Surf weer bericht

Surfweer woensdag 9 oktober 2019

Off 13

Een sturend lagedrukgebied tussen IJsland en Noorwegen blijft nog tot zaterdag actief met soms vrij veel wind en zeker ook golven. Vandaag komt het 2e windveld wat te laat, maar morgen is het vol aan met hoge golven uit west. Vrijdag waait het nog harder, alleen de richting is dan meer gunstig met enige zuidcomponent.

Woensdag 9 oktober
Een toename van de wind wordt vandaag vanuit het zuiden net voor donker opnieuw verwacht met snelle opbouw van meer swell/windgolven. Het getij zit mooi laag, dus dat kan ondanks de wind toch nog aardige lijnen geven in Zeeland en in Z-H midden. Zuidelijk Z-H mist de boot en noordelijk Z-H is te veel onshore en daarbij komt de wind ook te laat voor donker. N-H teert nog op een restje van de ochtend-swell, dus daar kan wel gesurft worden. De hoogte komt er echter te laat in.

Donderdag 10 oktober
Donderdag ligt er rond 8:00 uur in de ochtend een trog boven de wadden met even een flinke wind uit W-WNW. Een paar uur later komt daar de swell van binnen, terwijl de wind langzaam draait naar WZW en in het uiterste zuiden zelfs ZW. Het blijft desondanks de hele dag sideshore, dus heel clean gaat het niet worden. Tocht lekkere 1,5m hoge surf tijdens opkomend tij en daarna. In de namiddag en avond is het lagere water ook een go voor de spots in het zuiden. In N-H komt laagwater te laag, maar met een beetje teruglopen gaat het daar ook nog wel lukken. De wind blijft iig goed te doen met een windkracht 6, steeds meer zuidwest. Pas rond zonsonder wordt de wind iets harder met iets meer side-off in Zeeland. Dat geeft daar dus wel mooiere lijnen.

Vrijdag 11 oktober
Het heeft de hele nacht gewaaid, dus we kunnen id vroege ochtend meteen al los. Met de uren van laagwater is het dan op de meeste spots het mooist of iig het meest te doen. De harde wind geeft nog meer stroming, helemaal wanneer het tij eind van de ochtend weer opkomt. Het is wel meteen een stuk minder mooi weer met die al die fronten die passeren. Eerst een warmtefront met wat miezer en later op de dag de vorming van een Occlusie boven de Noordzee. Hopelijk trekt die een beetje noordelijk langs, maar regen zal het. Hoewel die regen ook weer voor een groot deel horizontaal of snel het land op geblazen wordt. En de golven worden daarbij alleen nog maar hoger later op de middag. Wil je dus met hoogwater toch gaan en wat stroming meepakken, ga dan 1e helft van de middag. De avond wordt vooral een feestje voor windsurfers.

Zaterdag 12 oktober
Wie zaterdag vroeg opstaan kan nog een leuke golf vinden zonder wind. Het nadeel van golven uit zuidwest is dat ze ook binnen 2 a 3 uur weer weg zijn als de wind stopt. En stoppen doet de wind compleet op zaterdagochtend. De verwachting is nu dat de wind om 6 uur al stopt. Eigenlijk is dan alleen het uur van 8 tot 9u nog de moeite waard in Z-H. In N-H nog een paar bonusuurtjes en wie weet kan de push v/h tij later op de dag ook nog wat kleine left-overs geven. In Belgie is het overigens meteen al flat vanaf de vroege ochtend. Daar het hele weekend geen golven.

Zondag 13 oktober
De aangename temperturen (22-26gr) zijn weer terug met de opbouw van een zuidenwind. Swell staat er niet, dus alleen die zuidenwind zou nog een golfje kunnen geven aan het einde van de dag in het noorden. En mogelijk ook op die paar spots die meer onshore zijn bij pure zuidenwind. Overigens hangt de wind samen met een klein laag dat naar het noorden trekt. Achter dit laag staat er een noordenwind langs de Engelse oostkust. En met een beetje mazzel zien we daar volgende week toch weer 1 a 2 dagen cleane swell van met blijvend offshore (wind uit zuiden). De temperaturen gaan na het weekend wel meteen weer terug naar de herfstmodus, dat wil zeggen 15-16 graden.

 
Wetsuit-advies water is 16-17 graden C
Vandaag: Een 4mm met 3mm schoenen
Donderdag : Een nieuwe 4mm de zon schijnt
Vrijdag : I/d regen toch ook 4/3mm met schoenen.
Weekend: Kan nog net met een 3mm suit op zondag.

Bron: Surfweer woensdag 9 oktober 2019 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts