Surf weer bericht

Surfweer zaterdag 1 oktober 2016

Off 13

Vandaag lopen er bijna de hele dag mooie cleane golfjes uit het noorden bij een zwak tot matige wind uit het zuiden. Tijdelijk kan de wind begin van de middag in het noordwesten wel iets meer ZW sideshore worden en de golven rommelig maken, maar daarna blijft het redelijk windvrij tot eind van de middag. In de avond komt er vanuit het zuidwesten meer wind opzetten en zijn de golven bij afgaand tij al een stuk minder de moeite. Het is wel slim om een wat groter board te pakken vandaag, want de echte swells moeten nog arriveren voor echte shortboard surf. Zondag ligt er een klein laag midden in de kleine Noordzee, maar dat zegt niets over de hevigheid van de wind en de golven die er uit voortvloeien. Zondagochtend is het nog redelijk rustig surfweer met eerst nog vrij lang een aflandige wind en kleine swell uit het noorden. Voor longboarders, fish en (semi)beginners is het zeker slim om niet te laat te gaan zondag-ochtend.

Zondagmiddag gaat het hard waaien, in Zeeland mogelijk windkracht 8 recht op de kust (WNW-NW). Omdat het centrum van het lagedrukgebied midden in de Noordzee ligt, is de wind hoe verder naar het noorden hoe minder hevig. Op de wadden blijft de wind zelfs bijna de hele dag offshore met cleane, steeds hogere wordende golven. Naast de wadden, zijn de noord hollandse stranden (vooral voorbij Castricum) het langs windluw in de voormiddag. In de namiddag gaat het daar ook onshore waaien en is het mooie er wel van af. De hoogte komt dan wel steeds beter en beter goed. Helaas zit er niet echt een spot tussen waar WNW tot NW cleane condities veroorzaakt. Helemaal niet met zoveel wind.

Maandag gaat de wind een heel stuk afnemen en draait van WNW naar NNW tot N of zelfs NNO. Dat is gunstig voor de spots in de kop van Noord-Holland, want daar is wind uit NNO al bijna aflandig. In het zuiden minder clean, maar wel goed hoog. De swell is op maandag nog meer binnen aan het komen dan op zondagmiddag. Alleen het getij valt niet helemaal gunstig met al snel afgaand, in het zuiden als eerst lager water. In het noorden blijven de hoge waterstanden wat langer en wordt het pas in de loop van de ochtend later water. Wat niet eens zo heel ongunstig is voor de spots in het noorden. Wel komt er dan meer stroming die met helemaal laag nog eens extra straf zal zijn dankzij het springtij na nieuwe maan (vandaag nieuwe maan). In de namiddag en avond wordt de stroming weer minder ongunstig, dankzij het snel opkomende tij. Wel kan de wind dan iets minder gunstig NNO zijn en al meer NNW gedraaid met een lichte toename. Die is daarmee wel weer de oorzaak van de blijvend toenemende swell waardoor dinsdag ook nog een hele mooie surfdag gaat zijn. Misschien wel de mooiste van alle voorbije dagen. De wind komt de hele dag uit het land en de swell blijft binnenkomen uit het noorden tot noordoosten. Meestal raakt deze swell de noordelijke kust van N-H wat minder hard, dan de zuidelijke kusten van Zuid-Holland. Zelfs in Zeeland en België is het mogelijk nog hoog genoeg om te kunnen rippen op 1 meter hoge golven op dinsdag.
De mooiste golven in de maanden september en oktober worden beloond met mooie prijzen. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is je foto’s posten met de hashtags #Northseafun #Quiksilver #6surf #surfweer op Instagram of Facebook. Na dinsdag is het nog niet afgelopen met de swells uit het noorden. Misschien dat het woensdag nog niet iets heel kleins en cleans kan zijn. Donderdag en vrijdag verlopen flat met oostenwind. Mogelijk draait de wind iets meer naar ONO waarbij kleinere swells kunnen onstaan voor de kust van Zeeland en Belgie en de meest noordelijke wadden.

Bron: Surfweer zaterdag 1 oktober 2016 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts