Surf weer bericht

Surfweer zaterdag 27 augustus 2016

Off 23

De flatness gaat tijdelijk de koelkast even in en het wordt weer surfweer!  Vandaag zou er al een eerste sessie mogelijk zijn in het uiterste zuidwesten van onze kust, dat wil zeggen Cadzand en België. Dat het elders vandaag nog flat blijft heeft te maken met de windrichting, die is namelijk oost tot noordoost. In de regel zijn er dan vaak alleen golven in het uiterste zuidwesten te vinden. Een andere reden dat het in het midden en noorden flat blijft is de stand van de maan. Die is van half naar bijna ‘nieuw’ aan het gaan, wat betekend dat de getijden niet meer netjes rond een uur of 9AM en 9PM hoogwater geven, maar alweer richting de 15PM van volle/nieuwe maan gaan. Ofwel, de nodige vloed met noordoost swell, komt voor Zuid-Holland te laat op gang. Omdat België en Zeeland via het kanaal dichter bij Engeland en dichter bij de Atlantische Oceaan liggen, komt daar het getij vanavond nog wel net op tijd omhoog voor zonsondergang. Een sessie met een golfhoogte van een halve tot een meter ligt daar binnen handbereik. Mogelijk wel met de naar het noorden van Zeeland wegtrekkende regen. Voordeel van die regen is wel dat de wind ook helemaal wegvalt. Overigens is dat absoluut niet het geval in het noordwesten van Nederland. Op Texel en Vlieland gaat de wind vanavond juist toenemen en trekken de buien steeds verder noordelijker langs de kustlijn (zie prognose).

Zondag start de dag met weinig wind en is er nog een klein restje van de noordoost swell over. Veel kleiner dan vanavond, dus goed om even de reports te checken alvorens voor zondag-ochtend vroeg de wekker te zetten. Het tij nog weer wat later op, dus zo vroeg zou je ook weer niet op hoeven. Het probleem is echter dat het in de loop van de ochtend uit het zuidwesten begint te waaien. Dan is het meteen flat en wordt het wachten tot die zuidwester aantrekt tot minimaal 6 beaufort op zee. Deze windsterkte is nodig om uit deze richting de eerste surfbare golven te krijgen. Bij noordwest of noord zijn er in de regel al surfbare golven mogelijk bij windkracht 3 tot 5. Uiteraard heeft dit te maken met de zogenaamde fetch waarover de wind over het water kan scheren. Die is vanuit het noorden een stuk langer dan vanuit het zuiden. Met het smelten van de pool loopt de fetch in theorie zelfs door vanuit het centrum van de Noordpool naar Alaska. Met het tempo van de huidige temperatuurstijging moeten we de stormen in de Beaufort Zee ook nog in de gaten houden voor het kunnen maken van een goede Noordzee forecast!

Voor het zover is, blijft het gebied waar deze week de golven vandaan komen beperkt tot de Noordzee. Dat maakt het al een stuk eenvoudiger. Zondag gaat de wind pas na 15:00 echt toenemen boven de 5 beaufort. Het kan nog een paar uur duren voordat de eerst windbewegingen surfbare rollers oplevert. In het zuiden neemt de wind in de avond af, terwijl die in het midden en vooral noorden juist gaat pieken na 19:00 uur. Hoewel er in Zeeland en België weinig golven te vinden zullen zijn, is het time-slot daar eerder het best in het begin van de avond. Op alle ander spots in Nederland juist beter aan het einde van de avond is.

Maandag komt de wind uit het noordwesten, neemt eerst nog even toe van windkracht 4 naar 5 en gaat 2e helft van de middag weer afnemen. De golven zijn voldoende hoog voor een leuke fish-sessie. We hebben er nog een paar van in de surfweer shop, met 1 jaar gratis de surf-sms bij aankoop. Check bijvoorbeeld ook the de ramp voor de kleine of de gevorderde fish golfsurfer. De beste tijd om maandag te gaan surfen hangt af van de regio en het arriveren van de swell. In ieder geval is de hoogste surf te vinden tijdens het moment met de meeste wind midden op de dag. Voor de meeste cleane surf moet je juist in de avond er zijn. Of dinsdag, want dan blijft er nog wel een kleine rest-swell doorkomen. Vanaf woensdag is het weer gedaan met de surf en is het weer wachten tot (na) het volgende weekend. Verwacht van dit weekend en maandag / dinsdag overigens geen bovengemiddelde surf. Waarschijnlijk is het niet goed genoeg voor het sturen van surfweer alerts, maar de dagelijkse tips en fine-tuning volgt natuurlijk wel gewoon in het avond-bericht.

Bron: Surfweer zaterdag 27 augustus 2016 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts