Surf weer bericht

Surfweer Zaterdag 29 september 2018

Off 14

Zaterdag staat er geen wind. Er loopt 1 meter swell met voldoende periode wat resulteert in mooie golven. Zondag is een rustdag. De swell is minder dan een halve meter en de wind maakt het choppy. Wel een perfect dagje om te golfoilsurfen, want het waait eerst nog nauwelijks. Maandag staat er wel veel wind, waardoor er uiteindelijk hele hoge bakken komen binnen deinen.

Zaterdag 29 september
De swell blijft de hele dag doorstaan, alleen het tij haalt de hoogte weg uit de surfzone bij het strand. Nu blijft het in Noord-Holland nog tot en met begin van de middag hoogwater, terwijl het in de avond daar niet meer voldoende vloed wordt. Wel is het zo dat laagwater in N-H altijd nog goede golven kan blijven geven. Dat is helaas niet het geval in België en Zeeland, maar als troost komt daar het tij wel weer op voor het donker wordt. Zelfs ruim daarvoor! Absoluut een go dus voor wie nog een mooie cleane sessie wil scoren, de wind blijft nul, nul en de swell deint nog wel voldoende na (zie boei-meting).

Zondag 30 september
De laatste restjes kunnen worden opgekruimeld in het vroege ochtendlicht zonder wind. Dankzij het relatief warme Noordzeewater (perfect voor een 4/3mm wetsuit) zal de wind nog een paar uur offshore zijn voordat de condities naar onshore draaien. Mooi is dan ook nog het hoge water, met geen afremmende werking van de buitenbanken. Dan moet er natuurlijk wel een bank zijn om te breken. Soms is dat een beetje zoeken. Het best lukt dat in het noorden. In het zuiden (vooral Belgie) zal het niet veel meer zijn met te snel afgaand tij. In de middag nog geen swellopbouw van wind. Wel opbouw van hoge wolken, met eind van de dag regenwater op het strand. Wordt een lastig verhaal voor wie lekker wil surfen. Er staat nog wel iets van branding voor de surflessen. Dus die kunnen gewoon doorgaan..

Maandag 1 oktober
Een dikke herfs-swell staat op de weerkaart voor de eerste dag van oktober. Hoe kan het ook anders! In de vroege ochtend staat er al NNW windkracht 8 buitengaats, dus die golfhoogte is al voldoende opgebouwd bij het eerste hoogwatermoment van de dag. Met laagwater zijn er ook meer dan voldoende golven, maar staat er ook meer dan voldoende stroming met de wind mee. Beter is het om dan te wachten tot het 2e HW (hoogwater) later op de dag. Dan komt ook een tweede swellpush binnen die nog krachtiger en hoger zal zijn dan de eerste. Waardes van 2 tot 3 meter zullen geen uitzondering zijn. Niet voor de poes! Meer iets voor shortboarden. Heb je daar nog geen van, hou dan de pop-up boardshop in de gaten vanaf deze dag. Nu is die nog gesloten, maar maandag zijn daar heel tijdelijk mooie shortboards voor bodemprijzen te verkrijgen.

Dinsdag 2 oktober
De wind draait naar zuidwest en de swell komt uit pal noord. Dat geeft altijd een leuke situatie met mogelijk cleane golven voor België en misschien ook Zeeland en Zuid-Holland. Het getij zit gunstig tijdens dit moment van zuidwestenwind, want later op de dag draait de wind naar west-noordwest en is het cleanere er wel snel van af. Het blijft natuurlijk te surfen met zo veel herfstswell en zo veel wind uit west. Uiteraard weer met de minder brede boards. En de foil blijft beter ook maar thuis liggen..

Woensdag 3 oktober
De mooiste dag van de mid-week met vrij weinig wind en 3 meter swell boven de wadden. Daar komt 1,5 tot 2 meter van door naar Zuid-Holland en Noord-Holland en 1 tot 1,5m naar Zeeland/België. Hoe zuidelijker hoe beter, want in het noorden is het gewoonweg te hoog en te ongeorganiseerd. Ook komt daar het tij niet op tijd. Wel is er surf, niet te missen eigenlijk.

Bron: Surfweer Zaterdag 29 september 2018 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts