Surf weer bericht

Surfweer Zaterdag 2 februari 2019

Off 16

Na een week met sneeuw en weinig golven gaan we de komende week ‘meer warmte’ tegemoet met soms ook veel wind en golven. Voordat het echt warmer weer gaat worden is het natuurlijk nog even een paar maanden wachten. Maar in de zomerstemming kom je in ieder geval al wel met deze campagne voor nieuwe lifeguards: werken op de mooiste surfspots van Nederland. Overigens zijn de komende week de beste spots te vinden in het noorden van Nederland.

Zaterdag 2 februari
Een afnemende swell uit het noordoosten weet de Zuid-Hollandse kust nog te bereiken voordat het alweer te laagwater wordt in de middag. Verwacht er niet te veel van, aangezien de afname nu al te zien is op de meetboeien. De swell is het resultaat van de noordoostenwind boven de wadden op vrijdagmiddag, maar die is reeds afgenomen. Toch kan het nog richting 1 meter hoge golven gaan dankzij de meer naar het noorden /noordoost gedraaide wind op zaterdag ochtend. Deze wind maakt er in België en Zeeland dan weer wel een potje van, met onshore rommelgolven en het verkeerde tij. Maar mocht je het daar proberen, dan kan dat een paar uur voor hoogwater nog wel gaan (tot 1 uur na hoog). In N-H zal nog geen swell binnenkomen muv een paar beginners setjes van 0,5m hoog. Het is er wel clean, dankzij de meer offshore noordoost richting van de wind. Die is bijna de hele dag zwak of afwezig. In België en Zeeland is dat niet het geval. Daar zal de wind later op de middag zelfs krachtig onshore worden.

Zondag 3 februari
Veel meer dan een krachtige noordelijke wind (windkacht 6) gaat het nergens worden in de Noordzee. Aan de ene kant is dat een nadeel, want het maakt de swell voor zondag nou niet echt spectaculair. Aan de andere kant, is de minder sterke uitdieping van het lagedrukgebied ook een voordeel. De onshore wind op zondag zal ook niet veel voorstellen, dus erg verwaaid zal de swell niet zijn. Verwacht een hoogte van 1m of iets meer met genoeg kracht om te kunnen shortboarden, maar een iets volumineuzere plank is beter. Wat dat betreft is dat nieuwe Chancho model wel een perfect boardje voor zondag overal. Veel verschil tussen de golfhoogte zal er niet zijn tussen noord en zuid. De golven hebben overal dezelfde, vrij korte periode. Dat maakt het soms wel lastiger uitpeddelen, maar er zijn in ieder geval korte wachttijden tussen de sets. Een goede work-out surfdag met niet al te veel wind. Mooiste moment lijkt toch wel in de ochtend te zitten, omdat de wind dan even wat minder is en de swell nog vers. In het zuiden en in België heb je natuurlijk wel hoogwater nodig, maar dat komt daar ook al in de ochtend.

Maandag 4 februari
Een ouderwetse zuidwester gaat maandag het winterse gevoel definitief buitenspel zetten. De kerndruk van het sturende lagedrukgebied is niet eens zo laag, maar ligt behoorlijk dichtbij, middenin de Noordzee. Dat zien over het algemeen niet eens de meest ongunstige laagjes voor golven in onze buurt. De wind zal eerst wel te hard en te zuidelijk zijn. Later ruimt het meer ZZW en neemt in de middag mogelijk iets af. Wel is het dan hoogwater, maar op zich is dat met zuid niet zo’n probleem. Een klein stukje teruglopen over het strand warmt de tenen weer eventjes op voor een tweede peddelronde. En je kunt natuurlijk ook wat beschutting zoeken, alleen zijn dan de golven meteen een stuk kleiner. In Zeeland ziet het er minder goed uit voor maandag. Daar heb je toch die lage waterstand voor nodig. Pas na 17:00 uur lijkt die daar voldoende te zijn. Uiteraard, wanneer de wind een halve dag eerder komt, kan er in de ochtend wel prima gesurft worden met laagwater in het zuiden. Overigens is Zuid-Holland ook een prima plek om met bijna alle getijden met ZW swell het water in te kunnen.

Dinsdag 5 februari
Achter het lagedrukgebied zal er een noordwestelijke wind en swell komen te staan. Met grote onzekerheid zit die in de forecast voor dinsdag. Omdat de wind dan sterk afneemt en van WNW terug naar ZW of Zuid draait, kan dit wel eens een mooi surfmoment gaan geven. Helemaal omdat de getijden gunstig zijn en de nieuwe maan weer wat extra beweging in de zee brengt. Nu is dat natuurlijk niet altijd even gunstig, maar voor dinsdag ziet het er niet slecht uit!

Verdere vooruitzichten
Na dit eerste lagedrukgebiedje uit het westen komt er een groter lagedrukgebied vanaf Groenland over IJsland naar Noorwegen afzetten. Dat jaagt de wind bij ons wat minder aan in de regel en ook is er vaak sprake naar een te grote krimping naar zuid in de windrichting. Er kunnen nog wel randstoringen onstaan op het polaire front, waardoor de boel af en toe iets meer naar het zuiden activeert en wij een kort moment met meer wind en ook wat meer neerslag hebben. Dat zal absoluut niet meer in de vorm van sneeuw zijn met temperaturen van +7 tot +10 graden. Wie weet zelfs even het echte voorjaarsgevoel als de zon schijnt midden op de dag. De lagedrukgebieden op de Oceaan blijven op deze manier aangeslingerd worden tot ver in februari. Wat eind februari gaat gebeuren weet niemand. Uiteraard is de winterperiode nog niet definitief voorbij!

Zaterdag: 6mm wetsuit met cap 3mm, schoen 7mm en hand 4mm
Zondag: 6mm wetsuit, 3mm cap & 6mm schoen + 3mm hand
Maandag: 6mm , 3mm cap, schoen 6mm en hand 4mm
Dinsdag: 6/5 wetsuit, 3mm cap & 7mm boots en 4mm hand

Bron: Surfweer Zaterdag 2 februari 2019 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts