Surf weer bericht

Surfweer Zaterdag 18 januari 2020

Off 3

Het einde van de maand is in zicht op de weerkaarten. Daarbij rijst de vraag of de hardnekkige zuid stroming deze maand nog gaat omslaan naar een winterse noord stroming of niet. Hoewel je het niet zou zeggen is er toch een kantelpunt bereikt dit weekend. En die begint met dit weekend een twee dagen lang en een diepe noord-fetch van Noorwegen naar de Benelux op de weerkaarten. Kijkend naar de swell van de 10 daagse periode na het weekend blijft de swell eigenlijk iedere uit het noorden komen. Hierbij wordt het langzaam toch wat kouder, maar van winterweer kun je nog niet spreken. Maar wie weet, het is immers nog geen februari..

Vrijdag 17 januari
Deze dag is qua surf eentje om over te slaan. Het waait windkracht 4 aan de kust en op zee windkracht 5. Een trog/occlusie met windkracht 6 tot 7 bereikt de Belgische kust omstreeks zonsondergang. Wellicht is de wind een uur eerder, dan zijn er al wel sneller windgolven.

Zaterdag 18 januari
Zaterdag komen de golven nog van relatief dichtbij met een wind die uit west tot wnw komt. Het getij is daarbij cruciaal en zal in de ochtend met hoogwater de golven over de zandbanken heen brengen in België, Zeeland en zuidelijk Zuid-Holland. Dan moet er echter al wel voldoende golfhoogte zijn en met zo’n lokale fetch is dat altijd lastig in te schatten. Na de trog van vrijdag op zaterdag valt de wind wat weg en neemt pas weer toe in de loop van de ochtend. Het tij gaat echter ook alweer terug in de loop van de ochtend. Dat geeft wat stroming (niet al te veel, want de wind staat niet parallel aan de kust) en het zorgt voor korte rommelige kleinere piekjes. Het lijkt er op dat het daarna een tijd gaat duren voor die hoogte van 250-400 kilometer hier vandaan gaat arriveren. Dat zal dan ergens in de middag zijn bij deadtide laagwater. Op zich geen probleem voor spots die met laagwater nog golven geven, vooral die in Noord-Holland en noordelijker Zuid-Holland. Niet allemaal op dezelfde spot gaan liggen, want het breekt overal even hoog. En hou rekening met elkaar door gebruik te maken met de internationaal geldende surf etiquettes. Zie plaatje als voorbeeld.

Zondag 19 januari
De swell is nu wel helemaal volledig en in volle vloed in onze kustwateren gearriveerd. Hierbij speelt de wind ook een beslissende rol, want die is naar meer pal noord gedraaid en weet daarmee alle swell ook richting de zuidelijke kust te navigeren. Weer is het getij in de ochtend met hoogwater zodanig dat de stroming van het opkomende water tegen de stroming van de noordswell en noordenwind in staat. Dat moment duurt niet al te lang met als gevolg toch sneller stromingen die elkaar 3 x versterken (wind uit noord, getij uit noord en swell uit noord). Altijd handig om dan een begin en eindpunt van je surfsessie te kiezen. En dat is in dit geval niet ver op zee, zoals vorig weekend bij het havenhoofd van Scheveningen gebeurde. Zodra die noordelijke stroming niet vrijelijk parralel langs de kust kan vloeien door een obstakel als bijvoorbeeld een haven, zal deze dus stroming naar buiten de zee op veroorzaken. Blijft dus uit de buurt van dit soort obstakels, hoe verleidelijk ze ook kunnen zijn om niet naar buiten te hoeven peddelen. Of om wat protectie van de wind te vinden. Die vindt je zondag overigens ook in Noord-Holland richting het noorden van de provincie. De wind lijkt daar net side of side-off te kunnen draaien om daarbij sterk af te nemen. Ook al geeft dat wat stroming, die zal alleen parallel zijn langs de kust. En niet direct naar buiten (muv de grote havens opnieuw). Later op de middag spant de wind weer wat aan en geeft iets meer chop. De stroming zal wat minder worden richting zonsondergang. Alleen het volgende tij komt pas tegen achten en dan is het al lang weer een paar uur donker. Kortom, een mooie surfdag. Met de nodige uitdagingen!

Maandag 20 januari
Maandag schuift het zomers ogende hogedrukgebied door naar onze omgeving en valt de wind even echt helemaal weg. Dan zijn eigenlijk de mooiste golven te verwachten van deze drie daagse surf-episode. Uiteraard wel weer bij de wat hogere waterstanden, hoewel er in de middag ook in het noorden met afgaand tij nog iets van een halve meter binnen rolt. Het is maandag de jaarlijkse blauwe maandag, de vervelendste werkdag van het jaar. Maar niet als je ‘m surfend begint! Of eindigt.

Dinsdag 21 januari en verder
Hoewel het grafiekje met de swell-forecast nog halve meters deining aan 6 seconden laat zien, zal het qua surf aan de kust niet veel meer zijn. Het hogedrukgebied splits tijdelijk op en laat een diepe depressie toe boven de Noorse basin richting de Barentszee. In de regel duurt het wel een dag of 2 alvorens de swell daarvan bij ons arriveert. Dat zal dan donderdag gebeuren met dan alweer 5 x 50 minuten opgeschoven getijden, naar de middag omstreeks 12 uur. Geen hoge swells, hoewel het op de wadden merendeels wel los kan gaan. Ook vrijdag is die kans aanwezig. Daarna komen van de Oceaan bij Groenland nieuwe zeer omvangrijke depressie naar het noordwesten van Europa. Bij ons resulteert dat in 1 a 2 dagen met harde wind uit het westen of westzuidwesten. Daarna slaat in ieder geval de swellrichting weer om naar het noorden als gevolg van het verder doortrekken van dit omvangrijke lagedrukgebied. Het hoog boven europa geeft dan een aantal windstille dagen met swell uit noorden (omstreeks de 26e januari). Een paar dagen later al volgt nog weer eens zo’n depressie met in het midden van de week weer een windstil rustmoment. Em zo gaat het maar door en door en surft de winter voorbij alsof zij zomer was!

Bron: Surfweer Zaterdag 18 januari 2020 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts