Surf weer bericht

Surfweer zaterdag 15 oktober 2016

Off 15

Vanmiddag met hoogwater is de kans op mooie kleinere golven vrij groot. Wel alleen in het zuidwesten, want de swellrichting is 20 tot 30 graden Oostnoordoost. De enige variabele die nog roet in het eten kan gooien is het beetje wind dat in het begin van de middag overwaait. Letterlijk en figuurlijk, want de wind en de bijbehorende regen is binnen een paar uurtjes weer weg waarna het opklaart en de richting terug naar zuid krimpt. Door de aflandige richting zal de swell weer kunnen oplijnen en zijn er mooie condities om te surfen op een longboard en zelfs een fish. In Zeeland en België is het front reeds gepasseerd en schijnt de zon. Op de webcams cleane condities met een goede branding.

Zuid-Holland zal nog even moeten wachten voordat de wind overgewaaid is en het weer opklaart. Geluk bij een ongeluk is dat het tij twee uur later opkomt dan in Zeeland. Daardoor is er wat meer tijd over om te wachten tot na het windfront voorbij is. Tot bijna eind van de middag kan er goed gesurft worden in Zuid-Holland. Richting Noord-Holland zien de condities vanmiddag er een stuk minder gunstig uit. Niet in de laatste plaatst vanwege de aflandige golfrichting. Ook de aanlandige component in de ZZW-en wind speelt een grote rol. Mogelijk dat er in Katwijk, Wassenaar of Noordwijk nog wel een golfje te surfen is maar heel erg de moeite is het niet. De wind blijft te veel sideshore staan.

Vanavond zijn de golven in Zuid-Holland niet meer even surfbaar als vanmiddag. Zondag is dat ook niet het geval. De wind is zuidoost en komt met windkracht 4 over de duinen het strand op. Dat valt dus nog mee. Verder op zee is de wind echter krachtig 6 beaufort. De swell krijgt het daardoor wel heel moeilijk, maar uitgesloten dat er niets meer van doorkomt is het zeker nog niet. De volle maan zorgt voor een hoger springtij waardoor de golven mogelijk toch nog een uurtje met voldoende kracht richting kust worden geduwd. Dit zou zondag in België en Zeeland al in het begin van de middag kunnen gebeuren. In Zuid-Holland net als vandaag, iets later op de middag.

Maandag wordt de langdurige oostzuidoost stroming op de Noordzee ingewisseld voor een matige zuidwester. Het woord matig zegt het al, de wind is niet hard genoeg voor voldoende golfslag. Helemaal flat zal het niet zijn. Met windkracht 4 is er meestal snel al een golfje te vinden in het uiterste noorden van Noord-Holland.

Dinsdag krijgt de ex-orkaan ‘Nicole‘ met daarin de resten van orkaan Matthew indirect invloed op het weer bij ons. Dit systeem met gigantische windsnelheden op het meest westelijke deel van de Atlantische blaast het hogedrukgebied op het oostelijke deel van de Oceaan nieuw leven in. In anderhalve dag ontstaat er een hogedrukgebied van 1030 hPa over het zuidwesten van Ierland. Hierdoor wordt elke vorm van lagedruk om de Britse Eilanden heen, recht de Noordzee in geforceerd. Dinsdag geeft dit al een meer krachtige wind in de avond met een eerste portie slecht weer. Niet de meeste ideale surfcondities hoewel de branding wel weer begint te komen.

Woensdag komt het slechte weer pas echt met volle teug onze kant op. Waarschijnlijk waait het te hard uit een te aanlandige richting om lekker te kunnen surfen. Uitzonderingen zijn natuurlijk altijd mogelijk en het getij valt gunstig met later nogmaals hoogwater waarbij de wind al wat zou kunnen gaan liggen. Uiteraard zijn de golven de dag daarna niet meteen verdwenen en mogelijk zelfs hoger en beter. Wel kan het nogmaals hard gaan waaien uit een noordelijke richting omdat een tweede depressiekern vanaf Scandinavië richting Duitslang naar het zuidoosten van de Benelux trekt. Het echt toegankelijke surfweer met heuphoge golven voor iedereen wordt eerder op vrijdag dan donderdag verwacht. Hou wel rekening met de getijden. Die vallen voor de meeste spots alleen echt gunstig in de vroege ochtend of heel veel later op de dag. Ondertussen is het donderdag of vrijdag dat de swell van ‘Nicole’ de kusten van Zuid-Europa en Noord-Afrika bereiken. Op een spot als deze kan de forecast er niet meer epic uitzien dan hoe het er synoptisch gezien er nu voorligt!

Bron: Surfweer zaterdag 15 oktober 2016 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts