Surf weer bericht

Surfweer woensdag 29 maart 2017

Off 21

De lange termijn forecasts zien er goed uit. Het hogedrukgebied dat nu boven Europa ligt wordt weggeveegd en op de oceaan waar nu lagedrukgebieden heersen, komt een hoog te liggen. Dat is allemaal pas volgende week. Tot dan moeten we het doen met een combinatie van kleine swell uit het verre noorden en een beetje wind.

Woensdag 29 maart 2017
De combinatie van swell uit noorden en windgolven uit het zuiden maakt het in Noord-Holland vandaag nog wel de moeite om een surfpoging te wagen. Neem wel je grootste board mee naar het strand, want de golven zijn niet erg krachtig. En ook niet hoog. In het zuiden blijft het flat, daar komt de swell uit het noorden niet goed genoeg door. Zuid-Holland pakt nog wel een golfje aan het einde van de laagwater periode. In het noorden is het best om te wachten tot de wind er uit gaat. Dan komt de noordswell het meest binnen. Die is van een andere frequentie en richting dan de windswell en ondervindt daardoor geen hinder van de wind. Zie de boeimeting.

Donderdag 30 maart 2017
Geen golven door wind, maar wel een kleine deining uit het noorden. In Noord-Holland kun je heel vroeg nog een restje hoogwater meepikken. In Zuid-Holland is het sneller laagwater. Dat komt omdat de getijdenbeweging begint in het zuiden en het noorden altijd achter loopt. Zowel met eb als met vloed. De swell komt in Belgie en Zeeland niet door vanwege de eb en de geringe hoogte. In Zuid-Holland lukt het nog wel met laagwater. In de middag staat er verder op de Noordzee meer wind die de swell nu wel weet te blocken. Aan het eind van de dag dus weinig surf-mogelijkheden meer tenzij je het net voor hoogwater probeert.

Vrijdag 31 maart 2017
Het is zo goed als flat. Tussen een warmfront boven Denemarken en een koufront boven Engeland wordt warme lucht uit het zuiden aangevoerd. Het kan wel 20 graden worden, ook aan de kust dankzij de aflandige wind. Later op de middag draait de wind naar het zuidwesten en koelt het af. Dit zijn wel de dagen dat de temperatuur van het zeewater een sprongetje kan maken. Op veel boeien staat de thermometer nu nog op 7,4 tot 7,9 graden. Grote kans dat die na aanstaand weekend tegen de 10 graden aan staan. Dan kan er voorzichtig alweer zonder handschoentjes gesurft worden op een warme dag!

Weekendverwachting
Zaterdag volgt nog zo’n vlakke-zee-dag. Aan de andere kant van de oceaan ontwikkeld zich in rap tempo het lagedrukgebied waar wij volgende week wat aan gaan hebben. In de kern van het laag bedraagt de luchtdruk 970 hPa diep. Ondertussen schuift er boven de Noordzee een laag over van 1000 hPa diep. Daar zit dus niet heel veel fut meer in. Toch kan er zondag nog redelijk wat golfslag staan, omdat de wind uit het noordwesten komt. Maandag en dinsdag is het weer flat onder vleugels van een nieuw eurohoog (hogedrukgebied boven Europa).

Woensdag 5 april 2017
Het eerder genoemde laag vanaf de andere kant van de oceaan heeft er drie dagen over nodig gehad om boven de Noordzee terecht te komen. Dankzij de kracht van een nieuw azorenhoog wordt de koers van het laag weer richting het zuiden afgebogen. Boven de shetlandeilanden zal het stormachtig gaan waaien, windkracht 8 of meer. Het is nog even afwachten of de swell bij ons woensdag al gaat pieken of dat dit donderdag het geval gaat zijn. In ieder geval is surfen het meest handig als het hoogwater wordt en dat is telkens in de ochtend. Afgaande op die tijdstippen zou je dus het beste donderdag alvast kunnen reserveren, omdat de swell van woensdag waarschijnlijk laat op de dag arriveert en het dan geen hoogwater meer wordt.

Wetsuit-adviezen:

Vandaag 5mm wetsuit, schoen 4mm, Cap en hand 3mm
Donderdag  4/3mm wetsuit, schoen 4mm, hand 3mm cap niet nodig
Vrijdag 4/3 schoen 3mm, hand 3mm
Zaterdag: 4/3mm wetsuit, schoen 4mm, hand 3mm 
Zondag: 5/4/3mm wetsuit, schoen 4mm, cap 2mm en hand 3mm.

Bron: Surfweer woensdag 29 maart 2017 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts