Surf weer bericht

Surfweer Zaterdag 26 oktober 2019

Off 14

Twee depressies boven in de Noordzee zorgen voor nog eens voor een aantal dagen met behoorlijk goede golven. Op vrijdag en zaterdag zitten we nog aan de warme kant van het frontensysteem met vooral windgolven uit zuidwest. Vanaf zondag ligt de Benelux net achter het polaire front en wordt de luchtsoort als ook de swell van noordelijke oorsprong. Dat zijn uiteraard de mooiste omstandigheden die we hier als golfsurfer in de Noordzee willen zien. Dat het daarbij wel wat kouder gaat worden is onvermijdelijk.

Vrijdag 25 oktober 2019
Met het naderen van het warmtefront neemt de wind wel toe, maar krimpt behoorlijk zuid. Niet de meest gunstige condities om hogere windgolven te krijgen, maar dat de wind naar schuin aflandig gaat is wel fijn. Het getij werkt alleen niet helemaal mee. Zeker in het noorden is er geen afgaand tij meer te verwachten voor donker. In Z-H en Zeeland is dat wel het geval, maar dan precies op het moment dat de wind ook echt krachtig offshore toeneemt. Er zijn misschien wel een paar golfjes te pakken, beste is om een spot te zoeken waar die zuidenwind meer side dan offshore is. Dan kan er eind van de middag wel lekker gesurft worden. Overigens kan dat ook eerder op spots als Zandvoort en Egmond aan Zee. De wind heeft daar vrij spel en elke beweging in de zee zorgt direct voor golven. Net na het hoogwater en net voor het toenemen van de wind lijkt nog niet eens zo verkeerd. Het zal wel nog wel stromen met de wind mee, dus teruglopen of de bus pakken is het makkelijkst.

Zaterdag 26 oktober 2019
In de nacht waait van vrijdag op zaterdag waait het al zo hard dat de windgolven in de ochtend meteen al hoog genoeg. Dan ook het meest gunstige getij, dat in het zuiden wel heel kort zal duren. Het voordeel daar is wel dat het tweede laagwater ook nog net op tijd komt voor donker. De wind zit mooi side-off in het zuidwesten, alleen voor Belgie is het te aflandig. Daar blijft het gewoon erg klein en helemaal niet te surfen of het zou met inkomend tij begin middag moeten zijn. Overigens is die getijstroming in de regel een minder groot probleem bij echt aflandige wind. Meestal gaat het dan nog wel goed tot mid-tij. Dat is ook het geval in Zuid-Holland op bijna alle spots. Richting Katwijk en Noordwijk beginnen de problemen vanaf 13:00 uur meteen bij de start van de vloedstroom. Dat is uiteraard ook in het noorden het geval met al om 15:00 uur helemaal hoogwater. Je kan natuurlijk gewoon lekker met die wildwaterrivier mee gaan en steeds een km terug lopen. De golven zijn in ieder geval dik en mooi in lijn. Maar het beste als je niet weg wilt stromen is dan toch de ochtend tot net na de lunch. Het polaire front met de regen bereikt om 18:00 de noordwestkust bij de waddeneilanden. Een paar uur eerder zal de wind daardoor weer toenemen. De verandering van windrichting met regen volgt pas ergens tegen het donker in Noord-Holland.

Zondag 27 oktober 2019
In tegenstelling tot zaterdag zijn de condities op zondag niet bij laagwater, maar juist bij hoogwater het meest gunstig. Dat komt natuurlijk doordat er in de ochtend nog geen swell is te verwachten, maar ook omdat de richting van de golven nu eerder NW is in plaats van ZW. De kern van het lagedrukgebied ligt zondagochtend pas bij Schotland waardoor de golfrichting pas later echt NW wordt. Dat geeft grote verschillen tussen noord en zuid. In België en Zeeland komt er maar weinig van die hoge swell door en is het al hoogwater geweest voor de doorkomst van de eerste trog op zee. Die trog (occlusie op de kaart) ligt zondag om 12:00 utc boven Texel. Dat is dus 13:00 lokale tijd, na het verzetten van de wintertijd. Zaterdag is 12:00 utc nog gewoon 14:00 uur onze tijd. Op zich wijzigt dat niet heel veel aan de situatie. Het lijkt er gewoon op dat nu geldt hoe later hoe beter. En het is om 18:00 uur echt al helemaal donker. In Z-H blijft het tij ook voor donker nog voldoende hoog voor een leuke afsluiting van het weekend. Wel met recht aanlandige wind uit WNW, maar zonder dat die echt sterk wordt. De windtoename is alleen ver op zee.

Maandag en de dagen daarna
De meest krachtige noord-swells komen nu pas binnen, een dag later dan het hoogtepunt van de storm. Met een golfperiode tussen de 8 en 10 seconden is de swell een stuk beter geschikt voor de ondiepe Noordzee en loopt minder stuk op de bodem. Ook in Zeeland en Belgie mooie condities wanneer het tij goed is. Eind van de middag zet er wel een lichte wind uit het noordoost op, waardoor het iets choppy kan zijn. Wil je op compleet windstille deel van de dag surfen aan het begin van de middag, dan zul je richting Z-H moeten waar het met laagwater ook nog mooi breekt. Of N-H, hoewel de wind daar vanaf het begin al sideshore noord is en blijft. Maar heel zwak, dus dat zal de pret niet drukken. Meeste swell in de vroege ochtend, meest cleane swell in de middag.

Dinsdag en woensdag loopt er nog swell, maar kleiner en kleiner. Op dinsdagmiddag nog wel heel clean en voldoende hoog voor fish of longboard. Op woensdag alleen clean en heel klein. Met een nachttemperatuur onder nul aan de grond zal het vooral in de ochtend even aanpassen zijn. In de middag is surfen zonder (hand)schoenen nog wel net mogelijk bij 14 graden lucht- en 15 graden watertemperatuur.

———————————————-
Wetsuit-advies water 15 graden C
Vrijdag: Kan nog net met 4/3mm zonder schoen
Zaterdag: Nieuwe 4mm, beter al 5/3 met 3mm schoen
Zondag : Schoentjes 3 en 5/3mm wetsuit
Maandag: Een 5/3mm met 3mm schoen
———————————————-

Bron: Surfweer Zaterdag 26 oktober 2019 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts