Surf weer bericht

Surfweer Zaterdag 2 november 2019

Off 4

Een stormlaag aan de ingang van het Kanaal geeft dit weekend een woeste zee. Vooruitlopend op de storm is de zuidwestenwind op zaterdagochtend al even krachtig en worden de eerste golven al zichtbaar met zonsopgang. De echte toename van de wind naar stormachtig komt pas later in de middag en duurt tot middernacht. Daardoor blijft er voor zondag niet veel deining meer over. Alleen in Noord-Holland is er nog een hogere zuidelijke windswell te vinden. In België en Zeeland wordt het wachten tot hetzelfde lagedrukgebied opnieuw actief wordt aanstaande dinsdag. Dan komt de wind en swell uit een meer noordelijke richting en wordt het daar ook goed surfen!

Zaterdag 2 november
De dag begint met een vrij krachtige zuidwester die ook in Zeeland nog wel wat golven kan geven van iets meer dan een halve meter hoog. Het tij is daar meteen al goed vanaf het eerste licht. Helaas gaat het meeste van deze storm aan het zuiden voorbij vanwege de compleet verkeerde timing van het getij. Pas na de lunch gaat de wind echt goed toenemen en wordt dan de noodzakelijke windkracht 7 om golven uit het zuiden te krijgen. Dat de windtoename gepaard gaat met een verandering van de windrichting naar zuid is behoorlijk pech hebben voor het zuiden. Gewoonweg een te harde wind en te weinig echte swell. Ook in Belgie, hoewel er daar na het hoogwater van 16:00 uur wel iets door het kanaal richting de kust kan worden afgebogen. Toch niet helemaal flat in het zuiden dus, maar meer zekerheid over genoeg golfhoogte is er voor de Zuid-Hollandse kust. Een provincie met grote verschillen, want in het zuiden rond Ouddorp te klein (hoewel daar hetzelfde geldt als voor België) en in het noorden rond Katwijk alweer veel te veel wind maar wel lekker hoog. Op zich is het wel fijn dat het eigenlijk gewoon aflandig ZZW blijft tot aan Zandvoort. De echt felle wind zit vooral een vijftig kilometer ver op zee bij dit soort aflanding ZZW condities. Die felheid lijkt de kust bij ons pas tegen zonsondergang te gaan naderen, dus echt storm wordt het niet. Uiteraard zal de wind op IJmuiden en verderop in noord-holland wel flink te keer gaan. Zolang het laagwater is, geen probleem. Als je maar niet van het strand gewaaid is surfen gewoon nog mogelijk.

Zondag 3 november
Zondag moet je vroeg op voor een sessie met mid-tij en nog 1m aan zuidelijke windswells in heel noord-Holland. Dat kan leuk zijn in Zandvoort, omdat de wind daar min of meer al een licht offshore is. De stroming wordt gaandeweg de ochtend meer gunstig en tot eind van de ochtend is het nog de moeite met fish of longboard. Echt lekkere holle golven zijn niet te verwachten, ook niet in Zuid-Holland of de wadden. Het is in Zuid-Holland niet flat, maar het wordt wel een lastig verhaal met op de meeste spots flat. Alleen op de meest ruimtelijk geleden stranden naar het zuiden (zoals bv Katwijk), komt de zuidswell nog aardig binnen tot eind van de ochtend. Afhankelijk van de wind op zee is er misschien in de middag ook nog een kansje. In Zeeland en Belgie echter de hele dag flat.

Maandag 4 november
Er zijn nog geen noordelijke swells te verwachten, maar helemaal flat zal het maandag niet zijn. Met de verplaatsing van de kern van het lagedrukgebied van het vaste land boven de UK naar de Noordzee is er maandagochtend toch weer genoeg ZW wind op zee. Dat geeft hier en daar toch weer genoeg golven om te kunnen surfen, maar echt goed gaat het dus niet worden. Aan het eind van de dag is het waarschijnlijk wel helemaal flat overal, terwijl dan de wind boven de wadden ondertussen is toegenomen en steeds meer noordoostelijk wordt.

Dinsdag 5 november
De kern van het lagedrukgebied komt recht boven België te liggen, met daar onshore windcondities en hoge golven. Richting Zeeland en Zuid-Holland wordt de wind minder hard en mogelijk zwak en zijn de golven eigenlijk gewoon net zo hoog als in Belgie. Verder naar het noorden is de wind in Noord-Holland gewoon offshore zwak tot matig en zijn de golven ook gewoon hoog genoeg voor een leuke sessie.

Woensdag 6 november
Woensdag deint het allemaal nog wat na met een golfperiode van 8 tot 10 seconden. Het lagedrukgebied is weg of in ieder geval voor het grootste deel opgevuld. Dat betekent minder wind in onze omgeving, maar voor het echt mooi mag de wind wel aflandig blijven. Op het eerste gezicht lijkt dat te gaan lukken met de koudere bovenlucht en de nog warme noordzee. Alleen rond buien is er dan even een wat meer aanlandige wind mogelijk. Maar die zijn tot een uur van te voren niet te timen, dus dat is dan gewoon een kwestie van geluk hebben. In ieder geval is woensdag wel de laatste dag met goede noordswell, want donderdag gaat de wind naar zuidwest en komt er niet veel swell meer uit het noorden binnen.

———————————————-
Wetsuit-advies water 14 graden C
Zaterdag: Een 4mm, evt extra 1mm eronder.
Zondag : Koudere lucht, dus 5/4 is wel lekker, schoentjes 5mm
Maandag: Een 5/3mm met 5mm schoen
Dinsdag: Kouder, dus 5mm is nodig, schoen 4 & hand 2mm
———————————————-

Bron: Surfweer Zaterdag 2 november 2019 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts