Surf weer bericht

Surfweer woensdag 4 november 2020

Off 3

Op de dag dat de extra maatregelen zullen ingaan aanvullend op een gedeeltelijke lockdown, zien we op de kaarten een volledige flatness ontstaan voor de komende 2 weken. Voor het zo ver is zijn er nog wel een paar surfbare dagen, woensdag en donderdag en mogelijk vrijdag ook nog. Hoewel surfen niet verboden is, wordt toch gevraagd om zo veel mogelijk thuis te blijven. Voor wie het toch niet laten kan een nat pak te halen, maak er vooral een surf-activiteit van en hou je aan de surf-regels en etiquette. Zie ook de uitgebreide post die tijdens de eerste golf in dit voorjaar hier op surfweer verscheen. Aanvullend hierop alvast de waarschuwing als je met 3 vrienden gaat surfen, grote kans dat je onderweg een boete oploopt (de groepsgrootte is max 2 personen van verschillende huishoudens).

Woensdag 4 november
Voor de meer krachtige periode swell van ver gaan arriveren staan er op woensdag WNW golven met een korte periode. Dit is goed te zien op de spectra grafieken, waarbij de staafjes dichterbij bij de 200mhz zitten dan de 100mhz. Overigens kan hier de wind ook een rol bij spelen, die is vandaag ook nog vrij krachtig boven de Noordzee en dan met name bij de wadden. Hierdoor zijn de golven in Noord-Holland behoorlijk rommelig vandaag. Het garandeert natuurlijk wel de hoogte, iets dat in het zuidwesten ontbreekt. Toch kan daar ook 1 meter binnenkomen wanneer het tij de swell naar het zuiden duwt. De getijde-cyclus komt immers van noord naar zuid langs de Engelse oostkust en draait tegen de wijzers van de klok in rond de Noordzee. Het zuiden heeft daardoor als eerste mooiere golven vandaag, ook in België en Zeeland. Wil je meer weten van dit fenomeen? Check dan de cursus die Meteo Morris, ik en Valentijn van Gastel hebben gemaakt!

Donderdag 5 november
De wind is een stuk minder of eigenlijk nihil. Alleen op de wadden waait het nog een beetje. Het is echt een compleet andere situatie, want de kern van het hogedruk gebied schuift over ons heen met een windrichting die even naar WZW gaat. Midden op de dag is het op de wadden dan ook clean met uitzondering van misschien Texel. In de rest van N-H waait het veel minder en zijn de golven de hele dag prima te noemen. Er staan behoorlijk krachtige golven dus echt noordelijk hoef je niet te gaan. Eigenlijk geldt, hoe zuidelijker hoe beter want nog minder wind. Alleen richting België en Zeeland neemt de hoogte heel snel af en is de ochtend eigenlijk al snel niet meer voldoende. Later op de dag kan er wel een halve meter swell doorkomen, maar voor die regio’s is woensdag waarschijnlijk de beste dag. Voor Holland (met uitzondering meest zuidelijke deel Z-H) is donderdag gewoonweg de mooiste dag.

Vrijdag en de dagen daarna
Voor de wadden ziet vrijdag er nog super uit met 1m en 8 seconden periode swell uit het noordwesten. De wind is zuid, dus nu ook op Texel en de overige wadden echt cleanere golven. Elders in Nederland is het een stuk kleiner. In de vroege ochtend met het hoogwater kan er nog wel heuphoog staan, voor in het noorden en midden van Holland. Voor Zeeland en Belgie is het gedaan. Daar komt tot medio 17 November helemaal niets meer binnen van swell. Tegen die tijd draait de wind naar het oosten en brengt de kou juist daar wel hele goede golven. Hopelijk is die gedeeltelijke lockdown dan ook weer voorbij!

Wetsuit Adviezen:
Woensdag: 5/3mm en 3mm schoen en Ear plugs
Donderdag: Een 5/3mm met schoen 5mm
Vrijdag: 5/4mm (lang wachten op de sets).
Zaterdag: Een 5/3mm en schoen 5mm

Bron: Surfweer woensdag 4 november 2020 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts

Latest Surf News

Wind actueel