Surf weer bericht

Surfweer Zaterdag 25 januari 2020

Off 3

Afgelopen donderdag kwam er een verassingswell uit het verre noorden aan met spiegelcleane golven als gevolg. Zaterdag zou dit zomaar nogmaals het geval kunnen zijn, ware het dat de swell meer WNW georiënteerd is. Zondag geen swell, maar de laatste week van januari gaat het los! Ook kun je in deze laatste week vd maand nog een nieuwe Harley Ingelby 9’2 Longboard winnen als je 10 euro of meer doneert aan de local bush fire dept in Australië + Wildlife Rescue organisatie. Hoe meer je doneert, hoe groter de kans dat je met dit board de Noordzee induikt (de vermenigvuldigsleutel is 10€ per lot) en hoe beter het overzeese continent in de toekomst wordt beschermt tegen de branden en wildlife extinction!

Zaterdag 25 januari
Een longboard gaat nodig zijn zaterdag, want het probleem met WNW swells in de Noordzee is dat de Nederlandse kusten minder golven-bereik hebben. Een uitzondering zijn de noordoostelijke wadden. Daar komt een westnoordwestswell, net als in Denemarken, vol aan op de kust. De metingen laten net als donderdag 125cm pure noordwestswell zien op de A12 boei in het midden van de Noordzee. Deze zou op zaterdagochtend al moeten arriveren met dan hele lage waterstanden (als gevolg van de nieuwe maan). De verste banken ver op zee kunnen al wel een golfje laten zien, hoewel dat op de webcams altijd lastig is te zien. Beter lijkt het te worden met helemaal hoogwater, hoewel het in Zuid-Holland dan te veel op de kant klapt en het niet echt surfbaar meer te noemen is. Als dat uberhaupt het geval is, want donderdag kwam er op een spot als deze ook helemaal niets door van de swell uit het noorden. En toen was deze nog meer gunstig noord ipv NW (of WNW). Richting het noordelijke deel van Zuid-Holland zijn de kansen iets beter. Maar het beste zit je op de wadden. Daar blijft de zuidelijke wind ook gewoon offshore muv van het zuidelijke deel van Texel. En dat eiland hoort dan ook niet bij de oriëntatie van de meer gunstig gelegen andere wadden eilanden voor noordenswell. Ameland en Terschelling zijn de places to be, mocht je er toevallig zitten. Zo niet, dan is de moeite van een surftrip maken het niet waard gezien het kortdurende tij en de kostbare oversteek.

Zondag 26 januari
De wind steekt op, maar is nog niet voldoende voor windswell uit het zuiden. Daarvoor is de wind eerst nog te aflandig. Met het grootste optimisme is er wellicht toch nog een rimpel uit het noorden die er doorheen weet te komen, met name op de wadden en in de Noord-Holland op een enkele plaats. De wind blijft tot halverwege de middag zuidelijk, daarna wordt het meer ZZW. Het duurt echter tot zonsondergang alvorens de windkracht 6 beaufort wordt aangetikt. En die is nodig om windgolven te krijgen.

Maandag 27 janauri
Maandag staat er 1 meter zuidwest deining met tijdelijk een winstillere periode in de ochtend. De wind het het koufront in de nacht hebben de zee weer in beweging gezet en het tij is in de ochtend gunstig voor een laagwatersessie op de achterste bank. In de middag komt de wind weer terug en kan er met stroming op de banken vooraan nog lekker worden gesurft (als het niet te hard waait en de stroming wordt gebroken).

Dinsdag 28 januari
Zoals hierboven te zien is trekken na het koufront van maandag nog een hele reeks fronten met troggen over waardoor de wind nog ff iets feller zal uithalen (en de golven dus ook). De richting is daarbij zuidwest / westzuidwest. Wat ook weer mogelijkheden geeft in Zeeland met laagwater en in Belgie met hoogwater. De meeste hoogte vinden we uiteraard in het noordelijke kustgedeelte van Holland.

Woensdag 29 januari
En het gaat nog verder. De depressie met kern boven IJsland op dinsdag gaat de oversteek wagen naar Denemarken waardoor de wind in Nederland nog verder west of westzuidwest (in Belgie) wordt. Dat geeft in het zuiden nu echt de meest gunstige condities, terwijl het in Noord-Holland een behoorlijke onshore soep zal worden. Desalniettemin lekker hoge golven en aardig zacht voor de tijd van het jaar.

Donderdag 30 januari
Dankzij het verder doortrekken van de depressiekern is er wat westnoordwest swell onstaan die op donderdag zal arriveren. De weerkaarten liggen er zodanig voor dat een uitzakkende trog vanaf de Oceaan de wind er bij ons even helemaal uittrekt. Gunstig, want dan kunnen we ook weer eens surfen zonder wind. En waarschijnlijk gaat dat in de late namiddag het beste lukken ivm het getijde. Uiteraard is dat nu nog te ver weg om te verwachten. In de windpluim is wel echt die dip van donderdag te zien, maar ook een toename:

Wetsuit-advies water is 6,6 gr Celcius :

Zaterdag: 5/4mm losse cap, hand 2mm, schoen 6mm
Zondag: Wetsuit 6/4 of 5/4mm met vaste cap, hand 4mm, schoen 7mm
Maandag: 5mm met losse cap, hand 4mm, schoen 6mm
Dinsdag: Een 5/4mm vaste cap, schoen 7mm hand 4mm
———————————————-

Bron: Surfweer Zaterdag 25 januari 2020 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts