Surf weer bericht

Surfweer Zaterdag 15 September 2018

Off 10

Het overblijfsel van Orkaan ‘Helene’ zorgt samen met de depressie-activiteit in de buurt van IJsland voor een gigantische swell op de Atlantische Oceaan volgende week. Bij ons is het een stuk rustiger, maar zeker niet helemaal flat. Zaterdag en zondag is de ex-Orkaan nog ver weg en zijn er golven van nabij gelegen lagedrukgebieden. Maandag is het waarschijnlijk wel flat, zeker in het zuiden. Dinsdag schampt het koufront met even een stevige zuidenwind.

Zaterdag 15 september
Met een meter aan zeegang zijn de golven ondanks de aanlandige wind nog best goed te surfen. Vooral in de ochtend wanneer de swell nog vers is en in de namiddag en avond, omdat dan de wind er uit gaat. De golfperiode is gemiddeld 5 seconden, wat net genoeg is voor een beetje kracht tijdens de take-off. Daarna zijn het uiteraard korte ritjes, tenzij je ergens buiten de branding een golfje weet te pakken met een foil. De verwachting is dat de wind na zessen helemaal gaat liggen en naar zuid draait. Daarvoor valt er natuurlijk ook al te surfen, vooral in het noorden en middag. De zuidregio’s Belgie en Zeeland zullen echt weer moeten wachten tot het Hoog Water wordt en zijn daarnaast ook iets minder gunstig qua golfhoogte dan alle andere spots in het midden en noorden van Holland. Op de wadden overigens nog wel side-shore wind tot het donker wordt. Met uitzondering van Texel, daar zal de wind al sneller gaan liggen met Laag Water in de avond.

Zondag 16 september
De left-over swell uit het noorden is klein, maar superclean tijdens de eerste uren van de dag. De wind komt uit het zuiden en is zwak, maar wordt al snel matig van kracht. Heel veel vat op het water heeft de wind niet en het helpt ook niet dat de wind i/d middag in Zeeland/Belgie afneemt naar 2 bft terwijl het rond Texel 5-6bft blijft waaien eind van de middag.

De golven zijn dus heel lokaal en alleen onstaan door het plaatselijke windeffect. Een beetje zoals op het IJsselmeer, maar dan iets hoger. Het beste is te wachten tot het getij er nog wat kracht in brengt eind van de middag.

Maandag 17 september
Maandag is het wel helemaal flat. Hoewel die depressie bij Noorwegen er best aardig bij ligt. Nadere bestudering leert dat de wind er niet echt lekker omheen draait en de fetch uit het noorden mist. Sowieso duurt het natuurlijk anderhalve tot drie dagen voor zo’n verre swell hier arriveert. Wel begint maandag met een zwakke zuidwestelijke wind die in de loop van de dag verder afneemt.

Dinsdag 18 september
De depressie met het ingesloten ex systeem Helene komt deze dag dichtbij. Een afsplitsing van de kern van het laag komt net boven de Noordzee te liggen bij Schotland. Dit geeft een onstuimige bries bovenin de Noordzee, maar bij ons gaat het ook even krachtig waaien. De wind begint sterk offshore met het naderen van het koufront vanuit het westen. Deze brengt wat bewolking, maar geen regen. Ook de bewolking droogt heel snel uit, waarna de zon in de middag weer schijnt en de golven in N-H een leuk zeetje geven. Daarbij zal de wind net zo snel afnemen als die gekomen is. Ook gaat de richting na het overtrekken van de lage bewolking ruimen naar ZZW en zelfs even ZW. Hieronder het windkaartje met de harde wind om 8 uur in de ochtend:

Woensdag 19 september
De kern van de depressie ex-Helene ligt 1000 kilometer noordelijker en heeft al minder invloed op ons weer. Behalve dan dat het flink warm kan gaan worden met de wind uit het zuiden. Overigens is die onzekerheid over de forecast zoals altijd met een ‘ex’ bijzonder groot. De pluim hieronder laat dat mooi zien met mogelijk woensdag nog meer wind dan donderdag. De windrichting is wel behoorlijk voorspelbaar en is zuid-zuidwest. In het zuiden dus geen golven, in het noorden kans op (veel) meer branding.

Donderdag 20 september
Het lagedrukgeweld op de Noordelijke Oceaan ligt ver weg, maar schuift wel steeds meer oostelijk. De kans dat hierdoor een randstoring doorkomt en de wind naar het westen draait met een regenfront, wordt groter en groter. Donderdag al dat nog vooral alleen wind zijn. De dagen daarna ook de golven.

Vrijdag & volgend weekend

Compleet onzeker, maar de variatie in de forecast is hoopvol. Ex-Helene stuurt een noordswell van ver onze kant op en is zo’n 2000 km onderweg. Daarnaast zitten er ook een aantal depressies dichterbij in ontwikkelingsfase. Waarschijnlijk geeft dit 2 swell-events. De eerste is zaterdag-avond of zondag-ochtend. De tweede komt pas nadat bovenstaande depressie is uitgeraasd en de wind is gaan liggen, vlak na het weekend. Mogelijk ook iets eerder, zondagmiddag met hoogwater om 15:00 uur.

Bron: Surfweer Zaterdag 15 September 2018 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts