Surf weer bericht

Surfweer woensdag 31 mei 2017

Off 11

We hebben deze week al een paar golven gehad, maar het beste moet nog komen. Een noordwestelijk windveld beweegt vandaag van Engeland naar Noorwegen en geeft kortdurend een goede puls van golven richting onze kust. Op de Oceaan ligt een krachtig lagedrukgebied met daarnaast een hoog die de swell iets te snel naar het westen doet afbuigen. Wel goed voor een Franse surf-bestemming als deze Surf Inn natuurlijk! Maar voor Nederland is het beter als de lagedrukgebieden op de Oceaan wat minder krachtig zijn.

Woensdag 31 mei 2017
Het blijft een groot deel van de dag nog flat. Op de A12 boei zien we de eerste swells (of windswell) uit het noordwesten pieken naar 1,5 meter rond het middaguur. Het duurt in de regel dan nog 15 uur voordat deze golven in Zuid-Holland zullen arriveren. Dat is dus niet meer voor zonsondergang vanavond. Op de wadden en het noordwesten komt het eerder binnen en de getijden zijn gunstig. Met hoogwater in de avond kan er al gesurft worden. Uiteraard kan dat in Zuid-Holland ook wel, maar daar zijn het vooral beginnersgolven. Verder komt er nog een matige zeebries te staan uit het noorden. Daar worden kleine golven in de regel ook niet al te best van. Met golven van een meter of hoger is dat minder het geval. Kortom, vandaag maar overslaan of naar het noorden gaan. Daar gaat de onshore wind ook eerder liggen in de avond. Hou de webcams in de gaten om niet teleurgesteld aan de kust te stranden zonder echte golven.

Donderdag 1 juni 2017
Eigenlijk loopt er de hele dag voldoende swell om te kunnen surfen in Zuid-Holland en Noord-Holland. De wind is overal variabel of aflandig en de golven zijn dus superclean. In Zeeland moet je echter al met hoogwater zijn, zo vroeg mogelijk op de dag. Het tweede hoogwater kan ook, dat valt ergens in de avond maar de golven zullen dan veel lager zijn. En er is dan altijd kans op wat zeewind, vooral in het zuidwesten. Op de wadden staat er in de ochtend veel swell. Daar kan ook nog in de middag een goede hoogte zijn vanwege het hoogwater. In Noord-Holland ook, maar daar stroomt het al eerder leeg aan het begin van de middag. Wel zijn de golven daar hoger dan in Zuid-Holland. HOe verder naar het zuiden, hoe minder er zal binnenkomen. In België is het met kniehoog niet echt de moeite om er voor naar de kust te rijden.

Vrijdag 2 juni 2017
Vrijdag weinig swell en weinig wind. Dat laatste is wel gunstig mocht er toch nog een restje van de noord-swell over zijn. Voor de surflessen is het waarschijnlijk prachtig. Een tweede windveld tussen Noorwegen en Spitsbergen geeft nog dagenlang kleine swell van 20 cm hoogte. Op de beste momenten kan dit een golf van 40cm opleveren.

Zaterdag 3 juni 2017
Naast de mini-golfjes van heel ver, gaat het zaterdag matig waaien uit een noordwestelijke richting. Het duurt dan de hele dag voordat de hoogte een beetje is opgebouwd, maar waarschijnlijk kunnen we in de avond wel genieten van een zonsondergang sessie. Richting het zuiden zijn de de golven kleiner. Rond Noordwijk en in N-H kan het tot heuphoog worden. Nadelig is wel dat hoogwater pas net na zonsondergang valt. Gunstig is dat de wind dan waarschijnlijk al lang is afgenomen.

Lange termijn vooruitzichten
Zondag en maandag gaat het waaien. Hoeveel is nog niet te zeggen. De richting is zuidwest en het moet dan altijd behoorlijk doorzetten voor dat er ook echt wat golven gaan komen. Op zondag is de windpiek echter pas laat in de avond en neemt in de nacht alweer af. Op maandag is dat ook het geval. Gelukkig is het nog onzeker en kan het dinsdag ook nog stevig waaien. Op de hele lange termijn zijn horrorscenario’s te zien in de ECMWF pluim met hittegolven en hogedrukgebieden in de buurt. Ook komt het GFS model komt met deze uitvoer in de controle en oper-runs. Het zou zo maar eens een heel hete Surfana kunnen worden dit jaar op de 22e t/m 25e van juni. Er zijn nog enkele tent plekken beschikbaar, dus snel boeken!

Aanbevolen wetsuit-diktes (zeewater 14-16 gr):
Woensdag: 3/2 mm wetsuit
Donderdag: 4/3 mm en schoentjes 3mm. In de middag 3/2 mm.
Weekend: 4/3 mm wetsuit bescherm oren ivm wind

Bron: Surfweer woensdag 31 mei 2017 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts