Surf weer bericht

Surfweer woensdag 5 april 2016

Off 8

Vandaag komen voorzichtig weer de eerste golfjes terug na een periode van absolute flatness. Die duurde ongeveer een week met een aantal dagen van zeer zonnig weer. Toch is de watertemperatuur niet al te ver opgelopen. In de havens staan de meetpunten nu wel boven de 10 graden. Iets verder op zee is het nog maar zo’n 9 graden.

Woensdag 5 april 2016
De eerste swells komen pas vanavond binnen. Helaas is het tij dan niet gunstig op de meeste spots. Dus zijn de golven nog behoorlijk slap en in het zuiden zelfs onsurfbaar. Hoe later op de avond hoe beter surfbaar het wel wordt in Noord-Holland en Zuid-Holland. Er staat wel een sterke stroming naar het zuiden toe. En het waait voor het gevoel best wel stevig recht uit zee. Dit zijn meer de condities om het met een zeil of vlieger te proberen.

Donderdag 6 april 2016
Het waait minder hard dan woensdag, de richting is meer noord dan pal onshore en de golfperiode gaat naar 8 seconden. Allemaal factoren die elkaar versterken en dit een compleet andere surfdag maken dan woensdag. Er kan nu al bij het eerste volle getij gesurft worden en niet zo’n beetje ook. Met alle boards moet dat lukken, ook in Zeeland en België rond hoogwater. De wind komt natuurlijk nog wel steeds uit zee, dus 100% clean gaat het niet zijn. In Zeeland is het om 10:00 al hoogwater, dus daar is het vooral in de ochtend goed. Richting het noorden is juist ook de middag dat de surfcondities ok zijn, omdat dan de wind nog verder afneemt. Toch is het nog beter om de eindjes van hoogwater meet te pakken met nog een beetje wind dan te wachten tot de complete windstilte in de avond. Niet dat de avond niets meer gaat zijn, de golven blijven tot vrijdag. Alleen er zit gewoon wat minder power en hoogte in.

Vrijdag 7 april 2016
Vrijdag is de wind in de ochtend lichtjes zuidwest en draait al snel pal onshore west. Dat geeft niet de meest cleane golven, maar ze staan er nog wel. Veel groter dan op donderdag is nu het verschil in hoogte tussen noord en zuid Nederland. Dat komt omdat de wind- en swell richting veel meer WNW is in plaats van NNW. De wind stelt niet heel veel voor, maar is eigenlijk toch een spelbreker. Eind van de dag neemt de wind af, alleen zit het getij weer niet mee.

Zaterdag 8 april 2016
Zaterdag komt er een cleane deining binnen van een halve meter. Dat is net niet genoeg om lekker te kunnen shortboarden, maar voor longboarden is het perfect. Helemaal omdat de wind nihil is en variabel van richting. Het beste surfweer is waarschijnlijk in de loop van de ochtend, omdat de swell later op de dag wel weer gaat afnemen. Zondag geven de meeste spots geen golven. In het noorden staat er nog wel een restje swell van de eerdere dagen. Bij weinig tot geen wind uit het zuiden kan er daar perfect gesurft worden met mogelijk 20 graden op de weg naar het strand. Op het strand zelf zal het nog wel wat frisser blijven aanvoelen met het koude zeewater in de buurt.

Verdere vooruitzichten
Maandag gaat het weer waaien. De wind draait steeds meer noordwest en zo zal het waarschijnlijk weer 1 dag duren voordat de surfcondities echt verbeteren. Het is alleen de vraag of de volgende depressie op dinsdag/woensdag niet te snel dichtbij komt, want dan zullen alle golven snel verwaaid zijn. Vooralsnog lijkt dat niet het geval en is dinsdag dus de beste vrije dag van volgende week die alvast valt in te plannen. Hou rekening met het getij. Het is dinsdag rond 16:00 hoogwater, maar het zou kunnen dat het beste moment met het vallen van het eerste hoogwater in de vroege ochtend plaats vindt.

Wetsuit-adviezen:

Vandaag 5mm wetsuit, schoen 5mm, Cap & hand 3mm
Donderdag:  5 mm wetsuit, schoen 4mm, hand 3mm cap 3mm
Vrijdag: 5 mm wetsuit,  schoen 3mm, hand 3mm, cap niet nodig
Zaterdag: 4/3m wetsuit,  schoen 4mm, hand 2mm
Zondag: 3/2mm wetsuit, schoen 3mm, hand 2mm.

Bron: Surfweer woensdag 5 april 2016 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts