Surf weer bericht

Surfweer Zaterdag 13 juni 2015

Off 13

Het warme en zomerse weer wordt weggeveegd door een straffe bries vanuit het zuidwesten. Er kan weer gesurft worden op de golven die door deze wind heel lokaal worden opgebouwd. Dat laatste betekent overigens dat het niet overal goed surfen is. Eigenlijk is er meer voor nodig om de hele Noordzee te vullen met golven. Om er het beste van te maken is er vandaag redelijk wat geduld nodig. Het slechte weer komt van een lagedrukgebiedje in het kanaal. De boeien in het zuiden zullen als eerste omhoog schieten. Aangezien het in het zuiden ook als eerste weer laagwater wordt, is het daar midden op de middag meteen al de moeite van het proberen waard. De regio’s boven Zeeland zien pas iets later op de dag de eerste golven van de doorstaande zuidwesten wind. Omdat het lagedrukgebied heel klein is, waait het maar in een smalle strook voldoende krachtig uit het zuidwesten. Ten noorden van de wadden waait het vanuit een compleet tegenovergestelde richting, te weten noordoost. Het leek zo mooi. Een klein lagedrukgebied in de Noordzee met vandaag wind uit het zuidwesten en ten noorden daarvan een harde wind richting onze kust. De verwachte wind uit het zuidwesten is er wel. De harde noordenwind blijft echter uit vanwege de kleinschaligheid van het lagedrukgebied. Als gevolg hiervan komen de golven op zondag later dan verwacht binnen en tevens veel minder hoog. Een hele dag met goede golven zit er zondag gewoon niet in. Waarschijnlijk komen de eerste swells met een hogere periode pas in de nacht naar maandag.

Zondagochtend zijn er wel een paar mooie restjes van het lagedrukgebied te verwachten. Die zijn alleen niet hoog genoeg om te shortboarden. Het wordt in ieder geval steeds cleaner, omdat er van wind eigenlijk geen sprake is. Pas tegen het einde van de middag en begin van de avond trekt een iets actiever briesje langs de kust (NNO 3 in het noorden, NNO 5 in het zuiden). Er komen dan wel iets hogere golven binnen, maar van echte swell is nog geen sprake. Die moet komen na een trog boven Schotland welke zondagmiddag daar pas arriveert. Die swell is dan natuurlijk nooit op tijd voor donker hier in Nederland of België. Overigens loopt er nog wel iets van noordenwind vooruit op de trog, dus iets van branding staat er zondag wel. Compleet golfloze dagen gaan we dan ook niet meer zien de komende week. Dat hebben wet te danken aan de continue lagedruk boven de Noorse Zee. Woensdag wordt de swellproductie tijdelijk onderbroken, maar dat kan juist aanleiding zijn voor wat meer kleine en cleanere condities. Vanaf donderdag keert het patroon van noordenwind weer terug, maar ligt ook het hoog vanaf de Oceaan in de buurt met een bulk droge lucht. De variatie zit tussen iets hogere golven dan normaal met wat slechter weer, of wat beter weer maar wat minder hoge golven. Welk scenario het uiteindelijk zal worden is nog onzeker.

Bron: Surfweer Zaterdag 13 juni 2015 appeared first on Surf om beter te leren golfsurfen naar Surfweer.nl voor de beste surfweer voorspelling.

Related Posts