Surf weer bericht

Surfweer woensdag 3 oktober 2018

Off 22

Een heerlijke dag met hoge golven en weinig wind. De hoogte blijft goed doorkomen, dankzij de deining van de storm die er gisteren op de Noordelijke Noordzee stond. Het is daardoor wel al weer fris in het water, dus die nieuwe Srface pakken (Nederlandse start-up) komen op het juiste moment! Schoentjes kunnen, maar hoeven niet per se.

Het zal de laatste storm zijn voor een aantal weken. Niet dat het de hele tijd flat zal zijn, want er komt soms ook wat swell van verder weg, uit de Noorse Zeeën. Vooral dit weekend nog kansen. Daarna even flat en is het wachten op een beetje swell uit het verre noorden. Dan zijn steeds alleen de wadden en de meer noordelijke spots de aangewezen plek om een leuk golfje te scoren. Het zuiden pakt dan helemaal niets en blijven flat tot het hogedrukgebied boven Europa in kracht afneemt. Dat kan nog wel eens gaan duren tot de derde of vierde week van oktober. Maar zo ver is het niet!

Woensdag 3 oktober
Helemaal clean is die dikke swell nog niet, maar in de namiddag wordt het wel steeds cleaner. Vooral in België erg clean, omdat de wind naar WZW gaat en afneemt naar windkracht 2. Dat geeft met het inkomende getijde richting hoogwater epic lijntjes om te longobarden, fishen en te shortboarden. In Zeeland komt het tij een half uurtje later en richting Zuid-Holland nog later. Dat is dan wel weer nadeling, hoewel de swell zo dik is, dat het ook gewoon gaat breken met laagwater. Op alle spots in Zuid-Holland en hier en daar ook in Noord-Holland. Het getij komt echter niet meer in de vloedfase op de meeste noordelijke spots. Wel gaat de stroming wat liggen en de wind wat afnemen. Naar zuidwest draaien doet het in noordwest Nederland alleen niet. Daar blijft het nog behoorlijk aan de wilde kant, maar wel lekker knallen natuurlijk met de hoogste golven van Nederland.

Tussendoor even wat meer over SRFACE. Een nieuw surfmerk dat is opgericht door vijf Nederlandse surfers die samen meer dan 30 jaar ervaring hebben binnen de surf-industrie. Het is een wetsuit met een no-nonsense design en alle features van high-end materialen die functioneel bijdragen aan de performance. Met de Fit Finder is het kiezen van de juiste maat en dikte een makkie. De wetsuits zijn enkel online via www.srface.com te koop. Mocht het toch niet passen, je kan het wetsuit 30 dagen uitproberen. Verzenden en retourneren is gratis en de klantenservice is 7 dagen per week bereikbaar!

Donderdag 4 oktober
De swell is in de ochtend nog krachtig genoeg en af en toe 1 meter hoog. Het tij is gunstig, alleen de wind is niet helemaal overtuigend offshore. De eerste uurtjes nog wel, zeker in Zuid-Holland. Ook in Belgie en Zeeland, alleen daar zal het de helft minder hoog zijn. Wel mooi longboarden. Rond 10u schuift de kern van de depressie bij IJsland te veel naar het zuidoosten van het eiland en weet toch iets van een zuidwest wind chop op de Noordzee te brengen. Niet helemaal clean meer, zeker niet in het noorden en in Noord-Holland. Desondanks is het toch de moeite om er in de ochtend in te duiken. In de middag weer even wat minder wind, echter met laagwater en afnemende swell is het een heel stuk kleiner met overal nog maar iets van een halve meter. Alleen de wadden blijven wel 1m hoog en vrij clean in de middag, dankzij de noordwestelijke swellfetch.

Vrijdag 5 oktober
Vrijdag even een wat mindere surfdag. Uiteraard staat er nog wel iets van swell uit het verre noorden met een halve meter hoogte en 10-11 seconde periode in het centrum van de Noordzee. Hoeveel daar bij ons van overblijft is altijd maar afwachten. Wel is de wind gunstiger dan op donderdag, dankzij een meer zuid-zuidoostelijke windrichting in de ochtend. Dat is sowieso het moment om te gaan, want in de middag zal er echt te weinig swell zijn met eb. Ook zaterdag is er te weinig swell. Waarschijnlijk hele dag flat met aan het einde van de middag iets meer beweging in de zee. Het tij is dan laag, dus geen dolle pret. Mogelijk al wel een beetje te surfen in N-H en Z-H. In het zuiden waarschijnlijk nog niet, terwijl de fetch daar wel het meest gunstig is (NNO)

Zondag 7 oktober
Zondag is de dag van het weekend om naar uit te kijken. De swell van ver komt dan geleidelijk binnen, hoewel de piek hiervan pas in de nacht naar maandag valt. Maar toch kan de combinatie van de eerste sets samen met de wind uit NNO al een stevige branding geven in Zeeland, Z-H & België. Het tij is daar ook gunstig met de harde wind in de ochtend. Meer naar het noorden waait het minder en is het een heel stuk cleaner / beter te doen. In de namiddag en avond nog minder wind en met laagwater zijn er dan nog prima golven. Mocht je nog een dag vrij zijn, dan kun je ook wachten tot maandag met meer periode-swell en opnieuw hoogwater in de loop van de ochtend. Ook de wind zal dan weg zijn. Daardoor gaat de rest van de week wel vrij vlak verlopen. Het moment om dit land te verlaten en een of twee weken lang de atlantische swells op te zoeken in bijvoorbeeld het zuiden van Frankrijk. Aan het eind van de week komen daar ook de swells van ex Hurricane “Leslie” aan. De restanten hiervan gaan in een depressie via IJsland richting Noorwegen. Dus daarna (einde weekend 14 oktober) is er pas kans op dat hele kleine beetje verre noordswell in de Noordzee. Ja, het wordt echt even afzien met weinig golven. Het fijne nazomerweer is misschien een schrale troost.

Bron: Surfweer woensdag 3 oktober 2018 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts