort en de rest van Noord-Holland. Na de doorkomst van het front komt er meer stroming, natuurlijk ook vanwege hoogwater. Laagwater kom in de regio Zeeland en deels Z-H nog op tijd voor donker met een mooie ZW sessie met warm water.

Vrijdag … het bericht hierover volgt later vandaag. Nu eerst een surfsessie op de left van San Vicente de la Barquera!

Bron: Surfweer woensdag 28 september 2016 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts