Surf weer bericht

Surfweer Zaterdag 26 januari 2019

Off 8

De vrieskou is weg dankzij een depressie bij Schotland die golven en zachte lucht onze kant op stuurt. Dit weekend begint een periode met een minder koud weertype en met bijna elke dag golven! Ook zal dit weekend de Surfana Early Bird Tickets verkoop starten! Deze worden in 3 fases verkocht en de eerste fase start zaterdag 12:00 uur. Surfana is een puur surf festival aan zee en middenin de natuur van Bloemendaal met muziek, surf, clinics en nog veel meer voor jong- en oud.

Zaterdag 26 januari
De golfhoogtemeting valt niet tegen en is zeker in het noorden behoorlijk goed dankzij de west-noordwestelijke swellrichting. Ook de wind is niet al te hard en komt steeds mooier side-shore uit het zuidwesten. Dan rest nog een variabele die nog roet in het eten kan gooien en dan is het getij. Deze blijft eigenlijk de hele dag te laag voor die echt goede push voorin. En het tij blijft in zuidelijk Z-H nog onder het N.A.P. zodat daar de swell al helemaal niet meer doorkomt. Tegenstrijdig genoeg gaat dat een stukje zuidelijker, in Zeeland, nog wel lukken omdat het tij eerder weer omhoog gaat. Wel kan daar te veel stroming komen te staan met de wind uit het zuidwesten. Daar zou je dus eerder op de middag al moeten gaan, terwijl voor alle andere regio’s geldt het beste ergens in de ochtend (meest verse WNW swell) of zo laat mogelijk in de middag (klein beetje opkomend en kans op nieuwe NW swell). De toename van de ZW wind lijkt in de laatste kaarten pas om 18:00 te komen. Het blijft dus vooral gaan om swell vandaag, en niet al te veel windgolven. Dat is in de regel al niet verkeerd natuurlijk!

Zondag 27 januari
Een zware storm aan de Engelse oostkust zorgt voor een behoorlijke opzet uit het noordwesten. De eerste golven hiervan komen zondag na 15:00 binnen in Zeeland en België. Eerder op de dag is de wind nog zuid, maar is er nog niet veel swell. Met uitzondering van spots meer naar het noorden, want daar heeft zuidwester een langere fetch gehad in de nacht van zaterdag naar zondag. Wil je deze swell meepakken, dan is het in ieder geval zaak om vroeg op te staan. Na 11u draait de wind onshore, maar nog niet echt hard. Wel kan zo de eerste rommelige NW swell onstaan op zo’n 120 km bij ons vandaan. Die komt dan na 15:00 binnen met een naar WZW krimpende wind. Op zich niet eens zo onsurfbaar voor de kust van België, Zeeland en Zuid-Holland. En ook in N-H zal het nog gaan. Wel zal de wind steeds meer toenemen op nadering van de regen eind van de middag. Het tij is dan nog laag naar mid, dus op bijna alle spots kan er wel gesurft worden. En echt totaal onstuimig is het nog niet. Dat komt pas maandag.

Maandag 28 januari
De golfhoogte die aan de Engelse oostkust wordt opgestuwd is 6 meter hoog en heeft een periode van 12 seconde. Natuurlijk komt deze swell niet vol binnen op deze kust en wordt afgeremd door de afstand en de vele zandbanken die de swell tegenkomt onderweg. De helft blijft hier van over en dat maakt het nog altijd veel te veel van het goede voor alle spots die recht naar Engeland onbeschermd liggen. Ook zal er een giga stroming staan, dus is het zoeken naar de meest protected stukjes strand die er te vinden zijn. Lastig, want het tij doet niet goed mee. Ten eerste is het nog steeds doodtij en ten tweede valt hoogwater te vroeg in de ochtend en komt in de middag niet meer voor donker op.

Dinsdag 29 januari
Dinsdag is de swellhoogte wat beter behapbaar met 1 tot 1,5m en 7 seconde periode. Het is nu nog onzeker wat de wind gaat doen. Het DWD model geeft een zuidelijk briesje met cleane offshore golven in de ochtend. Het amerikaanse model laat echter een nieuw front met WNW wind opkomen, wat niet slecht voor de golfhoogte zou zijn maar wel voor de golflijn. Dus nog maar even afwachten met die vrije uurtjes op dinsdag-ochtend alvast in te boeken.

Lange termijn
Afhankelijk van het nieuwe front met WNW swell zou woensdag ook die dag met offshore en klein maar fijn kunnen worden. De wind krimpt sowieso naar de zuidhoek om richting donderdag nog verder door te krimpen naar zuidoost. Die neemt dan wel toe met eerst een dagje vrij vlak op de meeste plaatsen. Hoewel er altijd nog swell uit het noorden doorheen kan komen en het dan vooral in N-H en midden Z-H toch een leuke surfdag kan zijn. Eigenlijk blijven we deze tijd elke dag wel ergens goed te kunnen surfen. Soms rommelig, maar altijd beweging in de zee. Zo ver al de weerkaarten reiken blijft de atmosfeer turbulent met veel lagedruk in onze buurt. Dat betekent overigens ook dat het koude winterweer geen kans maakt om terug te komen op korte termijn. Wellicht later in de februarimaand.

Zaterdag: 5mm wetsuit met cap, schoen 6mm en hand 3mm
Zondag: 6mm wetsuit, 4mm cap & 7mm schoen + 4mm hand
Maandag: 6mm , 3mm cap, schoen 7mm en hand 4mm
Dinsdag: 6/5 of 5/4 wetsuit, 3mm cap & 7mm boots en 4mm hand

Bron: Surfweer Zaterdag 26 januari 2019 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts