Surf weer bericht

Surfweer Zaterdag 23 mei 2020

Off 1

Dit weekend staat in het teken van een klassieke zuidwester met het sturende lagedrukgebied op de Oceaan nabij Ierland en IJsland. Het systeem schuift snel door onder invloed van een snel veranderende straalstroom op zo’n 10 kilometer hoogte. Wij zitten op 0km hoogte eigenlijk op de bodem van deze ‘luchtige’ Oceaan, die in de regel dus 10km dik is. Alles wat boven aan ‘het oppervlak’ gebeurt, heeft uiteindelijk zijn uitwerking bij ons aan de grond en op zee. Door de snelle verandering gaat het lagedrukgebied zondag al opvullen, maar niet voordat er eerst nog een dag lang nog een noordwestelijke wind staat over een groot deel van de Noordzee. De swell die daarbij ontstaat geeft een lange deining en zorgt voor ideaal surfweer op maandag.

Zaterdag 23 mei
Oppassen geblazen met de wind vandaag, want die gaat rond 16:00 uur naar hard tot stormachtig uit zuidwest. Hoewel de echte windkracht 8 beperkt blijft tot vlak voor de kust en dan voornamelijk voor de kust van Zeeland en België. Maar goed, windkracht 7 is natuurlijk ook al pittig. Wel gunstig is dat de meeste wind in het zuidwesten zit en de ZW-swell die daar gevormd wordt dichtbij de oorsprong meteen al de juiste periode meekrijgt. Dat is goed te zien op het spectrum en dan vooral de laatste 2 plaatjes: surfweer.nl/spectra. Met zo veel wind en bijna springtij gaat het serieus stromen met hoogwater en de uren na hoogwater. Pas in de loop van de avond wordt surfen in Zeeland mogelijk en gaat de 8bft op zee terug naar 7. Meer iets om te shortboarden, voor zeer ervaren surfers. In Belgie is de situatie iets anders, minder heftig qua stroming en iets betere kansen voor een ieder. Uiteraard net zo veel wind als in Zeeland. Richting Zuid-Holland en Noord-Holland is de wind misschien iets minder hard. In ieder geval is het luchtdrukverschil minder, maar of dat echt resulteert in rustigere golven is maar de vraag. De vloedstroom is na 15u niet meer te doen, op een enkele uitzondering na. Het is dan wachten tot ver in de avond, de kentering van het tij weer gunstig wordt. In het noorden komt het helemaal niet meer goed, daar is de kentering pas na 23u. Op spots als Zandvoort en Noordwijk na hoogwater nog wel een mogelijkheid, maar alleen als je bereid bent kilometers over het strand tegen de wind in te lopen. Dat is overigens ook in het midden van Zuid-Holland het geval, hoewel het tij daar al wat eerder zal omkeren. Uiteindelijk kan het ondanks de wind toch nog een goed te surfen avond worden. Het licht blijft aan tot 22:00 uur.

Zondag 24 mei
In het zuiden van de Benelux neemt de wind in de ochtend al genoeg af en is het vanwege de golfhoogte raadzaam om dan al te gaan surfen. Richting Zuid-Holland kan het in de ochtend ook al prima surfen zijn, maar de leukste momenten zitten wellicht na 16u. De wind neemt dan af naar 3bft onshore (nog steeds rommelig), maar het tij duwt de eerste swell uit het nestwoordwesten al wel wat binnen. In Zeeland is dat veel minder het geval, daar is het te veel west (en ligt de oorsprong net over het ‘randje’ bij het Engelse Norfolk. De swell uit dit deel van de Noordzee komt in Noord-Holland al wel aan zondag-middag en avond. Wel blijft de wind daarbij aanlandig WNW waaien met 5bft. Toch geeft dit dikke bakken dankzij het wat langer aanblijven van hoogwater (nog 1 dag, dan springtij). Wil je dus vol gas shortboarden, dan kan dit in bijna heel Noord-Holland (incl Texel).

Maandag 25 mei
De wind gaat liggen en de swell komt nog een dag lang goed door vanuit het noordwesten. Daarbij is er wel een groot verschil tussen zuid en noord. In Belgie zijn de golven klein en mist het staartje van hoogwater in de vroege ochtend. Dat het tij vroeg in de middag alweer opkomt maakt een hoop goed. Ook omdat de swellhoogte later op de mdidag en avond verder afneemt. Holland ziet er heel anders uit. De vroege ochtend heeft goud in de mond met nog even hoogwater. Daarna stroomt het een lang deel van de dag eigenlijk te veel mee afgaand. Met het laagste punt in de eb-stroom komen er weer mogelijkheden op de wat dieper liggende buitenbanken. Maar ook zou dan de beginnende zeewind van 2 naar 3bft kunnen gaan. Als dat het geval is, dan is eigenlijk hoogwater weer veel beter. Sowieso is dat het geval in zuidelijk Zuid-Holland en in Zeeland. Het tij blijft de hele avond goed en de wind gaat uiteindelijk ook weer helemaal terug naar nul. Vooral in de kop van N-H en op de wadden kan het de moeite zijn om zelfs te wachten tot na 20u voor een 2e surfsessie. Terwijl het in Zeeland dan eigenlijk al gedaan is. In Belgie idem, daar na 20u eigenlijk steeds minder en niet de moeite.

Na maandag is het in het zuiden helemaal niet meer de moeite c.q. is het flat. In het noorden komt er nog een rimpel door van ongeveer kniehoog. Leuk om te surfen met een longboard of sup, want de wind is dinsdag nul, nul. Nog minder dan maandag en de golven zijn waarschijnlijk ook nog hoog genoeg om het met een foilsurf te proberen op een afgelegen stuk strand. Daar is het ook een perfecte dag voor, omdat de wind zo gering is. Helaas wordt het op woensdag echt overal flatter dan flat. Niet voor lang, want donderdag/vrijdag komt er gelukkig al wat op gang. Een hogedrukgebied boven het meest westelijk deel van de Noordzee laat een lichte noordwester ontstaan tussen Noorwegen en de Duitse Wadden. Waarschijnlijk kan hier wel een kleine swell van overblijven voor de kust van vooral Zuid-Holland en de Wadden. In Zeeland en België dreigt het flat te blijven tenzij de zeewindecirculatie op lokaal niveau serieus gaat meespelen. De getijden later in de week zijn dan in ieder geval gunstig met de avond pas hoogwater.

Wetsuit-advies water is rond 12 a 13 gr Celcius :
Zaterdag: Een 4mm, schoen 3mm
Zondag: 4/3mm en schoen 5mm
Maandag: Wetsuit 3/2 overdag. Ocht nog 4/3mm
Dinsdag: 3/2mm, flat sup

Bron: Surfweer Zaterdag 23 mei 2020 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts