Surf weer bericht

Surfweer woensdag 8 januari 2020

Off 5

Het nieuwe jaar is zeer zacht begonnen met het voor de lage landen welbekende zuidwestelijke windpatroon. De afgelopen jaren zijn dit soort langere periodes met zuidwest uitgebleven, mogelijk vanwege het veranderende klimaat maar het kan ook gewoon natuurlijke variatie zijn. De toegenomen gemiddelde temperaturen daarbij lijken wel rechtstreeks in verband te staan met de verandering van het klimaat. Dit jaar of in ieder geval deze maand, geen vrieskou zoals het er nu naar uit ziet. De stroming blijft zuid of zuidwest tot de laatste week van de maand.

Woensdag 8 januari
Afgelopen nacht waaide het voldoende hard om de golfperiode een waarde van 5 a 6 sec mee te geven. De richting van deze van dichtbij gevormde winddeining laat zich raden en is zuidwest. Dit soort swells heeft een gemiddeld geschatte loopsnelheid van 3,2 maal de secondes. In dit geval dus niet veel harder dan 20 km/u (3,2 x 6). Aangezien de fetch waar het vandaan komt nog geen 100 km bedraagt, zal de swell in de komende 5 uur nog voldoende. Zeker in die kustregio’s die enigszins gericht staan naar het zuidwesten. Dat is natuurlijk dan vooral Noord-Holland, maar ook in Zuid-Holland zijn er plaatsen waar het te surfen zal zijn tot ongeveer hoogwater. Het opkomende effect van hoogwater duwt de golven wat meer naar de kust, alleen wanneer het eenmaal hoogwater is wordt het weer slapper. Verwacht er niet heel veel van, maar surfable is het zeker. Later op de middag geen nieuwe swell en steeds kleiner, richting flatness aan toe. In het vorige bericht stonden nog een aantal interessante vragen en toevoegingen of het surfweer forecasten die gekopieerd zullen worden naar het nieuwe bericht. Altijd leuk om daarop door te gaan, want daar zijn de surf-reports voor bedoeld (en niet voor de vraag welk hostel je moet kiezen tijdens je buitenlandse reis bijvoorbeeld)…

Donderdag 9 januari
De ochtend begint helemaal flat. De wind zal in het noorden snel toenemen door een klein lagedrukgebied dat van de Ierse zee een snelle oversteek maakt naar de Noordzee. Het laag diept in eerste instantie niet verder uit, dus de wind blijft beperkt tot 6 bft in zuidelijk Zuid-Holland en windkracht 7 in Noord-Holland. België en Zeeland blijven dus de ganse dag flat terwijl in het noorden toch een aantal hogere golven zullen passeren. De wind neemt daarbij later eerder af dan toe en ondanks hoogwater is er dan toch nog een redelijke sessie uit te persen. Ook in Zuid-Holland nog kansen, maar dan vooral met laagwater. Met hoogwater te veel stroming op de niet-protected spots. Spots die wel beschutting hebben zijn dan weer (te) klein of helemaal flat.

Vrijdag 10 januari
Het laagje trekt verder door richting de duitse bocht (waddeneilanden DE) en weet toch weer behoorlijk te intensiveren met een windveld van 8bft uit NW in het centrale deel van de Noordzee. Uiteraard geeft dit hoge swells met meer secondes en dus ook een snellere reisbeweging in de richting van onze kust. Toch duurt het een halve dag voor de piek van de swell binnenkomt, waarbij het in Zeeland alweer hoogwater is geweest zodra deze piek binnenkomt. Vooruitlopend zal er natuurlijk al genoeg hoogte inzitten. En het voordeel is dat de wind in Zeeland en Belgie wat minder stevig onshore zal blazen als op bijvoorbeeld Texel en noordelijk Noord-Holland. Het zuiden van N-H en heel Z-H liggen wel vol in de vuurlinie van de hogere swells (2m) bij een afnemende wind in de middag. En daarbij stopt het met regenen en wordt het zonnig.

Zaterdag 11 januari
De swell komt van te dichtbij om tegen de toenemende zuidelijke wind in te komen. Heel misschien lukt dat op de wadden en het noordwesten nog heel even in de ochtend. Daarna is het wachten tot de wind weer echt hogere swells weet te generen. Met de zuidelijke windrichting van 190 / 200 graden zal dit in Zeeland en Z-H weinig golven als resultaat hebben. Uitzonderingen daargelaten em natuurlijk de kustregio van Noord-Holland waar het hoe later hoe hogere binnenknalt. Probleem is natuurlijk wel weer die stroming van het opkomende tij.

Zondag 12 januari
Zondag meer zuidwest/west in de richting van de wind, waardoor de golven beter naar de kust bewegen. Nu ook voor het zuiden, ook al neemt de wind sterk af gedurende de dag. De golfhoogte is in het zuiden alleen in de ochtend nog rond 1 meter hoog, daarna snel kleiner. In het noorden blijft het de hele dag golven. Ook na zondag blijft het doorgolven op alle dagen van de week. Maandag staat daarbij nog niet heel veel wind. Op dinsdag en woensdag waait het wel stevig tot stormachtig uit zuidwest. Goed voor zuidelijk Zeeland en tevens in België ondanks de korte fetch uit die richting een goede hoogte. Eind volgende week keert de rust wat terug, maar de overheersende weerpatronen blijven in de zuid/west modus staan. Hoewel het weer natuurlijk nooit 100% met zekerheid te forecasten is op zo’n termijn, staan de atmosferische parameters in een zodanige stand dat er weinig veranderingen mogelijk zijn.

Bron: Surfweer woensdag 8 januari 2020 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts