Surf weer bericht

Surfweer zaterdag 28 juli 2018

Off 15

De grote zomer van 2018 krijgt even adempauze met wind en golven uit het zuidwesten. Waarschijnlijk is de omslag van korte duur en zien we alleen zaterdag goede golven door wind. Verder vooruit kijkend is er aan het einde van week 1 van augustus een structurele verandering in het weerbeeld te verwachten. Het Scandinavisch hoog maakt plaats voor lagedrukgebieden die richting Noorwegen bewegen.

Zaterdag 28 juli
In de ochtend is het nog flat en trekt een eerste koufront over met regen. Daarna volgt nog een koufront met buien en iets meer wind, maar het zal pas daarna zijn dat de wind aan gaat en voor de eerste surfbare lijntjes gaat zorgen. De omslag komt vanaf het zuidwesten, dus in België als eerste een WZW dik 6 bft vanaf een uur of 14u. Zeeland volgt een uur later en in Noord-Holland is het koufront pas na +-16u verdwenen, waarna het opklaart en de turbo aan gaat. De getijden worden vormen dan wel een punt van aandacht. Precies rond die tijd staat er het meeste stroming door extra hoogwater in combinatie met volle maan. Beter even wachten dus op het moment dat het extra laagwater gaat worden dankzij de volle maan.

België en vooral Zeeland zijn wat dat betreft de places to be. De windpiek lijkt ook vooral voor de ZW kust te vallen. Dit zou nog kunnen verschuiven, zodat de kust van N-H juist de volle laag krijgt, maar kijken naar de uitschieters in de pluim tussen zuid en noord, maakt het zuiden de meeste kans op een WZW 7 bft. Het is in ieder geval genoeg voor een golfhoogte van 1m in België en 1,5m in Zeeland en Zuid-Holland. Normaal gesproken zou je in N-H de hoogste golven verwachten met ZW, maar in dit geval gaat dat vanwege het ongunstige getij niet op. Zuidelijk N-H gaat nog prima lukken met aan het einde van de avond afgaand tij. De regio en spots rondom Texel zitten met het probleem van HW vanaf het moment dat het gaat waaien tot het moment dat het alweer donker wordt. Ameland en Terschelling kunnen wel weer gesurft worden met HW stroming dankzij de meer side-off. Niet ideaal, maar wel redelijk clean.

Samenvattend is er zaterdag dus goede surf door harde wind later op de middag. Als eerste in het zuiden. Later ook Zuid-Holland, maar het best zo laat mogelijk. Tweede helft van de avond zal ook de harde wind (vooral de vlagen) iets minder worden, maar wel aanwezig blijven. Het getij blijft in het noorden te veel stroming geven. Op spots als Zandvoort, Bergen en Egmond zal de stroming na 20:30u al minder erg worden en kan er tot donker gesurft worden.

Zondag 29 juli
En meteen is het weer flat, omdat het gestopt is met waaien. Gunstig is nu juist wel de regio van Texel en spots daaronder, omdat daar de laatste restjes van 40cm hoog kunnen binnenrollen. Net genoeg voor een surfles of beginners funboard. Het gaat op de Noordzee in de middag weer hard waaien uit zuid tot zuidoost. Dat zet wel weer een nieuwe swell op de kaarten die rond Texel en de kop van N-H aan het einde van de dag 80cm hoge lijnen kunnen opleveren. Weinig kracht, maar wel clean genoeg. Het hoge water is nu een minder groot probleem, omdat de golven minder groot zijn en de wind meer side-off. Zuidelijker in N-H zou er eind van de dag ook 50cm kunnen staan. In Zeeland en Z-H blijft het op een enkele uitzondering meest flat / te klein, om lekker te kunnen surfen. Helaas stopt het rond 01:00 in de nacht met waaien. Dat was voor alle spots het mooiste moment geweest. Hopelijk heeft de depressie op de Oceaan iets vertraging en blijft het tot maandagochtend waaien. Met opkomend tij en afnemende wind zou dat dan een uur of twee lang leuke condities geven in Zuid- en vooral Noord-Holland. Op de wadden alleen op Texel. Op de andere waddeneiland brengt de zuid windswell na zaterdag helemaal niets meer.

Verdere vooruitzichten
Vanaf dinsdag is het tot het weekend weer flat. De grote depressie op de Oceaan heeft even tijd nodig om op te vullen. Tegelijkertijd breekt ook het hoog boven Scandinavië af waardoor er ruimte ontstaat voor depressies die vanuit Oost Europa uitbreiden in onze richting. Dat is min of meer een herhaling van het patroon van dit voorjaar met aanhoudende noordelijke wind en swells. Uiteraard nog ver weg om echt een reisadvies te geven naar de lage landen. Maar gunstig is in ieder geval het afbreken van het hoog boven Scandinavië. Daardoor is de kans op een gewone golf een stuk groter dan opnieuw een hittegolf. Het reisadvies voor de landen aan de Oceaan is in ieder geval zeer gunstig de komende 8 dagen. Wel zeer wisselvallig en af en toe met nog meer wind dan in Nederland den België. In het zuiden van Frankrijk ontbreekt die wind, maar is de swell een aantal dagen te hoog voor de meeste spots. De verscholen spots in het uiterste zuiden zijn dan de enige optie.

Bron: Surfweer zaterdag 28 juli 2018 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts