Surf weer bericht

Surfweer Zaterdag 9 juni 2018

Off 17

Dit weekend is als een lichte warming-up voor volgende week te beschouwen. De lagedruk bij Noorwegen is nog te vlak om hogere golven dan 1 meter te creëren. Vanaf maandag diept het echter sterk uit en zakken de lagedrukgebieden naar waardes onder de 1 bar. Vooral dinsdag en woensdag lijken uit te blinken in hogere branding en een meest gunstige wind.

Zaterdag 9 juni
Met een periode van 5 tot 6 seconden zit er weer genoeg kracht in de golven voor een leuke sessie langplanken of fish boarden. De golfhoogtes op de spectra variëren van max 90-110 cm, maar dat is verder op zee. Hier zou je nog 1/3 van af moeten halen voor wat er aan onze kust overblijft in het meest gunstige geval. En dat is met name rond hoogwater. Nadeel is alleen dat het dan gaat waaien uit het noorden met chop en minder lijn. Die wind zet later op de middag nog wat door boven een zonnig vaste land. Zeemist dreigt voor het zuidwesten tot aan midden Z-H. Richting N-H is de kans op ‘schoner’ weer een stuk groter. Ook blijft daar de wind ook iets langer gunstig met een NNO richting. Die richting is ook de reden van het wegblijven van de zeemist (Staat minder loodrecht op het land, en misschien zelfs een beetje aflandig). Overigens zijn de golfhoogtes in N-H altijd wel wat minder met een puur noordelijke swellrichting. Op de wadden raakt het dan altijd wel goed genoeg, maar daar staat zaterdag de hele dag een choppy noordelijke wind.

Zondag 10 juni
Zondag lijkt op zaterdag, alleen zijn de getijden weer iets opgeschoven. Het is dan wat beter in te schatten hoe hoog het precies zal zijn, omdat de swell er is en hetzelfde rolt als de dag van zaterdag. Mogelijk wat cleaner, want de wind neemt in de nacht sterk af. Helaas is het zondag-ochtend dan nog te eb en komt de wind eind van de ochtend eigenlijk ook weer te snel. Allemaal geen perfecte omstandigheden, maar gesurft worden kan er in ieder geval voldoende! Op zee ligt weer lage bewolking klaar die het land op kan schuiven zodra de wind aanlandig draait en toeneemt. Dat is toch nog steeds iets om in de gaten te houden. Het dauwpunt ligt rond de 14 graden terwijl de watertemperatuur verder op zee nog rond de 11-13 graden ligt. In een smalle strook langs de kust is het water overigens al veel warmer, tussen de 15 en 16 graden!

Maandag 11 juni
Maandag zoekt de wind de noordoosthoek op en kan het vooral in België al serieus gaan waaien met windkracht 6 of 7 in de avond. Windkracht 7 staat er ook ten westen van Noorwegen uit het Noord-Noordwesten. De golven worden enigszins te veel richting de Duitse wadden en Denemarken geblazen, maar toch buigt er ruim voldoende af voor onze kustwateren. Het is nog even afwachten of de swell maandag al binnenkomt of dat er alleen golven door die noordooster staan. In ieder geval is het tij daarvoor niet erg gunstig, want dan had het in de avond hoogwater moeten worden. Het wordt juist laagwater na zes uur. Dit maakt de dag van maandag dus eigenlijk niet meteen geschikt voor een eerste surfsessie na het werk. Beter wachten tot het hoogwater van de volgende dag.

Dinsdag 12 juni
Dinsdag komen de swells uit het noorden goed binnen met daarbij een matige wind uit het noorden tot noordoosten. Het kan dus wat rommelig zijn, maar vanwege de hoogte blijft de lijn er nog best goed in zitten. Er staat 1 dag voor nieuwe maan weer meer stroming dan normaal, dus surfen met tegengestelde getijstroom kan geen kwaad. Met de stroming mee is altijd leuk, maar vergeet de taxi terug niet te reserveren. En het surft anders, omdat je veel verder naar buiten moeten peddelen voor de hogere golven. In de avond is het alleen op Texel nog gunstig hoogwater. Een tripje in eigen land is dus geen slecht idee.

Vanaf woensdag 13 juni
De wind neemt af, maar de golfhoogte niet. De stroming zal ook iets afnemen, dus kunnen we in de ochtend al redelijk uit de voeten met de doorstaande swell. Zeker in het uiterste noorden met nog een restje hoogwater heel vroeg. Waar het al laagwater is zal het teleurstellend ogen en moet worden gewacht tot het tij weer opkomt. Daarna blijft het de hele dag wel de moeite om een sessie mee te pakken. In de avond neemt de wind steeds verder af en wordt het dus steeds cleaner. Maar het zou ook zo maar kunnen dat donderdag pas die ene echt glassy surfdag geeft. We zullen dus even moeten wachten. Wel komt het gevaar op een zuidwesten wind om de hoek zetten. Dat hebben we al lang niet meer gezien op de weerkaarten!

Wetsuit adviezen (temp water 15-16gr)
Zaterdag en Zondag: 3/2 mm , tenzij mist dan 4/3.
Maandag: 3/2mm, Belgie 4/3 (wind)
Dinsdag: 4/3mm zonder schoen (ocht met schoen)
Woensdag: 3/2mm (ochtend 4/3)
Donderdag 3/2mm hele dag

Bron: Surfweer Zaterdag 9 juni 2018 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts