Surf weer bericht

Surfweer woensdag 29 april 2015

Off 1

Afgelopen nacht bleef het nog lang genoeg doorwaaien voor golfjes van kniehoog. Deze zijn perfect voor beginners totdat de wind naar zuidwest draait. Vanaf dan worden hogere golven opgebouwd om vanavond te resulteren in condities met af en toe vrij veel wind zonder al te veel stroming. De windverandering heeft te maken met een standaard frontaal systeem waarbij eerst het warmtefront passeert en een aantal uren daarna het koufront. Zo’n warmtefront zorgt altijd voor een toename maar ook een krimping van de wind. Rond 14:00 trekt het front over. Voor die tijd blijft de wind te aflandig voor nieuwe golven en zullen we het moeten doen met de restjes.

Tegen 20:00 uur vanavond volgt het koufront. Vooruitlopend op het koufront ontstaan een aantal buien (voornamelijk boven land) met mogelijk felle windstoten. Op het front zelf zit de meeste wind en direct er achter even wat minder. De timing is cruciaal waarbij het in de laatste berekeningen pas om 21:30 gaat opklaren. Dan heb je natuurlijk nog een uur om te kunnen surfen. Bij heldere hemel is het pas om 22:30 echt helemaal donker. Pas wel op voor stroming, want rond die tijd komt het opkomende getij er in en stroom je langs de kust met de wind mee naar het noorden. Overigens is de wind na het front iets meer westelijk wat wel een voordeel is voor de golfhoogte maar niet voor de golflijn. Het getij is vandaag weer 50 minuten opgeschoven wat betekent dat Zeeland vanavond nog tot een uur of 20:00 voldoende laagwater heeft. Daarna wordt het daar in ieder geval een nogo. In België kan het bij het ontbreken van paalhoofden dan nog wel surfbaar zijn tot en met het donker.

Donderdag waait het al een stuk eerder en meer uit het zuidwesten. Dat is goed voor het opbouwen van voldoende golfhoogte. In de ochtend zijn de golven vergelijkbaar met die van vanochtend bij een zuid tot zuidwestelijk briesje. Deze is al snel wel meer dan vandaag. Aan het einde van de ochtend staat er reeds een zuidwest 6. Het duurt dan nog wel tot ver in de middag voordat de golfhoogte de moeite waard is. Het getij zit erg gunstig met hoogwater om 14u en laagwater tijdens de laatste uren van de dag. Ondertussen waait het verder naar het noorden op de Noordzee uit een andere richting, te weten noordwest. Een mooi kaartje hieronder met de swellfetch van vrijdag als zaterdag. De beste momenten zijn uiteraard weer afhankelijk van het getij en de wind.

Bron: Surfweer woensdag 29 april 2015 appeared first on Surf om beter te leren golfsurfen naar Surfweer.nl voor de beste surfweer voorspelling.

Related Posts