Surf weer bericht

Surfweer Zaterdag 14 maart 2020

Off 2

De komende 7 dagen worden en prima surfcondities verwacht met niet al te veel wind. Het begon eigenlijk al aan de vooravond van dit weekend met een behoorlijk hoge swell en maar weinig wind. Ook zaterdag waait het eerst nauwelijks en komt de swell uit het noorden nog de hele dag door. Zondag daarentegen zal het de wind zijn die voor golven zal zorgen. Maandag beloofd echter weer een dag met swell uit het noordwesten.

Zaterdag 14 maart
In de vroege ochtend is er nog helemaal geen wind, maar wordt het wel snel laagwater. Met uitzondering van de kop van Noord-Holland waar de waterstanden nog tot einde van de ochtend bovengemiddeld zijn. Het nadeel daarvan is wel dat het volgende hoogwater moment ook weer later komt. Veel later dan Zeeland en Zuid-Holland, waar in de loop van de middag de eerste push kan worden verwacht. Wel is de wind dan wat harder geworden, maar nog steeds offshore zuid. Deze richting is eigenlijk overal nog gunstig m.u.v. 1 of 2 spots in Zuid-Holland en een paar plekken in Noord-Holland. Tot een uur of vier, want daarna gaat het wel iets harder waaien en is het in de kop van N-H niet overal echt meer beschut. De swell blijft iig wel goed genoeg tegen de wind inkomen aangezien er nu op meetboeien nu ruim voldoende swell aanwezig is voor de komende etmalen.

Zondag 15 maart
Zondag zal er ondanks de wind ook nog wel iets van noordelijke deining arriveren, maar die is te klein om golven te geven in het zuiden. De wind is daarbij ook te zwak om echt goede golven te kunnen geven in het zuiden. In Holland gaat het wel straf waaien, vooral in de middag met windkracht 7 een 40-tal kilometer uit de kust. Het heeft een beetje tijd nodig, maar uiteindelijk komen de golven naar de kust toe. En anders is er altijd nog wel het tij, die het laatste duwtje geeft. In de kop van N-H hoef je daar niet op te wachten. Zodra het water zakt, komen de ZZW lijntjes vanzelf binnenrollen. Het meest hoog op Texel, alleen staat daar op het strand ook een windkracht 7. Later op de middag lijkt de wind overal wel iets af te nemen. De golven zullen dan ook wat minder worden, maar op zich compenseert het tij het dan. Dus misschien is dat juist wel het beste moment om te gaan. Zeker in Zuid-Holland (noord), waar het met deze richting vaak nog behoorlijk flat kan blijven. Pas bij het inkomend tij duwt het de golfhoogte dan richting de stranden.

Maandag 16 maart
De swell voor maandag is nog een klein beetje onder voorbehoud en het is de vraag hoe laat die arriveert. In ieder geval is de wind in de ochtend nog te veel onshore voor mooie golven en de swell nog niet hier. In de middag valt de wind weg en is het met zon waarschijnlijk heel aangenaam surfweer met 1 meter hoogte. Alleen het zuiden heeft veel minder hoogte. België en Zeeland zijn waarschijnlijk niet eens de moeite waard.

Dinsdag 17 maart
In het zuiden blijft het rustig, maar in het noorden staat de zee niet stil. Het beweegt nog wat na van maandag en met een nieuwe deining uit het noorden komt het ook niet helemaal stil te vallen. Daarnaast waait het matig uit het zuidwesten ofschoon dat natuurlijk niet heel gunstig is. De tweede deining lijkt trouwens eerder op dinsdag te arriveren. Dan zijn de kansen in de vroege, maar ook late ochtend het best.

Wetsuit-advies water is 6,5 gr Celsius :
Zaterdag: Wetsuit 6/4mmmet cap, hand 3mm, schoen 6mm
Zondag: 5/4mm met cap, hand 3mm, schoen 5mm
Maandag: Een 5mm/4 losse cap, schoen 5mm hand 3mm
Dinsdag: nieuwe 5/4mm, cap, hand 4mm, schoen 5mm

———————————————-

Bron: Surfweer Zaterdag 14 maart 2020 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts