Surf weer bericht

Surfweer Zaterdag 29 december 2018

Off 6

Het jaar 2018 sluit in stijl af met nog een echt goede surfdag! En het nieuwe jaar begint ook niet slecht met op nieuwjaarsdag wind en toenemende golfhoogte, maar pas echt mooi in de dagen dagen van 2 en 3 januari 2019. Als dit zo doorzet mogen we niet klagen.

Zaterdag 29 december
In de ochtend waait het nog niet genoeg voor voldoende golfhoogte. Er staat wel een heel klein beetje WNW swell, maar eigenlijk is die te verwaarlozen. Dat wordt dus wachten tot de wind naar krachtig of hard gaat in de loop van de middag. Het kan een beetje gaan regen tijdens het overtrekken van het koufront (vooral in N-H). De wind neemt na het koufront heel even iets af, wat meteen de beste golven zou moeten opleveren overal. Ook in Zeeland. Laatste uur van de middag waarschijnlijk weer meer wind en sowieso hinderlijker recht aanlandig. In N-H wordt het zelfs WNW pal onshore met heel veel rommel, maar ook veel hoogte.

Zondag 30 december
Het koufront hoort bij een niet al te diepe depressie bij Schotland waar vrijdag om 16:00 uur een windkracht 9 zal hebben gestaan uit het noordwesten. Die swell komt zondag volle bak binnen de hele dag. Wel is het zo dat de getijden voornamelijk in de ochtend het beste zijn. En daarbij waait het nauwelijks. Begin van de middag wel even wat meer wind en ook gedraaid zuidwest. Dat geeft in het zuiden dan weer wat mooiere side of side-off condities. Of eigenlijk alleen in Z-H, want in Zeeland zijn de waterstanden alweer te weinig. Aan de swell zal het niet liggen, die blijft de hele dag wel doorkomen. Ook op de wadden, waar

Dinsdag 1 januari
Op oudjaarsdag is er niet veel meer over van de noord-swell. Golven worden pas weer verwacht op nieuwjaarsdag, omdat het dan harder gaat waaien uit noordwestelijke richting. Dat is niet echt ideaal met het laagwater in de middag. En de swell zal in de ochtend met hoogwater nog niet voldoende zijn. Rond 12:00 uur, tijdens de nieuwjaarsduik, is het in het zuidwesten al afgaand tij. De eerste hogere golven komen dan al binnen, maar met de stroming zal het dan nog wel meevallen omdat de swell nog moet beginnen. In N-H is het om 12:00 uur nog wel voldoende hoogwater. Daar mogelijk nog een leuke 1m hoge shorebreak met onshore rommelwind. Eind van de middag wordt het er niet beter op, wel hoger!

Woensdag 2 januari
De swell komt nu echt in volle glorie binnen en het tij zit perfect tijdens de peak van de swellenergie. Dat is dus in de loop van de ochtend. Wel zal het dan nog wat waaien uit het noordwesten. Een klein beetje beschutting zoeken kan geen kwaad. Maar niet al te veel, want de hoogte komt niet voorbij de 2 meter. Eind van de middag staat er nu wel veel stroming, de deining komt van ver. Het verantwoordelijke lagedrukgebied is drie keer groter dan die van zaterdag. Daardoor blijft de swell nu wel een dag langer. Mocht je vooral echt cleane golven zoeken en niet per se die enorme hoogte willen? Dan is donderdag waarschijnlijk de mooiste dag, omdat het dan nog minder of zelfs helemaal niet waait.

Wetsuit diktes:
Zaterdag: 6/5 of 5/4 wetsuit, 3mm cap & 6mm boots en 3mm hand
Zondag: 6/5 mm met 3mm cap & 6mm schoen + 3mm hand
Dinsdag: 5/4mm met cap, schoen 6mm en hand 3mm
Woensdag: 6/5mm met 3mm cap, schoen 6mm en hand 3mm

Bron: Surfweer Zaterdag 29 december 2018 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts