Surf weer bericht

Surfweer woensdag 29 juni 2016

Off 33

Vanochtend trok een randstoring over Zeeland met windkracht 7 uit WZW voor een kort moment. De golfhoogte is nu vooral in het zuidwesten opgelopen terwijl de surfers in het noorden eerst nog lagere golfhoogtes zien. Vanmiddag en vanavond is juist het tegenovergestelde het geval. De wind trekt na 14:00 uur aan met op volle zee een dikke ZW 7 Bft (dat staat voor beaufort, 7bft is de gele kleur in dit plaatje). De zuidwestelijke richting heeft iets meer zuid in zich dan zuidwest waardoor de golven in België en Zeeland wat lager zullen blijven. De meest harde wind zit ook meer langs het Engelse deel van de zuidwestelijke Noordzee waardoor de swell nog een hele oversteek moet maken. Wel gunstig is dat de wind in de lichte neerslag vanavond nog verder zuid draait en de golven niet al te verwaaid zullen zijn. Het tij is ook gunstig. Het minste is de stroming eind van de middag en begin avond. Daarna iets meer stroming maar ook meteen een stuk hogere en mooiere golven.

De neerslag en windverandering heeft te maken met een volgende storing (L, van lagedruk op de kaart). In tegenstelling tot de storing van woensdagochtend is dit een meer volwassen lagedrukgebied met een duidelijk warm en koufront. Het warmtefront nadert vanmiddag, goed te zien aan het veranderen van de strakblauwe luchten in grijze. Als eerste op hoger niveau, waarbij de zon deels wordt afgeschermd maar nog wel flink gesmeerd moet worden. Aangezien de temperatuur van het zeewater vlak langs de kust net boven de 15 graden is uitgekomen zal een andere smeeractiviteit waarschijnlijk ook nodig zijn. Vooruitlopend op het warmtefront is er tussen 19 en 21u al een beetje regen. Echt iets voorstellen doet de neerslag dan nog niet. Pas wanneer het het warmtefront zelf overtrekt is de regen intensiever en is de wind ook het sterkst. Naar verwachting is dat rond 23 uur in de avond. Helaas blijft de wind daarna niet doorpoeieren, want dan hadden we donderdagochtend ook hoge golven gehad.

Er volgt na het warmtefront een koufront dat in de warme en vochtige lucht uit het zuiden begin te slepen. Dit geeft donderdagochtend continue wel wat regen en de wind is daarbij niet heel krachtig. Wel is tijdens dit moment de beste surf van de dag te verwachten. Hoogwater geeft wel wat stroming, maar heel veel zal dat dankzij de maanstand van doodtij niet zijn. Het koufront haal het warmtefront gedeeltelijk in en zal dus op de weerkaarten ingetekend worden als occlusie. Vervelend daarbij is de langdurige neerslag, vooral boven land. Aan zee klaart het onder invloed van een ruggetje van hogedruk op in de middag. De hele kleine swell uit west tot zuidwest zal nog de hele dag fijn te surfen zijn met een fun-, soft- of longboard. Afsluiten van deze rustige surfdag kan met een bakkie koffie en de mooiste platen van eigen bodem ter gelegenheid van het O’Neill Blue project dat staat voor minder plastic gebruik en minder plastic vervuiling in onze oceanen. Over dat laatste gesproken zijn de golven langs de Franse, Portugese en Spaanse stranden van de Atlantische oceaan de komende tijd een stuk beter dan bij ons. Voldoende hoogte, misschien wel te veel. En met eerst nog wat onshore wind die steeds in de middag de branding erg rommelig maakt. Later in het weekend en vlak daarna worden de middagen ook vrij van wind en zijn in Frankrijk de mooiste golven te verwachten. Bij ons blijft het dit weekend waaien uit het zuidwesten. Vooral zaterdagochtend kan mooi worden, omdat de wind dan het meest krachtig is. Zondag is het wat rustiger hoewel er laat in de avond wel weer een toename van wind wordt verwacht.

Bron: Surfweer woensdag 29 juni 2016 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts