Surf weer bericht

Surfweer Woensdag 31 oktober 2018

Off 11

It’s on! De depressie die Italië, Frankrijk en Oostenrijk slecht weer heeft gebracht, is via de Alpen naar de Noordzee gekomen. Dit heeft al geresulteerd in 1 epic feestje op dinsdag 30 oktober, maar woensdag 31 gaat ook nog heel mooi worden. Daarna is het even over en uit en moeten we naar het zuiden gaan voor goede swells.

Woensdag 31 oktober
Vanuit het oosten van de Noordzee (Skaggerak) komt nog de 9s periode swell die dinsdag ook al liep samen met een noordelijke swell van 8s uit het noorden van de Noordzee en de Noorse zee. Omdat de swell van deze afstand komt, blijft het de hele dag goed! Ook al is het getij niet gunstig met bijna de hele dag laagwater. Hoogwater wordt het niet meer voor donker, maar uiteraard is het wel i/d vroege ochtend nog hoogwater. Dat tijdstip geeft de dikste swell met 1,5m cleane sets. Dankzij de wind die uit het zuiden begint de waaien, veroorzaakt door een lagedrukgebied boven Spanje. De lucht wordt rondom het laag helemaal vanuit Noord-Afrika onze kant op. Dat voelt al meteen een stuk zachter met een graad of 12 in de middag! Een 4/3 wetsuit zal nog steeds nodig zijn, hoewel je het in 5mm wetsuits een stuk langer uithoudt. Een dikke cap is een beetje overdreven, maar een dunne 2mm cap en ook dunne 2mm of 3mm handschoenen zijn eigenlijk echt al nodig, of iig al heel fijn. Evenals schoentjes van 5mm+ of zelfs al 6 of 7mm is niet te warm voor een lange sessie. Het water zelf is absoluut niet meer nazomers zacht te noemen en voelt al bijna weer winters crispy!

De golven in het zuiden hebben wat last van het snellere eb getijde, maar in Belgie en Zeeland profiteert men wel van het eerste hogere water na 16:00 uur. Eigenlijk is dan het tij al beter dan om 8:30u. Dus zeker vroeg gaan voor de zuiderlingen! Hoewel er in Zeeland met laagwater ook nog wel surf blijft staan. Dit dankzij het dode tij en niet al te lage water met de halve maanfase waar we nu in zitten. Voordeel hiervan is ook dat het niet heel erg zal stromen, ook niet bij afgaand. Het water hoeft immers minder ver te zakken.

Donderdag 1 november
Omdat de swell niet van verder dan de grens Noordzee/Noorse zee komt is het donderdag waarschijnlijk over en uit met de 8 tot 9 seconde swells. Daarnaast staat de wind uit het zuiden een stuk harder dan op woensdag, hoewel dat voor bij dit soort periodes meestal geen probleem is. In de ochtend zijn er nog 1ft kansen voor longboarders met hoogwater. Verder is het eerder vrij vlak te noemen, de Noordzee. Wat een verschil met de afgelopen 4 (en een halve) klassieke Noordzee dagen!

Vrijdag 2 november
Een matige noordwesten wind in de ochtend geeft weer wat golfjes op open zee met mogelijk wat leuke golven voor beginners (max 1m hoog) in de ochtend tot 11 uur. Clean is het niet, maar genoeg piekerig voor een paar leuke ritjes hier en daar. Verwacht er niet te veel van, maar om het rubber flexibel te houden altijd goed om een nat pak te halen.

Weekend en lange termijn
Lange termijn ziet er niet goed uit. Zaterdag nog wel kans op wat meer wind uit het zuiden tot zuidwesten. Nog onzeker of de wind genoeg zal zijn voor golven in Zuid-Holland. In N-H waarschijnlijk wel een paar golven nadat het hard genoeg gewaaid heeft uit ZZW. Beste tij zit dan midden op de dag, dus geen ongunstige tijdstippen meer in het bijna donker!

Zondag bijna geen wind en geen swell. De Hurricane Oscar heeft zich tot een te sterke ‘gewone’ Oceaan depressie ontwikkeld. Dat geeft epic golven in het zuiden van Frankrijk en bijvoorbeeld ook op het pad dat Jord aflegt in Noord-Spanje richting de Portugese deel van het Iberisch schiereiland. Ook is er een kans dat er golven doorkomen in het kanaal, een stuk minder ver rijden voor de gewone Noordzee charger. Wanneer en waar precies is alleen niet te zeggen. Hou de forecast volgende week in de gaten!

Bron: Surfweer Woensdag 31 oktober 2018 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts